Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Η ανατομία ενός τελικού

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Η ανατομία ενός τελικού

Δύο πολύπειροι προπονητές δίνουν στην «Κ» τις εκτιμήσεις τους για το ντέρμπι Παναθηναϊκού - ΑΕΚ

5' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 20 Ιουνίου 2022 και 3 Ιουλίου 2022. Δύο ημερομηνίες που Παναθηναϊκός και ΑΕΚ βγήκαν πρώτη φορά στο γήπεδο για δουλειά, για την ποδοσφαιρική σεζόν 2022-2023. Με διαφορά 13 καλοκαιρινών ημερών, έβαλαν στόχους, επάνδρωσαν το έμψυχο δυναμικό τους, έκαναν προγραμματισμό και όνειρα. Το «χτίσιμό» τους δεν ξεκίνησε από την ίδια βάση. Οι μεν είχαν τον ίδιο προπονητή και έναν κορμό παικτών φτάνοντας πέρυσι στην κατάκτηση του Κυπέλλου, οι δε προχώρησαν σε ριζικές τομές σε πάγκο και ρόστερ για να σβήσουν μια και καλή από τη μνήμη τους μια κάκιστη χρονιά, έχοντας ως «φάρο» την επιστροφή στην ιστορική τους έδρα.

Περίπου 300 ημέρες αργότερα, οι δύο ομάδες μετέτρεψαν το πρωτάθλημα σε καθαρά δική τους υπόθεση και απόψε, στο γήπεδο της Λεωφόρου, θα λύσουν τις διαφορές τους. Ο νικητής θα πάρει ένα σαφές προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου, τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος των πιο συγκλονιστικών πλέι οφ που έχουμε δει ποτέ στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη κούρσα για δύο είναι η φυσιολογική εξέλιξη της πορείας που είχαν τόσο οι «πράσινοι» όσο και οι «κιτρινόμαυροι» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και στους μέχρι στιγμής αγώνες κατάταξης. Και όλα αυτά, αν αναλογιστεί κανείς πως ήδη έχουν εκπληρώσει τον βασικό τους στόχο, που ήταν η κατάληψη της 2ης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Κανείς τους δεν μίλησε για πρωτάθλημα, αλλά το ίδιο το ποδοσφαιρο τους δικαίωσε. Δικαίωσε το πλάνο τους, την προσήλωσή τους σε αυτό, την αγωνιστική ταυτότητα που τους έδωσαν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο Ματίας Αλμέιδα.

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός ήταν σταθερά στην κορυφή, παρά το γεγονός πως μετά την επανέναρξή του, μετά τη διακοπή για το Μουντιάλ, έχασε τη διαφορά ασφαλείας που είχε φτάσει μέχρι και το +8. Η ΑΕΚ την κάλυψε, ωστόσο η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό στο φινάλε την αποσυντόνισε. Η απρόσμενη ισοπαλία των «πράσινων» με τον Βόλο στη 2η αγωνιστική των πλέι οφ, σε συνδυασμό με τη νίκη της Ενωσης στην Τούμπα, έφερε τους δύο αντιπάλους παρέα στην πρώτη θέση, με την υποσημείωση πως σε περίπτωση ισοβαθμίας και μη νίκης της ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός υπερτερεί.

Κυριακή κοντή γιορτή, λοιπόν, και η «Κ» ζήτησε την άποψη δύο προπονητών που έχουν φάει με το… κουτάλι τα ελληνικά γήπεδα. Ο λόγος για τους πολύπειρους Γιώργο Παράσχο και Μπάμπη Τεννέ, οι οποίοι δείχνουν να έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά συμφωνούν πως αυτός που θα νικήσει, θα είναι αυτός που θα σηκώσει στο τέλος το τρόπαιο.

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Η ανατομία ενός τελικού-1

Μπάμπης Τεννές

Δεν θα ρισκάρει όπως με Ολυμπιακό ο Αλμέιδα

«Στους τρεις αγώνες που έδωσαν μεταξύ τους μέχρι στιγμής, είδαμε πολύ κλειστά παιχνίδια· με πολλή τακτική και την κάθε ομάδα να προσπαθεί να μπλοκάρει τα όπλα της άλλης. Πιστεύω πως ένα τέτοιο παιχνίδι θα δούμε και τώρα, στο οποίο πρώτο λόγο θα έχει η ισοπαλία. Ξεκινώντας από την ΑΕΚ, η οποία έχει μια εξαιρετική μεσοεπιθετική γραμμή, με έναν πολύ καλό σέντερ φορ όπως ο Λιβάι Γκαρσία, ο Αλμέιδα έχει τη δυνατότητα να φέρνει από τον πάγκο παίκτες που έχουν μεγάλη δυνατότητα στο σκοράρισμα. Αυτό είναι το σημαντικό αβαντάζ που έχει.

Απέναντί της θα βρει μια ομάδα με άψογη αμυντική λειτουργία και έναν εκπληκτικό τερματοφύλακα, που έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ στα πλέι οφ. Συγκαταλέγω μέσα σε αυτούς και τον Πέρεθ, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο άμυνας και επίθεσης.

Η ισορροπία των δύο ομάδων έγκειται και στο γεγονός πως, στον αντίποδα, η αμυντική γραμμή της ΑΕΚ είναι επιρρεπής στο λάθος ενώ η επίθεση του Παναθηναϊκού δεν βγάζει “φωτιές”. Ως επί το πλείστον πετυχαίνει ένα γκολ και από κει και μετά, όλα οφείλονται στη διαχείριση που γίνεται.

Επαναλαμβάνω, ποντάρω στην ισοπαλία, όμως φυσικά σε ένα ντέρμπι μπορούν να παίξουν ρόλο και άλλα πράγματα, αστάθμητοι παράγοντες, που δεν μπορείς να προβλέψεις, με κυριότερο την τύχη. Το σίγουρο είναι πως αν υπάρξει νικητής, κατά 99% αυτός θα είναι και ο πρωταθλητής».

Ο έμπειρος τεχνικός θεωρεί ότι παρά το γεγονός πως η ΑΕΚ θα πρέπει να νικήσει για να έχει πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους «πράσινους», ο Αλμέιδα δεν θα ρισκάρει όπως με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Και όπως τονίζει: «Νομίζω πως θα παίξει πιο συντηρητικά, με δύο κεντρικά χαφ Σιμάνσκι και Γιόνσον και όχι τόσο επιθετικά όσο με τον Ολυμπιακό, όπου μπορούσε να το κάνει λόγω και του αντιπάλου. Και οι δύο προπονητές θα έχουν στο μυαλό τους πρωτίστως να μη χάσουν αφού θα υπάρχουν και άλλα τρία ματς και όλα μπορούν να συμβούν. Η ΑΕΚ παίζει ένα πιο θεαματικό και “πιασιάρικο” ποδόσφαιρο για τον κόσμο, ο Παναθηναϊκός είναι περισσότερο συνεπής στην τακτική του προπονητή του, έχοντας τα λιγότερα αβίαστα λάθη στο πρωτάθλημα. Είναι δίκαια στην κορυφή και οι δύο και θα βρίσκονται δίκαια στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ».

Γιώργος Παράσχος

Ο Γιοβάνοβιτς θα θωρακίσει την ομάδα του

«Στα τρία παιχνίδια που έχουν δώσει φέτος μεταξύ τους, είδαμε μια πανομοιότυπη εικόνα, δηλαδή αναμετρήσεις χωρίς πολλές φάσεις και αυτό κυρίως λόγω του Παναθηναϊκού, που κατάφερε να περιορίσει τα ατού του αντιπάλου και να μην τον αφήσει να δείξει τις επιθετικές του αρετές. Παράλληλα, όμως, πιστεύω πως και η ΑΕΚ ήταν πιο συντηρητική απ’ ό,τι μας είχε συνηθίσει. Δεν ανοίχτηκε, έδωσε περισσότερη βάση στην άμυνά της. Τώρα σε αυτό το παιχνίδι εκτιμώ πως ο Αλμέιδα θα ρισκάρει, παρά το γεγονός ότι έχει δείξει πως υπολογίζει τον Παναθηναϊκό περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες ομάδες που έχει αντιμετωπίσει.

Και αυτό γιατί ξέρει ότι, για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα πρέπει να νικήσει στη Λεωφόρο, αφού σε περίπτωση ισοβαθμίας ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα. Οπως είδαμε και στο ματς με τον ΠΑΟΚ, από την αρχή μπήκε με αυτό το σκεπτικό. Να πιέσει ασφυκτικά, υποχρεώνοντας τον αντίπαλο σε λάθος, κάτι που το πέτυχε. Η ΑΕΚ λοιπόν δεν θα αλλάξει το στυλ της. Το θέμα είναι αν θα τα καταφέρει απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει αποδείξει πως μπορεί να αντεπεξέλθει στον τρόπο που αγωνίζεται.

Νομίζω ότι ο Γιοβάνοβιτς θα θωρακίσει την ομάδα του, προκειμένου να μην τον βρει “γυμνό” στις κόντρα επιθέσεις η ΑΕΚ και θα περιμένει υπομονετικά τις ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν. Θα παρατάξει τους παίκτες του με εντολές να παγώσουν τον ρυθμό της ΑΕΚ, να μπλοκάρει τα αντίπαλα ατού, όπως ο Πινέδα και ο Τσούμπερ, και θα προσπαθήσει να βγάλει παραπάνω παίκτη στον άξονα με τους Χουάνκαρ και τον Μαντσίνι, που τον θεωρώ παίκτη-κλειδί για την ομάδα».

Ο κ. Παράσχος θεωρεί πως ο Παναθηναϊκός καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν είχε σε σχέση με την ΑΕΚ μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοσή του. «Αν εξαιρέσει κανείς την κοιλιά που έκανε μετά τον μήνα που διακόπηκε το πρωτάθλημα για το Μουντιάλ και την οποία την αποδίδω στο ότι δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στη μίνι προετοιμασία, η εικόνα του μέσα στο γήπεδο είναι πιο σταθερή από αυτή της ΑΕΚ. Δεν είναι ομάδα αστέρων αλλά συνόλου, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που είναι θελκτική με το επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζει, τα τρεξίματά της, το ασταμάτητο πρέσινγκ που εφαρμόζει σε όλες τις γραμμές, προσπαθώντας να πιάσει ανοργάνωτο τον αντίπαλο».

Οσο για τα ατού των μονομάχων; «Νομίζω πως σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Ιωαννίδη, ο οποίος είτε παίζει βασικός είτε μπαίνει αλλαγή είναι καθοριστικός. Στην ΑΕΚ, ο Πινέδα είναι ο παίκτης-βαρόμετρο και αυτός πάνω στον οποίο ο Αλμέιδα βασίζει όλο το μεσοεπιθετικό του πλάνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή