Γιώργος Ζαραβίνας: Ο «Μίδας» του ελληνικού χάντμπολ

Γιώργος Ζαραβίνας: Ο «Μίδας» του ελληνικού χάντμπολ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική ομάδα χάντμπολ των ανδρών, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα πάρει μέρος σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η γαλανόλευκη σημαία έχει να κυματίσει σε τελικούς μιας μεγάλης διοργάνωσης από το 2005 όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αγωνίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στο «τιμόνι» της ελληνικής ομάδας βρίσκεται ο Γιώργος Ζαραβίνας, ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο… Μίδας του αθλήματος στην Ελλάδα. Συμμετείχε, είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής, σε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χειροσφαίρισης και, με τη βοήθεια των συνεργατών του, σχεδιάζει ένα καλύτερο μέλλον για το αθλήματος στη χώρα μας. «Στο ελληνικό χάντμπολ υπάρχουν πολλά ταλέντα», δήλωσε στο kathimerini.gr.

Το όνομα του Γιώργου Ζαραβίνα συνδέθηκε σε, σχετικά, μεγάλη ηλικία με το χάντμπολ καθώς άρχισε να ασχολείται με το άθλημα όταν έγινε 15 ετών. Ήταν όμως «δουλεμένος» αθλητικά διότι από μικρό παιδί ασχολήθηκε με την ενόργανη, τον στίβο, έπαιζε μπάσκετ κλπ. Η καριέρα του άρχισε από μία ομάδα της γενέτειρας του, τον Άγριο Ζευς Αγρινίου. Το 1995 θα πάρει μεταγραφή στον Πανελλήνιο, το 2010 με φορέσει τα χρώματα του Διομήδη Άργους, με τον οποίο θα ολοκληρώσει την αγωνιστική καριέρα του, το 2014. Από αυτή τη διαδρομή θα συλλέξει ένα Τσάλεντζ Καπ (2012), επτά πρωταθλήματα Ελλάδος και τρία κύπελλα. Σε αυτή τη συλλογή διακρίσεων θα πρέπει να προσθέσουμε και δύο επιτυχίες με την εθνική ομάδα, την 6η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων (2004) και την 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (2005) καθώς ο νυν προπονητής έχει αγωνιστεί 13 χρόνια με το εθνόσημο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του ως αθλητής, ο Γιώργος Ζαραβίνας φόρεσε το προπονητικό κουστούμι. Ξεκίνησε από τους έφηβους του Πανελληνίου και ακολούθησε μία ανοδική πορεία με συλλογή τίτλων. Ο «Μίδας του χάντμπολ» κατέκτησε δύο διαδοχικά νταμπλ με τον Ολυμπιακό / ΙΕΚ Ξυνή, οδήγησε την Κυπριακή Ανόρθωση στο νταμπλ και στους ημιτελικούς του Τσάλεντζ Καπ και, τώρα, σε συλλογικό επίπεδο προπονεί τον Διομήδη Άργους, ο οποίος θα πάρει μέρος στο «φάιναλ φορ» του Κυπέλλου Ελλάδος που θα αρχίσει αύριο (8/5), στο Ναύπλιο.

Προπονητής σήμερα και ο ίδιος, ο Γιώργος Ζαραβίνας απονέμει τα εύσημα για την πορεία του στους δικούς του προπονητές. «Μια γενιά αθλητών που σήμερα είμαστε προπονητές ήμασταν πολλοί τυχεροί γιατί είχαμε καλούς προπονητές και στα σωματεία μας και στις εθνικές ομάδες. Βασικά εφόδια για το πώς θα διαμορφωθούμε ως προπονητές πήραμε από αυτούς τους ανθρώπους», μας είπε και όταν τον ρωτήσαμε γιατί το ελληνικό χάντμπολ δεν έχει σε διεθνές επίπεδο ανάλογες διακρίσεις με άλλα ομαδικά αθλήματα, απάντησε: «Είναι θέμα αναλογικό. Το άθλημα μας παίζεται σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Είχαμε μείνει πίσω και ήταν δύσκολο να διακριθούμε. Σε κομβικές στιγμές η εθνική έχασε το δικαίωμα πρόκρισης σε τελική φάση. Είναι σημαντικό για μία ομάδα να συμμετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις γιατί ξεκινάει στους προκριματικούς με ευνοϊκότερες συνθήκες. Ύστερα από αυτή τη μεγάλη επιτυχία της εθνικής ευελπιστούμε ότι θα συμμετάσχουμε και πάλι στους κορυφαίους θεσμούς».

«Θέλουμε μεγάλες ομάδες αλλά όχι φαινόμενα βίας»

Με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ να αποτελούν προτεραιότητα στις επιλογές των μικρών παιδιών, το χάντμπολ, σύμφωνα με τον κ. Ζαραβίνα, διαθέτει μία νέα ταλαντούχα γενιά. «Με τα υπόλοιπα αθλήματα μοιραζόμαστε μία… αθλητική δεξαμενή χωρίς να είμαστε πρώτοι στις προτεραιότητες των νέων. Όμως υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι αθλητές στις μικρές ηλικίες. Από τις 20 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου συνδιοργανώνουμε με τη Γερμανία το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων. Αυτό θα βοηθήσει στο μέλλον του αθλήματος στη χώρα μας. Είμαστε σίγουρη ότι από αυτή τη φουρνιά θα στελεχωθεί η εθνική ανδρών».

Τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό χάντμπολ σύλλογοι με μεγάλη ιστορία στον αθλητισμό διαθέτουν ομάδες. Ο προπονητής θεωρεί ότι αυτό θα βοηθήσει το άθλημα. «Η είσοδος του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ έχει δώσει μία άλλη… πνοή στο χάντμπολ. Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα κάνει και ο Παναθηναϊκός. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και όσο ανεβαίνει τόσο καλύτεροι παίκτες θα έρχονται και από το εξωτερικό», υπογράμμισε ενώ όταν τον ρωτήσαμε εάν φοβάται ότι μαζί με τις μεγάλες ομάδες θα έρθει και η βία, απάντησε: «Το δικό μας άθλημα παραμένει ερασιτεχνικό και κυριαρχεί η άμιλλα. Ευελπιστούμε ότι θα μείνει έτσι. Θέλουμε τις μεγάλες ομάδες αλλά όχι φαινόμενα βίας».

Η πρόκριση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ξάφνιασε ευχάριστα τους φίλους του χάντμπολ αλλά και τους φίλους του αθλητισμού. Πως όμως ήρθε αυτό το «εισιτήριο»; «Το κλειδί ήταν η σταθερότητα που έδειξε η ομάδα. Πέτυχε νίκες απέναντι σε ομάδες που βρίσκονται στο δικό της επίπεδο και κάποιες… εκτός προγράμματος», τόνισε.

Στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας θα πάρουν μέρος 24 ομάδες. Τι μπορεί να περιμένει το φίλαθλο κοινό από τα «παιδιά του Ζαραβίνα»; «Θα πρέπει να περιμένει μία ομάδα ανταγωνιστική που θα παίξει ωραίο χάντμπολ και θα καθιερωθεί στη σκέψη των μεγάλων ευρωπαϊκών εθνικών συγκροτημάτων. Θα είναι πολύ καλό εάν θα μπορέσουμε να «συστήσουμε» στην Ευρώπη νέους αθλητές μας. Θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις για να γίνει η εθνική ομάδα καλύτερη γιατί μέσα από τέτοια παιχνίδια μεγαλώνει», υπογράμμισε ο «Μίδας του ελληνικού χάντμπολ».     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή