Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι: Η απόδραση από το Κίεβο και η νέα σελίδα στην Premier League

Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι: Η απόδραση από το Κίεβο και η νέα σελίδα στην Premier League

Ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι ήταν προπονητής στη Σαχτάρ Ντόνετσκ όταν έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Χρειάστηκε να δείξει ιδιαίτερη γενναιότητα προκειμένου να φύγει από το Κίεβο εν μέσω πολέμου

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι είναι ο αντικαταστάτης του Γκράχαμ Πότερ στον πάγκο της Μπράιτον. Ο Άγγλος έδωσε τα χέρια με την Τσέλσι αντικαθιστώντας τον Τόμας Τούχελ, που απολύθηκε μετά την εκτός έδρας ήττα από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην πρεμιέρα του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. 

Ο Ιταλός προπονητής έχει μεγάλη εμπειρία στους πάγκους. Τον Φεβρουάριο του 2022 χρειάστηκε να επιδείξει ιδιαίτερη γενναιότητα. Ήταν προπονητής στη Σαχτάρ Ντόνετσκ όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ντε Τσέρμπι ήταν στο Κίεβο όταν η πόλη δέχθηκε επίθεση. Μετά τις πρώτες ώρες του τρόμου και της αβεβαιότητας, βοήθησε τους Βραζιλιάνους παίκτες της ουκρανικής ομάδας να επιστρέψουν ασφαλείς στην πατρίδα τους.

Ο ίδιος μαζί με τους βοηθούς του βρήκε καταφύγιο στο ξενοδοχείο «Opera», όπου ο ύπνος ήταν πολυτέλεια. «Η παραμονή μου στο Κίεβο κράτησε 24 ώρες, αλλά ο χρόνος περνούσε πολύ αργά αφού δεν μπορούσες να κοιμηθείς. Άκουγες τα πάντα» εξήγησε ο Ντε Τσέρμπι.

«Υπήρξαν κάποιοι που κοιμήθηκαν στο καταφύγιο του ξενοδοχείου και κάποιοι στα δωμάτια. Ήμουν από εκείνους που επέλεξαν να ξαπλώσουν σε δωμάτιο προκειμένου να έχω εικόνα για το τι γίνεται έξω από το ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας άκουσα έναν περίεργο ήχο μέσα στο καταφύγιο. Στη συνέχεια επέστρεψα στο δωμάτιό μου για λίγες ώρες», ανέφερε ο Ιταλός προπονητής.

Μετά τη σύντομη παραμονή στο Κίεβο, η ώρα της αποχώρησης είχε φτάσει. «Οι δρόμοι ήταν άδειοι αλλά υπήρχε κίνδυνος να πέσουμε πάνω σε σαμποτέρ», ομολόγησε για εκείνες τις ώρες στην εφημερίδα «Il Messaggero.

Ο δύσκολος δρόμος της επιστροφής

Ο δρόμος της επιστροφής ήταν δύσκολος, ανάμεσα σε βόμβες και ένοπλες επιθέσεις. Έπρεπε να βρεθούν μακριά από τον πόνο, μακριά από τον όλεθρο, μακριά από τον θάνατο.

«Περιμέναμε μία ώρα για να μπούμε στο τρένο. Μετά από 9 ώρες φτάσαμε στο Λβιβ όπου με περίμενε ένα λεωφορείο. Μπήκαμε στο λεωφορείο με συνοδό, αλλά ήταν έναν εφιάλτης. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι, πήραμε ένα άλλο πούλμαν που μας πήγε στην Ουγγαρία. Τα τελευταία χιλιόμετρα κινούμασταν με ρυθμό βαδίσματος. Χιόνιζε», ανακάλεσε στη μνήμη του ο Ντε Τσέρμπι.

Μετά από σχεδόν 24 ώρες από την στιγμή της αποχώρησης από το ξενοχοδείο Opera, ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι έρφτασε στα σύνορα με την Ουγγαρία. Εκεί περίμενε η ουκρανική αστυνομία και έδωσε στους ταξιδιώτες ζεστό φαγητό. Πέρασαν ακόμη μία ώρα σε ελέγχους προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους για τρεις επιπλέον ώρες μέχρι τη Βουδαπέστη.

«Η Ουκρανία ήταν πίσω μου και έστρεψα το κεφάλι για να πάρω την τελευταία μου γεύση από τη χώρα όπου είχαμε φτάσει το περασμένο καλοκαίρι, για ένα σημαντικό στάδιο της καριέρας μας», ομολόγησε ο Ιταλός προπονητής.

«Σκέφτηκα τους παίκτες. Οι Βραζιλιάνοι ήταν ασφαλείς αλλά οι Ουκρανοί ήταν στα σπίτια τους, έτοιμοι να πολεμήσουν. Οι Ουκρανοί εξέπληξαν τους πάντες με την αντίστασή τους. Οι Ρώσοι υποτίμησαν το πνεύμα αυτών των ανθρώπων», είπε εκφράζοντας τον θαυμασμό του στον λαό της Ουκρανίας.

Από την Ιταλία στην Ουκρανία

Ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι γεννήθηκε το 1979 στην πόλη Μπρέσια της Ιταλίας. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μίλαν αλλά δεν έπαιξε στην πρώτη ομάδα. Αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος και άλλαξε αρκετές ομάδες στην καριέρα του. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Τρέντο το 2013.

Ως προπονητής έκανε σπουδαίο όνομα στον πάγκο της Σασουόλο όπου εργάστηκε για τρία χρόνια. Με εκείνον στον πάγκο η ιταλική ομάδα απέδιδε όμορφο ποδόσφαιρο, τερματίζοντας δύο διαδοχικές σεζόν στην 8η θέση.

Τον Μάιο του 2021 συμφώνησε με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του Super Cup. Μέχρι την εισβολή της Ρωσίας και την οριστική ακύρωση της σεζόν, η Σαχτάρ ήταν στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος.

Έναν μήνα μετά την αποχώρησή του από την Ουκρανία, ο Ντε Τσέρμπι και οι συνεργάτες του επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στη Σαχτάρ όπου έδωσε πέντε φιλικούς αγώνες. Τον Αύγουστο του 2022 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον πάγκο της ουκρανικής ομάδας. Πριν από λίγες εβδομάδες κλήθηκε από την Μπολόνια προκειμένου να αντικαταστήσει τον Σίνισα Μιγιαήλοβιτς. Αρνήθηκε να συζητήσει με την ιταλική ομάδα σεβόμενος το γεγονός ότι ο Σέρβος προπονητής δίνει μάχη με τη λευχαιμία.

Πριν από λίγες ημέρες έδωσε τα χέρια με την Μπράιτον. Η αγγλική ομάδα έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακό ξεκίνημα και βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή