Στο κυνήγι του τίτλου: Το πλεονέκτημα και η καταπόνηση των παικτών

Στο κυνήγι του τίτλου: Το πλεονέκτημα και η καταπόνηση των παικτών

Το ισόπαλο αποτέλεσμα στο κυριακάτικο ντέρμπι της Λεωφόρου δεν άλλαξε τις ισορροπίες και άφησε ανοικτούς τους λογαριασμούς του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ

6' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισόπαλο αποτέλεσμα στο κυριακάτικο ντέρμπι της Λεωφόρου δεν άλλαξε τις ισορροπίες και άφησε ανοικτούς τους λογαριασμούς του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ στο κυνήγι του τίτλου.

Ολα θα κριθούν στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές, με το πρόγραμμα να είναι περίπου ίδιο, χωρίς διακριτό πλεονέκτημα για κάποια από τις ομάδες που έχουν από δύο εντός και ένα εκτός έδρας παιχνίδι: οι «πράσινοι» παίζουν κατά σειρά την Τετάρτη με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, την Κυριακή με τον Ολυμπιακό στο (κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας) «Γ. Καραϊσκάκης» και μία εβδομάδα αργότερα με τον Άρη στη Λεωφόρο (ή στο ΟΑΚΑ για τη φιέστα αν μέχρι τότε έχουν εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα), ενώ οι «κιτρινόμαυροι» στις ίδιες ημερομηνίες παίζουν με Ολυμπιακό στην «Αγιά Σοφιά», με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Όλα παραμένουν στην κόψη του ξυραφιού, με τον Παναθηναϊκό να έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι της ΑΕΚ, καθώς κρατάει τη μπάλα στα δικά του πόδια και εξαρτάται μόνο από τα δικά του αποτελέσματα. Με τρεις νίκες θα πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο από το μακρινό 2010 ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η ΑΕΚ στα δικά της παιχνίδια.

Με απόλυτη ισορροπία στα πρώτα δύο κριτήρια (αποτελέσματα και διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες), το πλεονέκτημα το αποκτά από το 3ο κριτήριο, που δίνει πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας στην ομάδα που είχε υψηλότερη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, σα μια μορφή επιβράβευσης για την παρουσία της στις 26 πρώτες αγωνιστικές. Αν ο κανονισμός πριμοδοτούσε, όπως παλαιότερα χρόνια, την ομάδα με την καλύτερη διαφορά τερμάτων συνολικά, τότε το πλεονέκτημα θα το κρατούσε στα χέρια της η ΑΕΚ.

Καθοριστική ενδεχομένως να αποδειχθεί η ερχόμενη αγωνιστική, στην οποία ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό. Οι δύο ομάδες που απέμειναν να διεκδικούν τον τίτλο, κόντρα στις άλλες δύο που περιορίστηκαν στο κυνήγι της 3ης θέσης, που υπό προϋποθέσεις (ανάλογα με το ποιος θα κατακτήσει το Κύπελλο) θα κρίνει το εισιτήριο για το Europa League. Και πιθανότατα, κανένα απ’ αυτά τα δύο παιχνίδια δεν θα είναι απλή υπόθεση για τους διεκδικητές.

Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα που έχει αλώσει την «Αγιά Σοφιά» και έχει κίνητρο να το ξανακάνει, ειδικά τώρα που πάει εκεί πιο ξεκούραστος μετά το χαλαρό 5-0 επί του Βόλου. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα που έχει προβληματίσει αμυντικά τον (σχεδόν αψεγάδιαστο) Παναθηναϊκό. Σε 33 αγώνες πρωταθλήματος και άλλους 4 Κυπέλλου, στο σύνολο 37, οι «πράσινοι» έχουν δεχθεί μόλις 16 (13+3) γκολ. Τα 8 εξ αυτών από 14 ομάδες σε 32 ματς και τα άλλα 8 (5+3) μόνο από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει σκοράρει και στα 5 παιχνίδια τους, όντως αήττητος (δύο φορές) φέτος στη Λεωφόρο!

Με τα πάντα να ισορροπούν σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή, είναι φανερό ότι τη διαφορά στη μάχη του τίτλου θα την κάνουν οι (κάθε λογής) λεπτομέρειες. Μια λάθος επιλογή των προπονητών, ένα χαμένο γκολ, μια αβλεψία των διαιτητών, μια γκάφα στην άμυνα ή μια κακή συγκυρία, μπορεί να κρίνουν οριστικά το πρωτάθλημα, μιας και απομένουν μόλις τρία παιχνίδια και δεν υπάρχει πολύς χρόνος για αντίδραση. Κάθε λάθος μπορεί να πληρωθεί πανάκριβα κι αυτό φέρνει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους προπονητές των δύο μονομάχων και στους παίκτες τους.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν κι άλλα κρίσιμα στοιχεία, όπως η τεράστια καταπόνηση των ποδοσφαιριστών από το εξοντωτικό πρόγραμμα των πλέι οφ με χωρίς ανάσα παιχνίδια Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή. Το βάθος και η ποιότητα του πάγκου καλούνται να προσφέρουν λύσεις κι όποια ομάδα αποδειχθεί ότι έχει τις περισσότερες ή πιο ποιοτικές, αυτή θα αποκτήσει στο τέλος το αγωνιστικό πλεονέκτημα.

Από την αρχή της περιόδου ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή θα ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της αναγκαστικής διακοπής όλων των πρωταθλημάτων για περίπου ένα μήνα Νοέμβριο με Δεκέμβριο, λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Αυτή η συνθήκη πίεσε πολύ το πρόγραμμα και δημιούργησε τεράστια πίεση στις ομάδες κι ας μην υπήρχε πρόσθετο «αγκάθι» από τυχόν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μετά τον Δεκέμβριο για καμία απ’ αυτές, όπως πυκνά – συχνά συμβαίνει μετά τη διακοπή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για το χειμώνα.

Η εικόνα των ποδοσφαιριστών στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι της Λεωφόρου ήταν ενδεικτική της τεράστιας επιβάρυνσης που έχουν δεχθεί. Ήταν ολοφάνερη η καταπόνησή τους και αρκετοί εξ αυτών ξεπέρασαν όριά τους για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι έως το τέλος όχι μόνο λόγω της φυσιολογικής σωματικής κούρασης αλλά και των επιβαρύνσεων (και συχνά των τραυματισμών) που προκαλούνται στο μυϊκό τους σύστημα. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας κοπιαστικής περιόδου, με πολλούς αγώνες στρυμωγμένους μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ειδικά στο τέλος, όπου είναι απανωτοί, χωρίς διαλλείματα για ξεκούραση και κανονική προετοιμασία.

Μετά τη διακοπή του Πάσχα, οι έξι ομάδες των πλέι οφ υποχρεώθηκαν να παίξουν πέντε αγώνες η καθεμία μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ανά 3-4 μέρες και παιχνίδι, με τις μετακινήσεις για τα εκτός έδρας ματς να προκαλούν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, ξεκίνησε από την Τούμπα, πήγε Τετάρτη στον Βόλο, την Κυριακή υποδέχθηκε την ΑΕΚ, την Τετάρτη θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ και θα κλείσει αυτό το δύσκολο πρόγραμμα την Κυριακή με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Το ίδιο εξοντωτικό ήταν και το πρόγραμμα της ΑΕΚ – πιο απαιτητικό με 5 σερί ντέρμπι, όμως μόνο με μία μετακίνηση εκτός Αθηνών κι αυτή στο τέλος. Ξεκίνησε στις ίδιες ημερομηνίες από το Φάληρο, υποδέχθηκε τον ΠΑΟΚ, πήγε στη Λεωφόρο, ξανά ραντεβού με τον Ολυμπιακό την Τετάρτη στην «Αγιά Σοφιά» και φινάλε την Κυριακή με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Δεν τελειώνουν εκεί τα πάντα, αλλά μέχρι την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος τη μεθεπόμενη Κυριακή 14 Μαΐου, θα μεσολαβήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα που θα επιτρέψει στους παίκτες να πάρουν μια ανάσα και στους προπονητές να σχεδιάσουν τις προπονήσεις τους, συνθήκη που τώρα δεν την έχουν. Με το που τελειώνει ένα παιχνίδι π.χ την Κυριακή, τη Δευτέρα πρέπει να γίνει αποφόρτιση και την Τρίτη ένα ξεμούδιασμα γιατί την Τετάρτη ακολουθεί ο επόμενος αγώνας.

Κι όλα αυτά με βάση το πρόγραμμα των πλέι οφ που είναι πολύ απαιτητικό γιατί περιλαμβάνει παιχνίδια μεταξύ των κορυφαίων ομάδων του πρωταθλήματος που απαιτούν μεγάλη καταπόνηση. Άλλο να έχεις 5 ματς σε δύο εβδομάδες εκ των οποίων τα τρία θα είναι με αντιπάλους χαμηλής δυναμικότητας που κλείνουν σχετικά εύκολα χωρίς μεγάλη ανάλωση δυνάμεων κι άλλο απανωτά ντέρμπι που απαιτούν το 100% για να ανταπεξέλθεις.

Αυτό το «έμφραγμα» το προκάλεσε η διακοπή λόγω Μουντιάλ σε συνδυασμό με την απόφαση της Σούπερ Λιγκ να τελειώσει το πρωτάθλημα μέσα σε «σφικτές» ημερομηνίες, παρότι ήταν γνωστό ότι εφέτος οι ομάδες θα ξεκινούσαν πιο αργά το καλοκαίρι τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να πέσει η αυλαία της περιόδου στις 27 Μαΐου με τον τελικό του Κυπέλλου, ο οποίος μεταφέρθηκε τρεις μέρες νωρίτερα, στις 24 του μήνα, λόγω των γνωστών προβλημάτων εξεύρεσης γηπέδου.

Σεβόμενοι τους ποδοσφαιριστές, τις ομάδες, τους φιλάθλους και το ίδιο το άθλημα, οι υπεύθυνοι της Σούπερ Λιγκ θα μπορούσαν παρατείνουν για δύο εβδομάδες τη διάρκεια του πρωταθλήματος μέχρι τις 27 Μαΐου που ούτως ή άλλως θα περίμεναν οι δύο ομάδες του τελικού, μεταφέροντας το Κύπελλο τρεις μέρες αργότερα, στα μέσα της εβδομάδας όπως και τώρα.

Μ’ αυτόν τον απλό σχεδιασμό, θα είχαμε παιχνίδια Κυριακή με Κυριακή, χωρίς την καταπόνηση της ενδιάμεσης Τετάρτης, γεγονός που θα έδινε τους παίκτες την ευκαιρία να ανασάνουν, στις ομάδες να προετοιμαστούν καλύτερα και στους φιλάθλους να δουν πιο ποιοτικά παιχνίδια, με μεγαλύτερη προσμονή και σασπένς στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων (πολλών) χρόνων.

Τώρα οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν χωρίς διαμαρτυρία ένα διαμορφωμένο πρόγραμμα από ανθρώπους μη ειδικούς με τη δουλειά τους, χωρίς κανείς να ζητήσει τη γνώμη τους. Εάν είχε συμβεί αυτό, οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην εξοντωθούν οι παίκτες τους αλλά να πάει η σεζόν λίγο πιο πίσω, χωρίς επί τους ουσίας να αλλάξει κάτι δραστικά ως προς το πλάνο των διακοπών. Τέλη Μαΐου με τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου που θα αρχίσει η προετοιμασία για την επόμενη περίοδο, είναι ένα διάστημα 4-5 εβδομάδων που αρκεί στους παίκτες να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν, με εξαίρεση τους διεθνείς, οι οποίοι έχουν ούτως ή άλλως υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή