«Βρε σεις, πώς τολμάτε έστω και να σκεφθείτε ότι θα καταστρέψετε ένα έργο μου;».
Θεωρώ βέβαιο ότι, εάν ζούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αυτό θα έλεγε, με τη βαριά σερραϊκή προφορά του, σε όσους έχουν αποφασίσει να καταστρέψουν το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝΑΚ), το οποίο ο τότε πρωθυπουργός οραματίσθηκε το 1959 και εγκαινίασε τον Ιούλιο του 1961. Οι επίγονοί του αποφάσισαν να παραχωρήσουν την τεράστια έκταση στον επενδυτή, που πήρε το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Αυτή την περίοδο, έντονη είναι η ανησυχία στον κόσμο του αθλητισμού σχετικά με το «τι μέλλει γενέσθαι» με τους αθλητικούς χώρους του Αγίου Κοσμά. Πού θα στεγασθούν όλα τ’ αθλήματα τα οποία καλλιεργούνται εκεί;
Ο επενδυτής έχει δεσμευθεί ότι θα κατασκευάσει μεγάλο αθλητικό κέντρο στο παλαιό αεροδρόμιο. Εχουμε λόγο για ν’ αμφιβάλλουμε; Φυσικά. Διότι το παρελθόν διδάσκει για το μέλλον. Ακρως διδακτική είναι η υπόθεση του σταδίου «Καραϊσκάκη», το οποίο μετατράπηκε σε αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο, και ο στίβος, που θα κατασκευαζόταν δίπλα, έμεινε στις υποσχέσεις. Επιπλέον, ζούμε στη χώρα του πρωθύστερου. Πολλά τα παραδείγματα. Πρώτα γκρεμίζουμε και μετά χτίζουμε για να στεγάσουμε ό,τι βρισκόταν στο κτίριο που γκρεμίσαμε. Ισως τούτο σας φαίνεται υπερβολικό. Αλλά στην Ελλάδα, ό,τι είναι παράλογο για άλλες χώρες, είναι φυσιολογικό. Αν όχι και λογικό.
Για περισσότερα από 60 χρόνια ο «Αγιος Κοσμάς» πρόσφερε, και προσφέρει, σ’ εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον αθλητισμό. Αποτελεί έναν πνεύμονα αθλητισμού αλλά και μια διέξοδο των πολιτών από την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους. Και αυτό δεν πρέπει να χαθεί.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr