Superleague: Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια για 13η φορά στην ιστορία της

Superleague: Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια για 13η φορά στην ιστορία της

Η Ενωση γιόρτασε τον τίτλο στην Αγιά Σοφιά, μετά από μία ευρεία νίκη με 4-0 επί του Βόλου

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 16 λεπτά κρατήθηκε ελαφρώς ομιχλώδες το τοπίο στον ουρανό της Σούπερ Λιγκ 1!

Με τα δυο παιχνίδια σε «Αγιά Σοφιά» και Λεωφόρο να ξεκινούν με διαφορά 10 λεπτών λόγω καπνογόνων στον ουρανό της Νέας Φιλαδέλφειας, το γρήγορο γκολ του Κλέινχέισλερ από το 6’ έδινε στον Παναθηναϊκό μια αμυδρή ελπίδα για ένα «χάπι εντ» σε ένα τρελό σενάριο… επιστημονικής φαντασίας, ελπίδα την οποία εξαφάνισε οριστικά με ένα δικό του γκολ ο Τσούμπερ.

Ακριβώς την ώρα που ο Ελβετός διεθνής έβαζε στο 16’ μπροστά στο σκορ την ΑΕΚ απέναντι στον Βόλο, ο Ιτούρμπε ισοφάριζε σε 1-1 για τον Άρη στη Λεωφόρο, με τη σεμνή τελετή να λαμβάνει τέλος εντός αγωνιστικού χώρου και να ξεκινά (για την ακρίβεια, να συνεχίζεται πιο ελεύθερα πια) ένα ξέφρενο πάρτι από δεκάδες χιλιάδες φίλους της «Ενωσης» εντός κι εκτός της «Αγιάς Σοφιάς»!

Μετά από 5 χρόνια, η Βασίλισσα είναι ξανά στο θρόνο της και το γλέντησε με την ψυχή της, με πανηγυρικά σκηνικά που έδειχναν τη λαχτάρα των οπαδών της να γιορτάσουν με τρέλα την κατάκτηση του τίτλου τη χρονιά της επιστροφής της ομάδας στο σπίτι της!

Με την ΑΕΚ να θέλει μόλις μια ισοπαλία για να κατακτήσει το 13ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και να φτάνει τελικά σε μια χορταστική νίκη με 4-0, έχασε από νωρίς κάθε βαθμολογικό ενδιαφέρον το ματς στη Λεωφόρο που τελείωσε 1-1. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα φώτα έπεσαν έτσι στην Τούμπα όπου ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 τον ΠΑΟΚ, πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα αλλά θα περιμένει να δει ποιος θα κατακτήσει το Κύπελλο για να ξέρει αν θα πάρει αυτός το εισιτήριο για το Europa League.

Εάν ο ΠΑΟΚ κερδίσει το τρόπαιο στον τελικό του Βόλου κόντρα στην ΑΕΚ, θα κερδίσει αυτός το καλό εισιτήριο για το Europa League και θα στείλει τους «ερυθρόλευκους» στο Conference League. Το προηγούμενο βράδυ, η αυλαία είχε πέσει και στο μίνι πρωτάθλημα των πλέι άουτ, με τρία αδιάφορα βαθμολογικά παιχνίδια και ένα ματς θρίλερ στη Νεάπολη, όπου η Λαμία ανέτρεψε το σε βάρος της 2-0 από τον Ιωνικό στο ημίχρονο, ισοφάρισε σε 2-2 και έμεινε στην κατηγορία, στέλνοντας τους Νικαιώτες παρέα με τον Λεβαδειακό στη Σούπερ Λιγκ 2!

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, χιλιάδες φίλοι της ΑΕΚ είχαν αρχίσει να μαζεύονται γύρω από γήπεδο πολλές ώρες πριν την σέντρα του αγώνα στήνοντας από νωρίς ένα πάρτι που προκάλεσε… έμφραγμα στη γύρω περιοχή κι έδειχνε τη μεγάλη δίψα που είχαν να δουν την ομάδα τους πρωταθλήτρια! Τα δεκάδες καπνογόνα προκάλεσαν μια δεκάλεπτη καθυστέρηση μέχρι να καθαρίσει το τοπίο και να ξεκινήσει ένα παιχνίδι από το οποίο η ΑΕΚ ζητούσε μόλις έναν βαθμό. Απέναντι στον αποδεκατισμένο Βόλο των 8 συνεχόμενων ηττών, πήρε πολύ εύκολα και τους τρεις, με μια εμφατική νίκη με 4-0, με γκολ των Τσούμπερ στο 16’, Γκατσίνοβιτς στο 33’, Πινέδα στο 59’ και Σιμάνσκι στο 88’, μετά την 8η εφετινή ασίστ του Ελίασον που είχε και δοκάρι στο 66’. Η μόνη αναστάτωση ήλθε από μια φωτοβολίδα ευθείας βολής που έφυγε από τη Θύρα 21 και καρφώθηκε στην απέναντι εξέδρα, προκαλώντας (πέρα από τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού) μια εστία φωτιάς που ευτυχώς σβήστηκε γρήγορα. Η ΠΑΕ ενημέρωσε τον κόσμο από τα μεγάφωνα ότι ο δράστης έχει εντοπιστεί και θα τιμωρηθεί!

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Χατζισαφί, Μουκουντί (67′ Τζαβέλλας), Βίντα, Ρότα (67′ Σιντιμπέ), Σιμάνσκι, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς (52′ Πινέδα), Άμραμπατ (52′ Ελίασον), Τσούμπερ (52′ Φερνάντες), Λιβάι Γκαρσία

Βόλος: Αυγερινός, Τάχατος, Ασλανίδης, Πίρινεν, Λούνα, Τσοκάνης, Μεταξάς (80′ Τσελεμπάκης), Κάτσε (63′ Οικονομόπουλος), Σι (46′ Καρτάλης), Άλχο, Γκάγκι (75′ Τριανταφύλλου)

Στη Λεωφόρο, οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν κατάφεραν να αποζημιώσουν τους οπαδούς της ομάδας με μια νίκη, ώστε να τους ευχαριστήσουν για την τρομερή συμπαράστασή τους σε όλη τη σεζόν και τα αλλεπάλληλα sold out. Το τελικό 1-1 κόντρα στον Άρη πέρασε από χίλια μύρια κύματα, αλλά αυτό ουδόλως εμπόδισε τους 16 χιλιάδες «πράσινους» οπαδούς να μετατρέψουν το παιχνίδι σε μια… διαδήλωση υπέρ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος γνώρισε από την αρχή μέχρι το τέλος μια ακόμα βραδιά αποθέωσης!

Ο Κλέινχέισλερ με κεφαλιά στο 6’ και ο Ιτούρμπε στο 26’ (σε φάση όπου δόθηκε αρχικά χέρι στο κοντρόλ, αλλά επενέβη το VAR για να μετρήσει το γκολ) διαμόρφωσαν το τελικό 1-1, που ουδόλως ξενέρωσε τους φιλάθλους! Το σκηνικό στο τέλος θύμιζε περισσότερο ομάδα που κέρδισε τον τίτλο και όχι κάποια που τον έχασε! Οι «πράσινοι» σπατάλησαν και πάλι πολλές εύκολες φάσεις για τη νίκη (ο Κλέινχεισλερ είχε και δοκάρι στο 81’), αλλά ο Άρης είχε κι αυτός τις δικές του μεγάλες στιγμές, κυρίως με το πέναλτι του Καμαρά (απέκρουσε ο Λοντίγκιν στο 77’) και το δοκάρι σε «κεραυνό» του Νταρίντα στο 84’!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Λοντίγκιν, Σάρλια, Μάγκνουσον, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Κουρμπέλης, Ρούμπεν, Μπερνάρντ (64′ Τσέριν), Μαντσίνι, Κλεϊνχέισλερ, Ιωαννίδης (64′ Σπόραρ).

ΑΡΗΣ: Σιαμπάνης, Εν’ Κουλού, Πίρσμαν, Οντουμπάτζο, Μαζικού, Ετέμπο, Νταρίντα, Σγουρός (46′ Ρουπ), Ιτούρμπε (65′ Γκαρσία), Χριστοδουλόπουλος (46′ Πάλμα), Γκρέι (46′ Καμαρά).

Στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ έπαιζε μόνο για τη νίκη και ο Ολυμπιακός για δύο αποτελέσματα, με έπαθλο την 3η θέση του πρωταθλήματος. Η νίκη του Ολυμπιακού με 1-0 δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ποιος άξιζε να πάρει την ευκαιρία μέσω του πρωταθλήματος για το Europa League. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πιο οργανωμένοι, είχαν πάντα τον έλεγχο του αγώνα και υπερασπίστηκαν σχετικά εύκολα το γκολ του Σαμασέκου από το 43’, παρά τον (φλύαρο) μονόλογο του ΠΑΟΚ σε όλο το β’ ημίχρονο, χωρίς να τον συνδυάσει με σημαντικές ευκαιρίες.

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Ίνγκασον, Νάσμπεργκ (46’ Κουλιεράκης), Ράφα Σοάρες, Αουγκούστο (76’ Φιλίπε Σοάρες), Ντάντας (64’ Σβαμπ), Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Μπίσεσβαρ (64’ Τάισον), Μπράντον (82’ Τζίμας).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζολάκης, Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Ντόι, Ρέαμπτσιουκ, Σαμασέκου, Εμβιλά, Ινμπόμ (78’ Κασάμι), Φορτούνης (78’ Ανδρούτσος), Μπιέλ (65’ Βρουσάι), Μπακαμπού (71’ Ελ Αραμπί).

Η τελική βαθμολογία (36 αγωνιστικές): ΑΕΚ 83, Παναθηναϊκός 78, Ολυμπιακός 73’, ΠΑΟΚ 67’, Άρης 51, Βόλος 40, ΟΦΗ 41, Ατρόμητος 38, ΠΑΣ Γιάννινα 34, Αστέρας Τρίπολης 31, Παναιτωλικός 30, Λαμία 29, Ιωνικός 27, Λεβαδειακός 26.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή