Μαρκ Γκασόλ: Ένας αθλητής διαφορετικός από τους άλλους

Μαρκ Γκασόλ: Ένας αθλητής διαφορετικός από τους άλλους

Ο Μαρκ Γκασόλ ανήκει σε μία ασυνήθιστη κατηγορία αθλητών. Οι διασώσεις μεταναστών στη Μεσόγειο και η ιστορία του νεκρού Αϊλάν που τον «στοίχειωσε»

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αγώνας μόλις είχε τελείωσει. Ο Μαρκ Γκασόλ έσφιξε τις γροθιές του. Έβγαλε τις επιγονατίδες και ήταν έτοιμος να γιορτάσει.

Η ομάδα που ίδρυσε μαζί με τον αδερφό του Πάου, η Τζιρόνα, νίκησε την Εστουδιάντες και ανέβηκε στην ACB, πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Το μεγάλο όνειρο των αδερφών Γκασόλ είχε γίνει πραγματικότητα. Αυτό είχαν δηλώσει το 2014, όταν ίδρυσαν την ομάδα.

Ο Μαρκ Γκασόλ, που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα NBA, πανηγυρίζει για την άνοδο στην ACB. Ο Μαρκ Γκασόλ με τα 9 μετάλλια με την Εθνική Ισπανίας στις διεθνείς διοργανώσεις πανηγυρίζει για την άνοδο στην ACB. 

Όμως ο Μαρκ Γκασόλ δεν είναι ένας συνηθισμένος αθλητής. Ο Ισπανός σέντερ είναι πέντε χρόνια μικρότερος από τον αδερφό του, Πάου του οποίου η παρουσία στο κορυφαίο πρωτάθλημα έγιναν για τον ίδιο κίνητρο και οδηγός.

Ήταν τα πρώτα αδέρφια που αγωνίστηκαν βασικοί στο All Star Game του NBA. Ήταν τα πρώτα αδέρφια που κατέκτησαν πρωτάθλημα στην κορυφαία Λίγκα του κόσμου.

Πριν από 9 χρόνια ίδρυσαν το «Gasol Foundation». Στόχος του ιδρύματος ήταν η προώθηση των σπορ και της υγιεινής ζωής και διατροφής σε σχολεία της Βαρκελώνης και του Λος Άντζελες.

Αυτό που ξεχώρισε τον Μαρκ Γκασόλ ήταν κάτι άλλο. Το 2018 μπήκε σε μία σωστική λέμβο και βρέθηκε στη Μεσόγειο συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.

Η εικόνα του Ισπανού μπασκετμπολίστα έγινε viral. Ο Μαρκ Γκασόλ μίλησε για την εικόνα της Ζοσέφα, μίας μετανάστριας από το Καμερούν στα νερά της Μεσογείου.

«Υπήρχαν κομμάτια από ξύλο και ρούχα που επέπλεαν στο νερό», είπε ο μπασκετμπολίστας στον «Guardian». «Μετά ήταν εκείνη η γυναίκα, με τους αγκώνες της να ακουμπούν σε ένα ξύλινο δοκάρι. Τα μάτια της ήταν στραμμένα στο κενό. Ήταν αδύναμη και σε σοκ. Είχε κολλήσει σε αυτό το κομμάτι ξύλου με την τελευταία δύναμή της και είχε παραμείνει έτσι για 48 ώρες. Σκέφτηκα αυτή τη γυναίκα, τη δύναμή της. Και ένιωσα θυμό», ανέφερε ο Γκασόλ περιγράφοντας τη διάσωση της γυναίκας από την ομάδα στην οποία συμμετείχε.

«Η γυναίκα αυτή θα πέθαινε μετά από λίγα λεπτά αν δεν είχαμε επέμβει», παραδέχεται ο Γκασόλ. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι την στιγμή που οι διάσημοι συνάδελφοί του απολάμβαναν τις διακοπές τους, ο Μαρκ Γκασόλ επέλεξε να βοηθήσει την ΜΚΟ «Proactiva Open Arms».

«Ήταν πολύ σημαντικό για να μην πω τίποτα στον κόσμο… δεν μπορώ να παραμείνει σιωπηλός», είπε ο Ισπανός σέντερ. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών 1.443 άνθρωποι είχαν πεθάνει ή είχαν εξαφανιστεί κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο εκείνη τη χρονιά.

Η φωτογραφία του άψυχου κορμιού του Αϊλάν Κούρντι «στοίχειωσε» τον Μαρκ Γκασόλ. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, το μικροσκοπικό σώμα του τρίχρονου Αϊλάν ξεβράστηκε σε μια τουρκική ακτή κοντά στην Αλικαρνασσό. Ο μικρός πνίγηκε σε ναυάγιο στο Αιγαίο μαζί με τον αδελφό του Γκαλίπ, την μητέρα του Ρεχάνα και εννέα ακόμη πρόσφυγες.

«Δε θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα εκείνου του παιδιού. Είμαι πατέρας. Έχω δύο παιδιά. Μπορώ να φανταστώ τον πόνο ενός πατέρα που αναγκάζεται να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι, που ρισκάρει τα πάντα, ρισκάρει τη ζωή του για να φτάσει σε μία χώρα όπου μπορεί να ζήσει ειρηνικά και με αξιοπρέπεια», είχε δηλώσει σχετικά.

«Όλες οι νίκες με τους Μέμφις Γκρίζλις δεν είναι τίποτα μπροστά στο να δίνεις ένα χέρι για την αντιμετώπιση της καθημερινής τραγωδίας των χιλιάδων μεταναστών που διακινδυνεύουν και συχνά χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη δυστυχία», εξήγησε ο Μαρκ Γκασόλ.

Έναν χρόνο αργότερα, μετά το τέλος του φιλικού αγώνα της Ισπανίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ο Μαρκ Γκασόλ καλείται για να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Είχε πολλά να πει αφού επέστρεψε στους «φούριας ρόχας» μετά από δύο χρόνια ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του NBA με τη φανέλα των Τορόντο Ράπτορς.

Ωστόσο επέλεξε να τοποθετηθεί για κάτι διαφορετικό. Επέλεξε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δινόταν για να μιλήσει για κάτι πέρα του αθλητισμού.

Αναφέρθηκε στο ισπανικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας για 10 ημέρες με 160 μετανάστες, οι οποίοι αναμένουν άδεια να αποβιβαστούν σε ένα ευρωπαϊκό λιμάνι.

Όπως είπε τότε: «Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα υποστήριξης στους 19 γενναίους, για μένα ήρωες, οι οποίοι βρίσκονται στο “Open Αrms”. Με 121 άτομα ήδη στο πλοίο, είχαν το θάρρος να σώσουν ακόμη 39. Υπάρχουν περισσότερα από 30 παιδιά ανάμεσά τους. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ελπίζω και θα ήθελα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, επειδή είναι άνθρωποι. Παρακαλώ, ζητήστε μια λύση. Είναι ζήτημα σεβασμού».

Ο Μαρκ Γκασόλ επέλεξε να μιλήσει για όσους δεν μπορούσαν. Χρησιμοποίησε τη δύναμή του για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Δεν αδιαφόρησε.

Όπως έχει πει ο ίδιος άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο: «Πώς μπορούμε να προσποιηθούμε ότι κάτι δε συμβαίνει; Πέρα από αθλητής, είμαι άνθρωπος, άνθρωπος, σαν αυτούς που σώζουν καθημερινά η Open Arms. Πρέπει να εργαστούμε ώστε αυτές οι τραγωδίες να μην επαναληφθούν ποτέ. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή