Ενα δωμάτιο, δύο αντίπαλοι

Τα δίδυμα αδέλφια Τίμπερ, που... προσπερνούν το μίσος Αγιαξ - Φέγενορντ, παραμένοντας αχωριστα

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκαν 30 χρόνια μετά την πιο σπάνια περίπτωση δίδυμων αδελφών που πέρασαν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και μεγαλούργησαν στην ίδια ομάδα. Ο Φρανκ Ντε Μπουρ και ο Ρόναλντ Ντε Μπουρ ήταν και παραμένουν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του Αγιαξ.

Και στην οικογένεια Μαδούρο το ήξεραν καλά, όταν διαπίστωσαν πως τα δικά τους δίδυμα Γιούριεν και Κουίντεν είχαν έρωτα με την ασπρόμαυρη μπάλα από μικρά. Στο δωμάτιό τους οι αφίσες των αδελφών του «Αίαντα» κοσμούσαν τους τοίχους και τα όνειρά τους ήταν κοινά.

Για την ακρίβεια όταν αναφερόμαστε στην οικογένεια Μαδούρο, μιλάμε μόνο για την μητέρα Μέριλιν Τίμπερ, καθώς αυτή ήταν που μεγάλωσε πέντε γιους, όταν ο πατέρας αποφάσισε να φύγει από την Ουτρέχτη και να επιστρέψει για πάντα στον τόπο καταγωγής του, το  Κουρασάο.

Αυτό το αποδέχτηκαν και τα άλλα τρία μεγαλύτερα αδέλφια, Σάμιερ, Κρις και Ντίλαν που αντί να πάρουν το επίθετο Μαδούρο, του πατέρα, επέλεξαν το Τίμπερ της μητέρας τους, με την ενηλικίωση τους. Ηταν η μικρότερη αναγνώριση που θα μπορούσαν να της κάνουν.

Παρά το πάθος με τον Αγιαξ στο σχολείο, οι ακαδημίες της Φέγενορντ ήταν αυτές που φιλοξένησαν τους Γιούριεν και Κουίντεν σε ηλικία επτά ετών κάνοντας εκεί τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα.

Μέχρι τα 14 ανέδειξαν το ταλέντο τους στον σύλλογο του Ρότερνταμ φτάνοντας μέχρι τις μικρές εθνικές των «οράνιε». Ο Γιούριεν από την θέση του δεξιού μπακ και του κεντρικού αμυντικού και ο Κουίντερ ως μεσοεπιθετικός

Το 2014, τα δίδυμα άλλαξαν την διαδρομη Ουτρέχτη – Ρότερνταμ σε Ουτρέχτη – Αμστερνταμ κάνοντας το όνειρό τους πραγματικότητα μετακομίζοντας στον Αγιαξ. Κατέκτησαν μαζί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U-17 με την εθνική Ολλανδιας και υπογράφοντας το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο το 2018, αποφάσισαν ταυτόχρονα και οι δύο να αλλάξουν τα ονόματά τους σε Τίμπερ, θυμίζοντας στους οπαδους του Αγιαξ τους Ντε Μπουρ. «Είμαστε πάντα μαζί, δεν μαλώνουμε ποτέ και λέμε ο ένας στον άλλον τα πάντα», έλεγαν τότε στην πρώτη τους μεγάλη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Αγιαξ.

Μαζί ονειρεύονταν επίσης ένα μέλλον στους «Οράνιε». Και αυτή η σύγκριση με τους Ντε Μπουρ; «Τότε γελάμε. Αλλά κρυφά σκεφτόμαστε: είμαστε απλώς οι νέοι Τίμπερς».

Το παράδειγμα του Κουίντεν έξω από τη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» πριν το ματς της Ολλανδίας με την Ουκρανία για το Euro 2021 ήταν χαρακτηριστικό.

Ο Γιούριεν βρισκόταν στις βασικές επιλογές του ομοσπονδιακου τεχνικού Φρανκ Ντε Μπουρ, σε αντιθεση με τον ίδιο που είχε μείνει εκτός αποστολής.
Δεν έχασε ευκαιρία, ωστόσο, και έκανε εξέδρα με ντουντούκα έξω από το γήπεδο ενημερώνοντας τον κόσμο πως ο αδελφός του θα ξεκινήσει στην αρχική 11αδα!

Ενα δωμάτιο, δύο αντίπαλοι-1

Τα πρώτα διλήμματα

Στην πορεία, ο στυγνός επαγγελματισμός έθεσε τα πρώτα διλήμματα: Το 2021 ο Κουίντεν υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα της γενέτειράς του, την Ουτρέχτη και τον περασμένο Ιούλιο έκανε το απόλυτο come back, φορώντας και πάλι τα κοκκινόμαυρα της Φέγενορντ  με την οποία υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο έναντι 8,5 εκ. ευρώ! Ο Γιούριεν μπορεί να στεναχωρήθηκε για την απόφαση του αυτή και για τον ποδοσφαιρικό χωρισμό τους αλλά ένοιωθε και ο ίδιος πως τα προσόντα του αδελφού του δεν αναδεικνύοταν στο Άμστερνταμ

Ολα φαινομενικά έχουν αλλάξει, οι Τίμπερ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δύο πιο μισητούς αντιπάλους του Ολλανδικού ποδοσφαίρου, όμως στο σπίτι τους στην Ουτρέχτη όλα είναι ίδια και ο ένας νοιάζεται ακόμη περισσότερο για τον άλλον.

Μοιράζονται ακόμη το ίδιο παιδικό δωμάτιο που έκαναν τα πρώτα τους όνειρα και είναι ακόμη περισσότερο αφοσιωμένοι στην μητέρα τους, την ώρα που η μάχη των ομάδων τους για την κατάκτηση του τίτλου μαίνεται.
Την περασμένη Κυριακή, η Φέγενορντ νίκησε μέσα στο Αμστερνταμ τον Αγιαξ με 3-2, του ξέφυγε στην βαθμολογία έξι βαθμούς, έγινε το φαβορί και ο Κουίντεν που δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού δεν μπήκε καν σε διαδικασία να «πειράξει» τον Γιούριεν, όσο άβολη κι αν φαντάζει αυτή η πραγματικότητα.    

«Η μαμά όταν είμαστε αντίπαλοι υποστηρίζει το αουτσάιντερ. Αλλά από την στιγμή που ο Κουίντεν δεν αγωνίστηκε, υποστήριζε εμένα και τον Άγιαξ.

Δυστυχώς εγώ την στεναχώρησα αλλά είδε χαμογελαστό τον Κουίντεν, οπότε όλα καλά», είπε ο Γιούριεν που αρκετές φορές θυμιζει στον αδελφό του, τους τρεις τελευταίους συνεχόμενους τίτλους του «Αίαντα». «Ναι, οι οπαδοί της Φέγενορντ μισούν πραγματικά τον Άγιαξ αλλά αυτό εμένα δεν με επηρεάζει στο παραμικρό για να κάνω δεύτερες σκέψεις» λέει ο Κούιντεν.

Στο δωμάτιο που μοιράζονται από την παιδική ηλικία, δεν σημειώθηκε κανένα σημάδι έντασης μετά το ντέρμπι, παρά την απειλή του Γιούριεν πριν το ματς πως αν χάσει ο Αγιαξ, θα πάει και θα κοιμηθεί στην φίλη του. 

Ενα δωμάτιο, δύο αντίπαλοι-2

Νέα σχέδια για το μέλλον

Και οι δύο σχεδιάζουν να αποχωρήσουν τους επόμενους μήνες για τα νέα τους σπίτια και δεν κρύβουν πως αισθάνονται περίεργα. «Έχουμε ζήσει μαζί όλη μας τη ζωή», είπε ο Κουίντεν. «Θα είναι περίεργο». Μάλλον θεωρείται λίγο πιο ενθουσιασμένος για την ανεξαρτησία από τον αδερφό του, κάτι που μπορεί και να σχετίζεται με το γεγονός ότι, ο Γιούριεν είναι ο ακατάστατος της υπόθεσης.

Οι δίδυμοι δεν έχουν αισθανθεί την ανάγκη να θεσπίσουν έναν κανόνα που να απαγορεύει την ομιλία για ποδόσφαιρο όταν επιστρέφουν στο σπίτι από τις προπονήσεις. Το μόνο που τηρούν είναι πως δεν αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες για τις ομάδες τους. «Το να δοθούν λεπτομέρειες θα ήταν επικίνδυνο. Ειδικά μετά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι», είπε ο Γιούριεν υπονοώντας την φυγή του Έρικ Τεν Χαγκ, αλλά και των Μαρτίνεθ, Άντονι, Χράφενμπερχ και Μαζραουί από τον Αγιαξ.

Οτι κι αν γίνει στο μέλλον, όποιους δρόμους και να πάρει ο καθένας, το σίγουρο είναι πως ο ένας θα ζει για το άλλον, θα είναι το άλλο του κομμάτι.

ΠΗΓΗ: New York Times  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή