Στέφανος Τσιτσιπάς: Στο Νο 5 κι ακόμα μαθαίνει…

Στέφανος Τσιτσιπάς: Στο Νο 5 κι ακόμα μαθαίνει…

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έπεσε στην παγίδα του Κύργιου, όμως στα 24 του συνεχίζει να κοιτά μπροστά

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν κάποιος αναζητήσει το όνομα Στέφανος Τσιτσιπάς στο Διαδίκτυο, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου η μηχανή αναζήτησης θα βγάλει σχεδόν 15.000.000 αποτελέσματα. Μπορεί να μη συγκρίνονται με τα 214.000.000 του Ραφαέλ Ναδάλ, αλλά και τα 15 εκατ. δεν μπορούν να θεωρηθούν ευκαταφρόνητος αριθμός. Ο 24χρονος τενίστας μας, με εκατομμύρια ακολούθους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, έχει τοποθετήσει το δικό του «αστέρι» στον γαλαξία του παγκόσμιου τένις, προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του μέσα από μια μετεφηβική ανωριμότητα και κάποιες φορές θαρρείς πως διεκδικεί τον τίτλο του «bad boy» του αθλήματος από τον Μάκενρο.

Με τους γονείς του να έχουν άμεση σχέση με το τένις –αθλήτρια η μητέρα, προπονητής ο πατέρας–, ο Στέφανος μπήκε στον κόσμο της αντισφαίρισης από την ηλικία των τριών ετών. Οταν ήταν εννέα, ξύπνησε τον πατέρα του μέσα στη νύχτα και του ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει τενίστας. Ετσι είναι ο Στέφανος. Θα πει αυτό που θέλει να πει και δεν τον ενδιαφέρει εάν είναι μεσάνυχτα, ξημερώματα ή εάν θα αρέσει στον, γεμάτο πρωτόκολλα, χώρο του παγκόσμιου τένις. Θα μιλήσει για εγγλέζικα πολυκαταστήματα, για ρίγανη και λάδι που βάζει στα μαλλιά και θα «τρολάρει» μέσα από τους «αντισυμβατικούς» λογαριασμούς του στα social media, τους οποίους σε μεγάλο βαθμό χειρίζεται ο ίδιος αντί να τους δώσει σε κάποιους μάνατζερ που θα αναρτούν… αποστειρωμένες δημοσιεύσεις.

Από τον σύλλογο τένις της Γλυφάδας, όπου όταν ήταν έξι ετών έκανε τα πρώτα του βήματα, μέχρι την πρώτη πεντάδα του κόσμου διήνυσε πολύ δρόμο. Με τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του απέκτησε συμπάθειες αλλά και πολλές αντιπάθειες. Και οι δύο πλευρές, όμως, συμφωνούν σε ένα πράγμα: δίκαια βρίσκεται μέσα στους καλύτερους τενίστες της παγκόσμιας κατάταξης.

«Ημουν πριν από λίγες ημέρες σε έναν μεγάλο σύλλογο τένις στο εξωτερικό και έχουν τον Στέφανο πολύ ψηλά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην Ελλάδα ένα ποσοστό των ανθρώπων χαίρεται κάθε φορά που χάνει έναν αγώνα. Είναι ιδιαιτέρως ταλαντούχος», μας είπε τενίστας που κατά το παρελθόν ήταν Νο 1 στην Ελλάδα και επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

«Ο Στέφανος έχει ένα πρόβλημα με το προπονητικό τιμ του. Το τελευταίο διάστημα κάνει αλλαγές, και αυτά επηρεάζουν».

Ο Θεός υπήρξε γενναιόδωρος με τον Στέφανο Τσιτσιπά. Του χάρισε ταλέντο και αυτό φάνηκε πολύ γρήγορα. Πριν φτάσει τα 20 νίκησε τον Νόβακ Τζόκοβιτς και ακολούθησαν ο Ρότζερ Φέντερερ και άλλοι «αστέρες» του χώρου.

Το παγκόσμιο τένις άρχισε να μιλάει για τον νεαρό Ελληνα με τη… ροκ εμφάνιση. Από το 2019 μέχρι και φέτος κατέκτησε τρόπαια, προκρίθηκε σε ημιτελικούς γκραν σλαμ και το 2021 συμμετείχε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός.

Επιτυχίες αδιανόητες για μια χώρα όπου το τένις θεωρείται άθλημα της «ελίτ». Ισως αυτή η μικρή γαλλική λεξούλα, που προέρχεται από το λατινικό eligere (επιλέγω), να αποτελεί και την αιτία που ο Τσιτσιπάς δέχεται τόσο μεγάλη επίθεση στο ελληνικό Twitter, κυρίως από ανώνυμους χρήστες.

Πριν από μερικά χρόνια θα φάνταζε όνειρο να υπάρχει ένας τενίστας μας μέσα στους «τοπ 5». Ο Στέφανος, όμως, ανυπομονεί για το μεγάλο τρόπαιο. Η ήττα από τον Νικ Κύργιο και η διαχείριση του παιχνιδιού δείχνουν ότι πρέπει να δουλέψει και εκτός κορτ.

«Ο Στέφανος έχει και ένα πρόβλημα με το προπονητικό τιμ του. Το τελευταίο διάστημα κάνει αλλαγές, και αυτά επηρεάζουν. Δεν έχει παίξει όμως άσχημα. Ο Κύργιος είναι ένα παιδί που εκνευρίζει τους συναθλητές του. Ο Στέφανος τον ξέρει και δεν θα έπρεπε να έχει πέσει στην παγίδα. Θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί και σε αυτό το κομμάτι», δήλωσε στην «Κ» ο παλαιός τενίστας Γιώργος Καλοβελώνης.

«Ο χρόνος θα δείξει»

«Οι πρωταθλητές είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι και γι’ αυτό γίνονται πρωταθλητές», λένε οι άνθρωποι του αθλητισμού και από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

«Είναι πολύ απαιτητικός από τον εαυτό του και όταν χάνει, τότε ξεφεύγει. Αισθάνεται δυνατός και όταν οι άλλοι πηγαίνουν κοντά στο σκορ εκνευρίζεται και βιάζεται. Ολοι οι πρωταθλητές είναι δύσκολοι», μας είπε ο παλαιός πρωταθλητής του τένις και νυν προπονητής Γιώργος Καλοβελώνης.  

Ο έμπειρος προπονητής θεωρεί ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει φέτος μια καλή, μέχρι τώρα, πορεία. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει παίξει καλά. Για κανέναν αθλητή σε κανένα άθλημα δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα βγει πρώτος, όσο καλός κι αν είναι. Ο χρόνος θα δείξει και για τον Στέφανο».

Στέφανος Τσιτσιπάς: Στο Νο 5 κι ακόμα μαθαίνει…-1
O Eλληνας πρωταθλητής πήρε ένα καλό μάθημα στο Γουίμπλεντον και μένει να φανεί αν θα το αξιοποιήσει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή