Τιμπό Κουρτουά: Από τη σάλα του βόλεϊ, στην κορυφή της Ευρώπης

Τιμπό Κουρτουά: Από τη σάλα του βόλεϊ, στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Βέλγος τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης αναδείχτηκε MVP του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βινίσιους σκόραρε το μοναδικό γκολ του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά ο Τιμπό Κουρτουά έλαβε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη του ματς. Ο τερματοφύλακας της Ρεάλ έκανε 9 αποκρούσεις, περισσότερες από κάθε άλλον στην ιστορία των τελικών, δίνοντας ουσιαστικά το τρόπαιο στην ομάδα του Κάρλο Αντσελότι.

Ο 30χρονος ποδοσφαιριστής μετά το τέλος του τελικού μίλησε για την έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό του από φιλάθλους στην Αγγλία. «Απόψε (σ.σ το Σάββατο) χρειαζόμουν αυτή τη νίκη. Για την καριέρα μου και όλη τη σκληρή δουλειά μου. Ήθελα να σεβαστούν το όνομά μου, γιατί δεν νομίζω ότι έχω τον σεβασμό που μου αξίζει. Ειδικά στην Αγγλία. Είδα πολλή κριτική ακόμα και μετά από μία εξαιρετική χρονιά, είδα πολλούς να λένε ότι δεν είμαι αρκετά καλός, κλπ. Σήμερα (σ.σ το Σάββατο) έδειξα την αξία μου» είπε ο Βέλγος, MVP του τελικού.

Από το βόλεϊ στο ποδόσφαιρο

Ο Τιμπό Κουρτουά γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1992 στην πόλη Μπρέε της Φλάνδρας. Οι γονείς του, Τιερί και Γκίττε, ήταν ημιεπαγγελματίες παίκτες του βόλεϊ και οδήγησαν τον γιο τους στη σάλα.

Ωστόσο εκείνος επέλεξε σε ηλικία πέντε ετών να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο. Μικρός ήταν αδέξιος με αποτέλεσμα να καταλήξει πολλές φορές στο νοσοκομείο με χτυπημένο αστράγαλο, σπασμένο δάχτυλο και ανοιγμένο κεφάλι.

Εντάχθηκε σε τοπική ομάδα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε κλείσει τα έξι του χρόνια. Εκείνη την περίοδο οι εναλλαγές στις θέσεις των παιδιών ήταν κάτι συνηθισμένο. Ο μικρός Τιμπό ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα ως αριστερό μπακ ωστόσο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι έχει εξαιρετικά αντανακλαστικά.

«Μεγάλωσα σε μία βολεϊκή οικογένεια, όπου οι ψηλοί παίκτες έπρεπε να “βουτάνε” γρήγορα οπότε σκέφτομαι ότι είναι κάτι στο γονίδιό μου. Έχω καλά αντανακλαστικά και είμαι πολύ γρήγορος για το ύψος μου (σ.σ δύο μέτρα) γι’ αυτό μπορώ να πιάσω σουτ, που μπορεί να φαίνεται αδύνατο για ψηλούς παίκτες να φτάσουν στο έδαφος. Μπορώ να τα πιάνω επειδή είμαι γρήγορος και ψηλός. Είμαι σίγουρος ότι το γεγονός ότι έπαιξα βόλεϊ με βοήθησε» ομολόγησε ο Βέλγος τερματοφύλακας.

Ο Κουρτουά συνέχισε να παίζει βόλεϊ, κυρίως για λόγους ευχαρίστησης αφού είχε αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο. Στο beach volley, με το οποίο ασχολείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι παρτενέρ της αδερφής του, Βαλερί, που αγωνίζεται ως λίμπερο και είναι διεθνής με την ομάδα του Βελγίου. Ο αδερφός του Γκεϊτάν, ασχολείται επίσης με το βόλεϊ.  

Από το Λονδίνο στη Μαδρίτη

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο τη σεζόν 2010-2011. Τότε κέρδισε φανέλα βασικού με την ομάδα της Γκενκ. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Βελγίου και ο ίδιος ήταν ο κορυφαίος τερματοφύλακας της διοργάνωσης.

Εκείνο το καλοκαίρι, σε ηλικία 19 ετών, πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι με τους Λονδρέζους να δίνουν 9 εκατομμύρια ευρώ. Εκείνη την περίοδο, ο Πετρ Τσεχ ήταν βασικός τερματοφύλακας και ο Βέλγος δε θα έβρισκε χρόνο συμμετοχής.

Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός για τρία χρόνια στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Με τους «ροχιμπλάνκος» κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ισπανίας, ένα Γιουρόπα Λιγκ, ένα Ευρωπαϊκό σούπερ καπ.

Το 2014 αγωνίστηκε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά η Ατλέτικο ηττήθηκε από τη «συμπολίτισσα» Ρεάλ. Αγωνιζόμενος στην Ατλέτικο έλαβε δύο βραβεία «Θαμόρα» ως το τερματοφύλακας που δέχτηκε τα λιγότερα γκολ. Το 2013 η Ατλέτικο δέχτηκε 29 γκολ σε 37 αγώνες και την επόμενη σεζόν 24 τέρματα σε 37 αναμετρήσεις.

Επιστροφή στους «μπλε» και ξανά Μαδρίτη

Όταν έληξε ο δανεισμός του στην Ατλέτικο, επέστρεψε στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι. Πήρε αμέσως φανέλα βασικού μετά την αποχώρηση του Πετρ Τσεχ και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα Λιγκ Καπ και ένα Κύπελλο Αγγλίας.

Κάθε καλοκαίρι το όνομά του πρωταγωνιστούσε σε μεταγραφικά σενάρια. Το 2018 προκάλεσε «θύελλα» όταν εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει κάπου κοντά στα παιδιά του. Ο Βέλγος τερματοφύλακας έχει μία κόρη και ένα γιο με την Μάρτα Ντομίνγκεθ. Το ζευγάρι χώρισε το 2017 και τα παιδιά μένουν με τη μητέρα τους στη Μαδρίτη.

Οι δηλώσεις του πυροδότησαν σενάρια που τον ήθελα να είναι κοντά στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η μεταγραφή του έγινε σίριαλ με τον Βέλγο να μένει εκτός προπονήσεων της Τσέλσι μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Στις 8 Αυγούστου 2018 η Ρεάλ ανακοίνωσε την απόκτησή του δαπανώντας 35 εκατομμύρια λίρες.

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Ως παιδί είχε σημαία του Μπερναμπέου και φανέλα του Κασίγιας στο δωμάτιό του. «Ήταν παράδειγμα για εμένα όταν τον έβλεπα ως παιδί, το πόσο καλά τα κατάφερε στη Ρεάλ. Μετά ήταν ο Φαν ντε Σαρ. Αλλά όταν αντιμετώπισα τον Ίκερ το 2011 ήταν κάτι εκπληκτικό» είπε ο Κουρτουά στο επίσημο κανάλι της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Βέλγος υπέγραψε συμβόλαιο έξι ετών με τη «Βασίλισσα» αντικαθιστώντας τον Κέιλορ Νάβας. Πρόσφατα, ανανέωσε μέχρι το 2026.

«Δεν είναι εύκολο να είσαι τερματοφύλακας στη Ρεάλ Μαδρίτης γιατί υπάρχει η πίεση ότι πρέπει να αποκρούεις τα πάντα. Επίσης υπήρξαν σπουδαίοι τερματοφύλακες στην ομάδα. Γενικά, αναμένονται θαύματα από όλη την ομάδα, ειδικά στο Μπερναμπέου, όπου η πίεση είναι όχι μόνο για τη νίκη αλλά και για καλή εμφάνιση. Αυτή άλλωστε είναι η Ρεάλ Μαδρίτης» είπε ο Κουρτουά το 2021.

Ο Βέλγος έχει κατακτήσει με Ρεάλ ένα Τσάμπιονς Λιγκ, δύο πρωταθλήματα, δύο σούπερ Καπ Ισπανίας και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων.

Κι η ιστορία συνεχίζεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή