Οταν παίζουν τελικό, αφηνιάζουν

Οταν παίζουν τελικό, αφηνιάζουν

Οι ισπανικές ομάδες παραμένουν αήττητες στους τελευταίους 22 ευρωπαϊκούς τελικούς που έχουν συμμετάσχει σε Τσάμπιονς και Γιουροπα Λιγκ.

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θρίαμβος της Σεβίλλης επί της Ρόμα στον τελικό του Europa league ήλθε στην κόψη του ξυραφιού, με τη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι να καθορίζει με τον δικό της, αγχωτικό, τρόπο ποια ομάδα θα κατακτήσει το τρόπαιο. Το ότι πανηγύρισε τελικά η Σεβίλλη, δεν συνιστά καμία έκπληξη κι ας πρόκειται για μια ομάδα που κάποια στιγμή στο ισπανικό πρωτάθλημα έφτασε να κοιτά αγχωμένη αυτούς που έρχονταν από πίσω παρά να στοχεύει ψηλότερα και μπροστά, όπως είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμα κι αν η εφετινή της πορεία στη La Liga ήταν γεμάτη περιπέτειες και σκαμπανεβάσματα, η Σεβίλλη έφτασε ξανά στον τελικό του Europa League και το κατέκτησε, φτάνοντας στο απόλυτο ρεκόρ των 7 τίτλων σε 7 τελικούς, δένοντας ουσιαστικά το όνομά της με το όνομα της διοργάνωσης. Ταυτόχρονα, η επιτυχία αυτή στέρησε από τον Ζοζέ Μουρίνιο το δικό του απόλυτο ρεκόρ. Μέχρι τότε είχε 5/5 κερδισμένους ευρωπαϊκούς τελικούς, με το νικηφόρο σερί του να σταματάει οριστικά στη Βουδαπέστη.

Η επιτυχία της Σεβίλλης είναι μια συνέχεια της εντυπωσιακής παρουσίας της Ισπανίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μια ακόμη απόδειξη της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μπορεί στα μάτια πολλών η Premier League να είναι το πιο λαμπερό πρωτάθλημα του κόσμου, μπορεί να είναι σίγουρα το πιο πλούσιο και το πιο προβεβλημένο, αλλά σε σύγκριση με τις ομάδες της La Liga σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, οι δικές της ομάδες έχουν μάθει να τρώνε μόνο… σκόνη!

Η ιστορία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφιβολίες. Από το ξεκίνημα της χιλιετίας του 2000 έως τώρα, η τελευταία φορά που έχασε ισπανική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν το μακρινό 2001, όταν η Βαλένθια αντιμετώπισε την Μπάγερν στον τελικό του Champions League και ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Το σκορ στην κανονική διάρκεια και την παράταση ήταν 1-1, μπλέξιμο που έμεινε μέχρι τέλους καθώς χρειάστηκαν πολλές εκτελέσεις πέναλτι για να διαμορφωθεί το τελικό 5-4 υπέρ των Βαυαρών που τους έδωσε το τρόπαιο.

Από τότε μέχρι σήμερα, έξι ισπανικές ομάδες έπαιξαν σε 22 τελικούς και δεν έχασαν κανέναν – όλα τα Κύπελλα πήγαν στην Ισπανία! Για να είμαστε πιο ακριβείς, υπήρξαν τέσσερις φορές που ηττήθηκαν σε τελικό ισπανικές ομάδες (δύο η Ατλέτικο Μαδρίτης και από μία Αθλέτικ Μπιλμπάο και Εσπανιόλ), αλλά όλες τους ήταν σε «ισπανικό εμφύλιο», με αντιπάλους ομάδες από την ίδια χώρα, τις δύο εξ αυτών, μάλιστα, από την ίδια πόλη!

Τη μερίδα του λέοντος την έχει (ποια άλλη;) η Ρεάλ Μαδρίτης με 6 κατακτήσεις του Champions League και την ακολουθεί η Σεβίλλη με ένα παραπάνω τρόπαιο (7) αλλά σε πιο χαμηλό επίπεδο, το Europa League. Στο διάστημα αυτό, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε κι αυτή άλλες 4 φορές το Champions League, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη σε κάθε προσπάθεια ανταγωνισμού στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου: οι Ισπανοί πανηγύρισαν 10 τρόπαια τα τελευταία 21 χρόνια και όλοι οι άλλες οι άλλες χώρες μαζί συνολικά 11, που θα γίνουν 12 εφέτος αφού στον τελικό της Πόλης το τρόπαιο το διεκδικούν η Μάντσεστερ Σίτι και η Ίντερ Μιλάνου.

Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα του ισπανικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο Europa League. Οι ομάδες του έφτασαν 12 φορές στον τελικό της διοργάνωσης τα τελευταία 19 χρόνια και το κατέκτησαν και τις 12! Η Σεβίλλη έχει τα πρωτεία με 7/7, την ακολουθεί με 3/3 η Ατλέτικο Μαδρίτης και ο λογαριασμός κλείνει με τις Βαλένθια και Βιγιαρεάλ που κέρδισαν από μία φορά το Κύπελλο στη 2η πιο σημαντική διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη.

Απ’ αυτή τη σειρά των τελικών, εντυπωσιάζουν δύο ακόμη γεγονότα. Το ένα είναι ότι η Ισπανία πανηγύρισε 5 φορές το νταμπλ κατακτώντας την ίδια χρονιά (2006, 2014, 2015, 2016, 2018) τόσο το Champions League όσο και το Europa League. Και το άλλο, ότι σ’ αυτούς τους 22 τελικούς οι ισπανικές ομάδες βρέθηκαν 9 φορές αντιμέτωπες με αγγλικές και τις κέρδισαν όλες! Άλλες τέσσερις φορές νίκησαν σε τελικό ιταλικές ομάδες, δύο φορές τη γαλλική Μαρσέιγ, από μία ουκρανική και πορτογαλική, ενώ τις υπόλοιπες τέσσερις νίκησαν… ισπανικές ομάδες!

Ας θυμηθούμε τις επιτυχίες των ισπανικών ομάδων στους τελικούς του Champions League (UCL) και του Europa League (UEL) από την ημέρα που ξεκίνησε το 2002 το εντυπωσιακό νικηφόρο σερί τους των 22 κερδισμένων τροπαίων:

2002 (UCL): Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-1

2004 (UEL): Βαλένθια – Μαρσέιγ 2-0

2006 (UEL): Σεβίλλη – Μίντλεσμπρο 4-0

2006 (UCL): Μπαρτσελόνα – Άρσεναλ 2-1

2007 (UEL): Σεβίλλη – Εσπανιόλ 2-2 (πεν. 3-1)

2009 (UCL): Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0

2010 (UEL): Ατλέτικο Μαδρίτης – Φούλαμ 2-1

2011 (UCL): Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1

2012 (UEL): Ατλέτικο Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-0

2014 (UEL): Σεβίλλη – Μπενφίκα 0-0 (πεν. 4-2)

2014 (UCL): Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1

2015 (UEL): Σεβίλλη – Ντνίπρο 3-2

2015 (UCL): Μπαρτσελόνα – Γιουβέντους 3-1

2016 (UEL): Σεβίλλη – Λίβερπουλ 3-1

2016 (UCL): Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (πεν. 5-3)

2017 (UCL): Ρεάλ Μαδρίτης – Γιουβέντους 4-1

2018 (UEL): Ατλέτικο Μαδρίτης – Μαρσέιγ 3-0

2018 (UCL): Ρεάλ Μαδρίτης – Λίβερπουλ 3-1

2020 (UEL): Σεβίλλη – Ίντερ Μιλάνου 3-1

2021 (UEL): Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1 (11-10)

2022 (UCL): Ρεάλ Μαδρίτης – Λίβερπουλ 1-0

2023 (UEL): Σεβίλλη – Ρόμα 1-1 (πεν. 4-1)

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή