Έρλινγκ Χάαλαντ: Ο επιθετικός που σπάει όλα τα ρεκόρ

Έρλινγκ Χάαλαντ: Ο επιθετικός που σπάει όλα τα ρεκόρ

Τα ρεκόρ του Έρλινγκ Χάαλαντ και η σύγκριση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν από τις μεταγραφές που έκαναν αίσθηση τον Μάιο. Η Μάντσεστερ Σίτι κατέβαλε τη ρήτρα των 60 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ντόρτμουντ και έκανε δικό της τον Έρλινγκ Χάαλαντ

Ο Νορβηγός είναι από τους πιο αποτελεσματικούς επιθετικούς αυτή την εποχή. Με τη φανέλα της Ντόρτμουντ ο Χάαλαντ σημείωσε 86 γκολ σε 89 εμφανίσεις σε όλο το πρωτάθλημα ενώ μοίρασε και τρεις ασίστ. 

Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι ήταν το Community Shield με αντίπαλο τη Λίβερπουλ. Το γεγονός ότι η ομάδα του ηττήθηκε με τον ίδιο να μένει δίχως γκολ έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους χρήστες των κοινωνικών δικτύων να κάνουν λόγο για μία ιδιαίτερη «πρώτη γνωριμία» με το αγγλικό ποδόσφαιρο. 

Λίγες εβδομάδες μετά, ο Νορβηγός επιθετικός έχει σπάσει όλα τα κοντέρ. Στο ντέρμπι με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Έρλινγκ Χάαλαντ σημείωσε τρία γκολ και έκανε τρίτο διαδοχικό χατ τρικ σε εντός έδρας αγώνα των «πολιτών».

Ο 21χρονος ποδοσφαιριστής χρειάστηκε οκτώ αγώνες για να φτάσει τα τρία χατ τρικ στο αγγλικό πρωτάθλημα. Φυσικά, κατέχει πλέον και το σχετικό ρεκόρ. Στη δεύτερη θέση είναι ο Μάικλ Όουεν που έφτασε τα τρία χατ τρικ σε 48 αναμετρήσεις. 

Ο Χάαλαντ μετράει ήδη 14 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ο μόνος αγώνας στον οποίο δεν βρήκε δίχτυα ήταν κόντρα στην Μπόρνμουθ τη δεύτερη αγωνιστική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 14 γκολ που έχει σημειώσει είναι περισσότερα απ’ όσα έχουν πετύχει 13 από τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Η Τσέλσι έχει πετύχει 10 γκολ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 11 σε 7 αγώνες. 

Αν συνεχίσει, μάλιστα, να σκοράρει με τον ίδιο ρυθμό, τότε μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60 γκολ στο πρωτάθλημα –  σημειώνει ένα τέρμα ανά 47,5 λεπτά αγώνα. 

Τα 34 γκολ του Άλαν Σίρερ με τη φανέλα της Μπλάκμπερν το 1995 και του Άντι Κόουλ με τη Νιούκαστλ έναν χρόνο πριν αποτελούν το απόλυτο ρεκόρ σκοραρίσματος στην ιστορία της Premier League. Το ρεκόρ όλων των εποχών στο αγγλικό πρωτάθλημα ανήκει στον Ντίξι Ντιν που είχε πετύχει 60 γκολ ως παίκτης της Έβερτον τη σεζόν 1927-1928.

Το παράδοξο είναι ότι η Μάντσεστερ Σίτι δεν είχε πρόβλημα σκοραρίσματος τα χρόνια που είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της. Οι «πολίτες» είχαν χειρότερη επιθετική επίδοση στο πρωτάθλημα επί των ημερών του Ισπανού τα 80 γκολ την πρώτη του σεζόν. Πέρσι τελείωσαν την χρονιά με 99 τέρματα ενώ η καλύτερή τους επίδοση είναι τα 106 γκολ της σεζόν 2017-2018. 

Η μεγάλη αποτελεσματικότητα του Χάαλαντ φέρνει αναπόφευκτα τη σύγκριση με τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Αργεντινός μαζί με τον σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές αυτής της εποχής και συγκαταλέγονται στους καλύτερους όλων των εποχών. 

Ο Χάαλαντ όμως, όπως φαίνεται, είναι εξελιγμένο μοντέλο ποδοσφαιριστή. Στη μέχρι σήμερα καριέρα του, ο Νορβηγός μετράει 172 γκολ σε συλλογικό επίπεδο. Τα 103 από αυτά σημειώθηκαν στα 100 τελευταία ματς που αγωνίστηκε. 

Όταν ο Μέσι ήταν 22 ετών, σύμφωνα με τη Mirror, είχε σκοράρει 91 φορές σε συλλογικό επίπεδο. Ο Αργεντινός ξεκίνησε την καριέρα του από τα πλάγια της επίθεσης έχοντας μπροστά του τον Σαμουέλ Ετό και τον Τιερί Ανρί στα πρώτα του χρόνια στην Μπαρτσελόνα. Το γεγονός ότι πέρασε πάνω από 15 χρόνια στην ομάδα της Καταλονίας τον βοήθησαν να κατέχει σχεδόν όλα τα ρεκόρ των «μπλαουγκράνα». 

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο το 2007, σε ηλικία 22 ετών είχε έρθει δεύτερος στην ψηφοφορία για τη χρυσή μπάλα πίσω από τον Κακά. Με 47 γκολ – μέχρι τότε – σε συλλογικό επίπεδο, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ κέρδισε το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή έναν χρόνο αργότερα. 

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έχει 816 τέρματα, ο Αργεντινός έχει βάλει 780 και ανάμεσά τους βρίσκεται ο Γιόζεφ Μπίτσαν με 805. Μπορεί ο Χάαλαντ να τους φτάσει ή ακόμη και να τους ξεπεράσει; 

Την απάντηση έδωσε ο Πεπ Γκουαρδιόλα αποθεώνοντας τον επιθετικό της Σίτι. «Μπορεί να γίνει καλύτερος παίκτης [από τον Μέσι]. Έχει τη θέληση να το κάνει. Του αρέσει το ποδόσφαιρο, δεν έχω δει ποτέ παίκτη που να είναι 21 ή 22 ετών και να είναι ήδη ολοκληρωμένος, που σημαίνει ότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμη». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή