Ευρωλίγκα: Ο «διακόπτης» του Ολυμπιακού και το μήνυμα Μπαρτζώκα ενόψει Ρεάλ

Ευρωλίγκα: Ο «διακόπτης» του Ολυμπιακού και το μήνυμα Μπαρτζώκα ενόψει Ρεάλ

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος που αντέδρασε ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό με τη Μονακό, έδειξε για μία ακόμη φορά πως η διαδρομή από την κόλαση έως τον παράδεισο είναι απλώς ένα… τσιγάρο δρόμος. 

Μια μικρή ανάπαυλα δέκα λεπτών, όσο περίπου χρειάζεται κανείς για να στρίψει και να καπνίσει ένα τσιγάρο, ήταν αρκετή για να γυρίσει το κουμπί και να γραφτεί από τους «ερυθρόλευκους» μια ξεχωριστή ιστορία στην Ευρωλίγκα, με ένα μεγάλο ρεκόρ: αυτό το υπέρ του 27-2 (+25) μέσα σε ένα μόλις δεκάλεπτο, είναι η μεγαλύτερη διαφορά που κατάφερε να πάρει ποτέ μια ομάδα στην ιστορία όλων των φάιναλ φορ της διοργάνωσης και έφερε μια εντυπωσιακή ανατροπή του σκηνικού. 

Εκεί που ο αγχωμένος Ολυμπιακός αδυνατούσε να παρακολουθήσει στο α’ ημίχρονο τον ρυθμό της Μονακό και βρέθηκε στο 20’ σε απόσταση 12 πόντων (29-41), εμφανίστηκε εντελώς διαφορετικός μετά την δεκάλεπτη ανάπαυλα, έπαιξε το τέλειο μπάσκετ και έφτασε με πολύ εμφατικό τρόπο σε μια ιστορική ανατροπή.

Το τι είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στους παίκτες του στη διάρκεια του ημιχρόνου, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Για έναν προπονητή που οι απανωτές εκρήξεις του την ώρα των αγώνων, ακόμα και αυτών που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, έχουν γίνει viral, ήταν μάλλον παράξενος ο στωικός τρόπος που αντιμετώπισε το «μπλακ άουτ» του α’ ημιχρόνου, βλέποντας τους παίκτες του να χάνουν αμαρκάριστα σουτ, τη μία βολή μετά την άλλη, ακόμα και λέι απ σε ρυθμό προπόνησης.

Όταν αποσύρθηκε μαζί τους στα ενδότερα, πολλοί πίστεψαν ότι θα ακολουθήσει ένας μικρός… σεισμός, αλλά όσοι βρέθηκαν έξω από την κλειστή πόρτα των αποδυτηρίων, περιέγραψαν έκπληκτοι μια απροσδόκητη ηρεμία, χωρίς φωνές, εντάσεις και πανικό.

Iσως αυτή η προσέγγιση από τον κορυφαίο προπονητή της Ευρωλίγκας τα τελευταία δύο χρόνια, να εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που γύρισε το κουμπί του ο Ολυμπιακός στο β’ ημίχρονο και εμφανίστηκε εντελώς μα εντελώς διαφορετικός στο γήπεδο.

Αυτό που έγινε γνωστό και το επικοινώνησε ο Ολυμπιακός σαν μια μορφή οδηγού στο δρόμο για τον μεγάλο τελικό κόντρα στη Ρεάλ, ήταν τι είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στους παίκτες του μετά το τέλος του ημιτελικού με τη Μονακό:

«Συγχαρητήρια για την… απάντησή σας στο δεύτερο ημίχρονο. Αντιπροσωπεύσαμε την ομάδα, το κλαμπ, τον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα 20 λεπτά που κυριαρχήσαμε. Κερδίσαμε με 27-2 στο 3ο δεκάλεπτο, ρεκόρ για την ιστορία της Ευρωλίγκας. Η άμυνα που παίξαμε, μας έδωσε αυτοπεποίθηση στην επίθεση. Ήταν κάτι αξιοσημείωτο. Τώρα ας ηρεμήσουμε, κανένας πανηγυρισμός σας παρακαλώ, έχουμε δύο μέρες να τελειώσουμε τη δουλειά που αρχίσαμε τον Οκτώβρη. Συγχαρητήρια παιδιά».

Χαμηλοί τόνοι

Οι κομβικές λέξεις στην ομιλία ήταν αυτές οι δύο: «Κανένας πανηγυρισμός!». Όσοι έχουν βρεθεί, με οποιοδήποτε ρόλο, σε τέτοιες καταστάσεις όπου όλα κρίνονται στην κόψη του ξυραφιού και κάθε λεπτομέρεια έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, ξέρουν πολύ καλά ότι το σημείο «κλειδί» για την επιτυχία είναι το πώς θα διαχειριστεί η κάθε ομάδα το διάστημα μεταξύ του ημιτελικού και το τελικού. 

Στην Ευρωλίγκα, μεσολαβούν λιγότερες από 20 ώρες από τότε που σβήνουν τα φώτα του ημιτελικού μέχρι να ανάψουν οι… προβολείς του τελικού κι αυτό το μικρό σχετικά διάστημα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα εμφανιστούν οι παίκτες στο παιχνίδι που κρίνει τον τίτλο και τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. 

Και όντας έμπειρος πια, ο Μπαρτζώκας, στην 4η παρουσία του σε φάιναλ φορ, ξέρει πολύ καλά ότι εάν οι παίκτες του μεθύσουν από το άρωμα της επικής ανατροπής στον ημιτελικό, το πιθανότερο είναι να βρεθούν σε άλλο… γήπεδο την ώρα του μεγάλου τελικού.

Το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο του Ολυμπιακού προς τον τίτλο είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η διαχρονικά πιο επιτυχημένη ομάδα της διοργάνωσης με τις 9 κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών – Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός μετράει 3 κατακτήσεις και φιλοδοξεί να ράψει την Κυριακή το βράδυ το 4ο αστέρι στη φανέλα του, με τα ίδια χρυσά γράμματα που το έραψε το 1997 στη Ρώμη, το 2012 στην Πόλη και το 2013 στο Λονδίνο, την τελευταία φορά ξανά με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο του.

Υπερτερεί σε… ουδέτερο έδαφος

Είναι η τέταρτη φορά που οι δύο αυτές ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες σε τελικό Ευρωλίγκας, με τη «βασίλισσα της Ευρώπης» να προηγείται με 2-1 νίκες. Και τις δύο τις πέτυχε επί ισπανικού εδάφους, την πρώτη στη Σαραγόσα το μακρινό 1995 με 73-61 και την δεύτερη στην έδρα της στη Μαδρίτη, με 78-59 το 2015. 

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στον μοναδικό τελικό που έγινε σε… ουδέτερο έδαφος, το 2013 στο Λονδίνο, όταν νίκησε 100-82 και κατέκτησε τον 3ο τίτλο του. Κοινό σημείο είναι ότι όλοι τους κρίθηκαν χωρίς να γίνουν… θρίλερ, ενώ κοινό σημείο του τελικού στο Λονδίνο με τον τελικό της Κυριακής είναι η παρουσία του Μπαρτζώκα στον πάγκο του, όπως και η… ουδετερότητα του Κάουνας! Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός της επικράτησης του Ολυμπιακού κόντρα στη Ρεάλ και στις δύο εφετινές τους αναμετρήσεις, με 89-87 στη Μαδρίτη και 73-60 στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να κεφαλοποιήσει σε έναν αγώνα 40 λεπτών όλα όσα πέτυχε στη διάρκεια μιας επίπονης χρονιάς 34 αγωνιστικών, όπου πήρε την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, για να ακολουθήσουν εν συνεχεία οι 5 (3+2) αγώνες που έδωσε στα πλέι οφ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και ο νικηφόρος ημιτελικός του φάιναλ φορ με τη Μονακό. Το παράδοξο είναι ότι στα 7 προηγούμενα χρόνια που η Ευρωλίγκα έγινε με σύστημα round robin, δηλαδή όλοι εναντίον όλων, με παιχνίδια εντός – εκτός έδρας σε έναν ενιαίο όμιλο και με πλέι οφ – φάιναλ φορ να ακολουθούν στη συνέχεια, ποτέ δεν κατέκτησε το τρόπαιο η ομάδα που τερμάτισε 1η στην κανονική περίοδο!

Στις 6 από τις 7 φορές το κατέκτησαν ομάδες που τερμάτισαν στην 3η ή την 4η θέση, με μόνο την ΤΣΣΚΑ να παίρνει το τρόπαιο το 2019 έχοντας τερματίσει 2η στην κανονική περίοδο. Η μόνη Νο 1 που έφτασε σε τελικό ήταν η Μπαρτσελόνα το 2021 όταν ηττήθηκε από την Αναντολού Εφές, με τον Ολυμπιακό να γίνεται τώρα η δεύτερη Νο 1 που φτάνει ως το τέλος της διαδρομής, φιλοδοξώντας να γίνει και η πρώτη που θα τα καταφέρει να κόψει το νήμα! Αξιοσημείωτο, επίσης, ότι ποτέ δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε τελικό οι ομάδες που τερμάτισαν στην 1η και την 2η θέση του πρωταθλήματος, κάτι που θα γινόταν εφέτος για πρώτη φορά εάν νικούσε η Μπαρτσελόνα τη Ρεάλ στον ημιτελικό, στον «ισπανικό εμφύλιο».

Οι τελικοί της Ευρωλίγκας με το σύστημα robin round:

  • ·        2017: Φενέρμπαχτσε (5η) – Ολυμπιακός (3ος) 80-64
  • ·        2018: Ρεάλ Μαδρίτης (5η) – Φενέρμπαχτσε (2η) 85-80
  • ·        2019: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2η) – Αναντολού Εφές (4η) 91-83
  • ·        2021: Αναντολού Εφές (3η) – Μπαρτσελόνα (1η) 86-81
  • ·        2022: Αναντολού Εφές (6η) – Ρεάλ Μαδρίτης (4η) 58-57
  • ·        2023: Ολυμπιακός (1ος) – Ρεάλ Μαδρίτης (3η)

Οι ομάδες που τερμάτισαν στην 1η θέση:

  • ·        2017: Ρεάλ Μαδρίτης (αποκλείστηκε στον ημιτελικό)
  • ·        2018: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (αποκλείστηκε στον ημιτελικό)
  • ·        2019: Φενέρμπαχτσε (αποκλείστηκε στον ημιτελικό)
  • ·        2021: Μπαρτσελόνα (ήττα στον τελικό)
  • ·        2022: Μπαρτσελόνα (αποκλείστηκε στον ημιτελικό)
  • ·        2023: Ολυμπιακός (έφτασε στον τελικό)
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή