Αγγίζοντας το τέλειο: Η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Μπαρτσελόνα δημιουργήθηκε για να νικάει

Αγγίζοντας το τέλειο: Η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Μπαρτσελόνα δημιουργήθηκε για να νικάει

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα έκανε το απόλυτο 30/30 στο φετινό πρωτάθλημα γράφοντας ιστορία

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν ένα απλό ματς. Όπως και η Μπαρτσελόνα είναι «παραπάνω από ένας σύλλογος». Το απόγευμα της Κυριακής η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου των «μπλαουγκράνα» νίκησε την Ατλέτικο Μαδρίτης με 2-1 και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις για το πρωτάθλημα. 

Η Μπαρτσελόνα σημείωσε 30 νίκες σε 30 αγώνες. Έκανε την τέλεια σεζόν στο πρωτάθλημα, την κατάκτηση του οποίου είχε πανηγυρίσει έξι αγωνιστικές πριν. Είναι στον τελικό του Τσάμπιονς όπου θα αντιμετωπίσει την Λυών στο Τορίνο ενώ διεκδικεί και το Κύπελλο Ισπανίας. Η Μπαρτσελόνα έχει την ευκαιρία για δεύτερο σερί τρεμπλ.

Η ομάδα της Ισπανίας ατσαλώθηκε μέσα από τις ήττες και τις δύσκολες στιγμές. Όπως ο χαμένος ημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ το 2020 και ο χαμένος τελικός του 2019. 

Αυτές ήταν δύο από τις τελευταίες ήττες της Μπάρτσα. «Η φιλοσοφία μας είναι κάτι το διαφορετικό: όταν μιλάω σε παίκτριες για να τις πείσω να έρθουν εδώ, ακούν πράγματα για πρώτη φορά» παραδέχεται ο αθλητικός διευθυντής Μαρκέλ Θουμπιθαρέτα. 

Η πλειοψηφία των παικτριών είναι από την Ισπανία (6 από τις 23 είναι ξένες) ενώ πολλές από αυτές προέρχονται από την ακαδημία του συλλόγου, την περίφημη Μασία. «Θέλουμε να αναπτύσσουμε τις παίκτριες, όχι απλά να αγοράσουμε» παραδέχεται ο Θουμπιθαρέτα. Για πρώτη φορά 9 κορίτσια μένουν στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας. Οκτώ από αυτά είναι από την Καταλονία και ένα από τη Μαγιόρκα.

Μέχρι τα 14, τα κορίτσια παίζουν μαζί με τις ομάδες των αγοριών. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μυστικό της Μπαρτσελόνα. «Για εμάς δεν υπάρχει γυναικείο ποδόσφαιρο, είναι σκέτο ποδόσφαιρο» αναφέρει ο Θουμπιθαρέτα. 

«Δεν έχει νόημα να παίζεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο για επτά ή οκτώ χρόνια και το κάνεις διαφορετικά στην πρώτη ομάδα. Αν βάλετε την τηλεόραση και δεν μπορείτε να δείτε αν είναι άνδρες ή γυναίκες, μπορείτε να δείτε ότι είναι μια ομάδα της Μπαρτσελόνα. Είναι εύκολο να εμμείνεις σε μια ιδέα όταν κερδίζεις. είναι πιο δύσκολο όταν χάνεις» υπογράμμισε ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου. 

Τα λόγια του έχουν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2016 μέχρι και το 2019 η Μπαρτσελόνα είχε τέσσερις διαδοχικές δεύτερες θέσεις στο πρωτάθλημα. Ακόμη και τότε, ελάχιστα άλλαξαν. Οι παίκτριες έμειναν στην ομάδα, το ίδιο και ο προπονητής. Η φιλοσοφία παράμεινε η ίδια. 

Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε να νικάει παιχνίδια, να κερδίζει τρόπαια, να γράφει ιστορία. Όταν στο τέλος της περασμένης σεζόν, που έφερε την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, ο προπονητής Λουίς Κορτέζ παραιτήθηκε οι ιθύνοντες δεν πανικοβλήθηκαν. Η αναβάθμιση του μέχρι πρότινος βοηθού, Ζονάταν Χεράλδες ήταν κάτι «προφανές» σύμφωνα με τον Θουμπιθαρέτα παρά τα δεκάδες βιογραφικά που έφτασαν στα γραφεία του συλλόγου.

Πρόκειται άλλωστε για τακτική που ακολούθησε και η ανδρική ομάδα. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Τίτο Βιλανόβα, ο Λουίς Ενρίκε και ο Τσάβι αποτέλεσαν «παιδιά» της Μπαρτσελόνα. 

Η ομάδα των ρεκόρ

Η γυναικεία ομάδα της Μπαρτσελόνα κατάφερε κάτι που φάνταζε αδιανόητο πριν λίγα χρόνια: να γεμίσει το Καμπ Νου. Στις 22 Απριλίου 2022 περισσότεροι από 90 χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλοι συγκεντρώθηκαν στην ιστορική έδρα του συλλόγου για να παρακολουθήσουν τον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Βόλφσμπουργκ.

Οι 91.648 θεατές συνιστούσαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε αγώνων ποδοσφαίρου γυναικών. Το προηγούμενο ανήκε και πάλι στη Μπαρτσελόνα με 91.553 θεατές να συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τον επαναληπτικό προημιτελικό για του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 5-1 και στη συνέχεια προκρίθηκε στον τελικό παρά την ήττα της με 2-0 στη Γερμανία στον επαναληπτικό. «Είμαστε πολύ χαρούμενες όχι μόνο για τον αποτέλεσμα αλλά και για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο γήπεδο. Είναι εντυπωσιακό που σημειώσαμε νέο ρεκόρ» σημείωσε η Πατρίσια Γκιγιάρο, που αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή. 

«Αυτό που έγινε απόψε και πριν ένα μήνα, μας έχει άφωνες. Όσο θα περνούν οι μήνες και τα χρόνια θα αντιλαμβανόμαστε καλύτερα αυτό που έγινε. Αυτή την στιγμή δεν καταλαβαίνουμε το μέγεθος αυτής της εμπειρίας» συμπλήρωσε. 

Οι αριθμοί της φετινής Μπαρτσελόνα

  • 30: Οι νίκες που πέτυχε στο πρωτάθλημα σε 30 αγώνες
  • 159: Τα γκολ που σημείωσε στο φετινό πρωτάθλημα. Σκόραρε κατά μέσο όρο 5.3 γκολ σε κάθε αγώνα. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της ήταν το 10-1 απέναντι στη Σεβίλλη στην Ανδραλουσία
  • 11: Τα γκολ που έχει δεχθεί, που σημαίνει 0.36 ανά αγώνα
  • 148: Η διαφορά τερμάτων που είχε στο φετινό πρωτάθλημα
  • 20: Τα τέρματα που έχει σημειώσει η Ασισάτ Οσοάλα, πρώτη σκόρερ της Μπαρτσελόνα και του πρωταθλήματος μαζί με τη Χεϊσέ Φερέιρα της Μαδρίτης
  • 15: Ο αριθμός των ασίστ που μοίρασε η Αλεξία Πουτέγιας, νικήτρια της «Χρυσής Μπάλας» το 2021 που έχει την πρωτιά στη συγκεκριμένη κατηγορία
  • 2.352: Τα λεπτά που αγωνίστηκε η Μάρτα Τορεγιόν, τα περισσότερα από κάθε άλλη παίκτρια της ομάδας
  • 20: Οι διαφορετικές σκόρερ που είχε η Μπαρτσελόνα τη φετινή σεζόν

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή