Κώστας Αντετοκούνμπο: Ενα μεγάλο «πράσινο» στοίχημα

Κώστας Αντετοκούνμπο: Ενα μεγάλο «πράσινο» στοίχημα

6' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξεκίνημα της περασμένης περιόδου βρήκε τον Κώστα Αντετοκούνμπο ντυμένο στα μπλε, να ονειρεύεται μετάλλιο με την εθνική μας ομάδα στο Ευρωμπάσκετ, αλλά να αποχωρεί από το γήπεδο με λυγμούς, σε κατάσταση σοκ λόγω της ήττας από τη Γερμανία. Μιας οδυνηρής ήττας που έβαλε πρόωρο τέλος στα όνειρα της «επίσημης αγαπημένης» για μια μεγάλη επιτυχία μετά από πολλά χρόνια ξηρασίας.

Η επόμενη φωτογραφία του εμφανίστηκε λίγες μέρες αργότερα, με τον ίδιο να χαμογελά στον φακό φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα των Σικάγο Μπουλς. Είχε μόλις υπογράψει μαζί τους ένα two way contract συμβόλαιο για την επιστροφή του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, αλλά ο υψηλός ανταγωνισμός δεν του άφησε πολύ χώρο και χρόνο για να ανθίσει στην πρώην ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν.

Τρεις μήνες αργότερα, ο Κώστας Αντετοκούνμπο φωτογραφήθηκε με την κίτρινη φανέλα της Φενέρμπαχτσε. Από τη στιγμή που δεν βρήκε μια θέση στον ήλιο του Σικάγο, επέλεξε να επιστρέψει στην Ευρώπη και την Ευρωλίγκα, γνωρίζοντας εξαρχής ότι ο ρόλος του στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη θα ήταν συμπληρωματικός. Τον υπέγραψαν μέχρι να επιστρέψουν οι τραυματίες Μότλεϊ, Μπούκερ, Μπιέλισα και με το που γύρισαν, έμεινε εκτός ροτέισον τόσο στην Ευρωλίγκα όσο και στο πρωτάθλημα, λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλλει η Τουρκία στον αριθμό των ξένων.

Η εφετινή περίοδος βρίσκει τον Κώστα να ποζάρει χαμογελαστός ντυμένος στα πράσινα, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ήταν η πρώτη μεταγραφή του «εξάστερου» επί εποχής Εργκίν Αταμάν, ο θεμέλιος λίθος για μια ομάδα φτιαγμένη από την αρχή με εντελώς νέα υλικά, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει εκεί που την είχαν συνηθίσει φίλοι και αντίπαλοι μέχρι πριν λίγα χρόνια: στην κορυφή.

Το αν θα είναι ο Παναθηναϊκός η Ιθάκη του Κώστα Αντετοκούνμπο, θα φανεί στο χειροκρότημα. Σε ένδειξη εμπιστοσύνης, οι «πράσινοι» του πρόσφεραν διετές συμβόλαιο συνεργασίας, αλλά είναι δεδομένο ότι θα βρει μπροστά του πολύ έντονο ανταγωνισμό. Θεωρητικά, στα πλάνα του Αταμάν θα λογίζεται ως 3ος σέντερ στην ιεραρχία της ομάδας, αλλά είναι στο χέρι του να κερδίσει με πολύ κόπο και ιδρώτα μερικά λεπτά παραπάνω στο ροτέισον, ώστε να μην χρειαστεί να φωτογραφηθεί σε λίγους μήνες ξανά με διαφορετικό χρώμα φανέλας.

Οι ειδικοί λένε ότι η συνεργασία Παναθηναϊκού και Κώστα Αντετοκούνμπο είναι μια win – win κατάσταση και για τις δύο πλευρές. Οι «πράσινοι» επενδύουν σε έναν Έλληνα διεθνή παίκτη με παραστάσεις από το ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα, μέλος της περίφημης τετράδας των AntetokounBros. Από την άλλη, ο Κώστας έρχεται στον πιο επιτυχημένο σύλλογο της Ελλάδας με 6 τρόπαια στην Ευρωλίγκα και αδιαμφισβήτητη κυριαρχία εντός συνόρων διαχρονικά, άσχετα εάν τα δύο τελευταία χρόνια βιώνει μια (φυσιολογική στον κύκλο κάθε ομάδας) εποχή παρακμής. Και έρχεται με διετές συμβόλαιο και όχι για να δοκιμαστεί, ξέροντας ότι του προσφέρεται μια μεγάλη ευκαιρία να καταξιωθεί και να ριζώσει.

Η είδηση της συμφωνίας του με τον Παναθηναϊκό, έγινε γρήγορα viral πολύ απλά επειδή την πρόβαλε στους προσωπικούς του λογαριασμούς ο αδελφός του Γιάννης, ένας από τους πιο επιδραστικούς αθλητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο GreekFreak πόσταρε το βίντεο που πρόβαλαν οι «πράσινοι» όταν ανακοίνωσαν τη συμφωνία και η είδηση έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά στα πέρατα του κόσμου.

Το να είσαι μέλος της οικογένειας των AntetokounBros είναι από μόνο του διαβατήριο για την επιτυχία, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κώστα. Ενώ δεν έχει καριέρα ούτε κατά διάνοια ανάλογη μ’ αυτήν του Γιάννη, είναι στην 5η θέση των πιο διάσημων Ελλήνων αθλητών παγκοσμίως, με τους ακολούθους του μόνο στο Instagram να αγγίζουν πλέον το 1,5 εκατομμύριο. Ο GreekFreak έχει ξεπεράσει κατά πολύ όλον τον πληθυσμό της Ελλάδας, μετρώντας 15,2 εκατ. followers στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης!

Αυτή η συνθήκη είναι πάντα δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία πλευρά, το όνομα Αντετοκούνμπο αποτελεί παγκόσμιο διαβατήριο στο χώρο του αθλητισμού και του μάρκετινγκ, από την άλλη, όμως, προσθέτει ένα τεράστιο βάρος στην πλάτη του νεότερου. Όπως πολλοί άλλοι αθλητές με αντίστοιχη κληρονομιά, ο ίδιος πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να αφήσει το δικό του στίγμα ως Κώστας Αντετοκούνμπο και όχι ως ο μικρότερος αδελφός του Γιάννη…

Για όσους δεν ξέρουν πολλά για το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, το βιογραφικό του όπως το παρουσίασαν οι «πράσινοι» δίνει μια γεμάτη εικόνα της μέχρι τώρα πορείας του στους αγωνιστικούς χώρους. Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα ξεχωριστά, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, που προσφέρουν μια διαφορετική εικόνα για τον αθλητή και τον άνθρωπο Κώστα Αντετοκούνμπο:

*Την πιο μεστή εμφάνιση της καριέρας του σε πιο υψηλό επίπεδο, την έκανε πριν δέκα μήνες, στο παιχνίδι Ελλάς – Τουρκία 89-80. Με 19 πόντους, 13 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 ασίστ και 1 μπλοκ, εντυπωσίασε τον προπονητή της εθνικής Τουρκίας… Εργκίν Αταμάν, ανοίγοντας με το σπαθί του τον δρόμο για τον Παναθηναϊκό.

*Είναι ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα μπασκετμπολίστας που φόρεσε το δακτυλίδι του πρωταθλητή στο ΝΒΑ. Μπορεί να μην είχε σπουδαίο ρόλο στους Λος Άντζελες Λέικερς τη χρονιά που φόρεσε τη φανέλα τους, αλλά πήρε το πρωτάθλημα μαζί τους, ένα χρόνο πριν το κατακτήσουν οι δύο αδελφοί του, Γιάννης και Θανάσης, με τους Μιλγουόκι Μπακς.

*Μπήκε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ως Νο 60 στο Draft του 2018, επιλογή των Φιλαδέλφεια 76ερς. Ακολούθως, έγινε ανταλλαγή με τους Ντάλας Μάβερικς πριν μετακομίσει το 2019 στους Λ.Α Λέικερς. Η 4η ομάδα του στο ΝΒΑ ήταν πέρυσι οι Σικάγο Μπουλς.

*Πριν τη Φενέρμπαχτσε, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επαγγελματική ομάδα της Ευρώπης με τη Βιλερμπάν το 2021-22, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας και έπαιξε 26 αγώνες στην Ευρωλίγκα, με μέσο όρο 5.6 πόντους και 2.7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

*Μαζί με τα άλλα τρία αδέλφια του (Γιάννη, Θανάση, Άλεξ) κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό στην Νάσβιλ, ποδοσφαιρική ομάδα του MLS, μέτοχοι της οποίας είναι και ο σταρ του χόκεϊ επί πάγου, Φίλιπ Φόσμπεργκ, όπως και η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ, Ρις Γουίδερσπουν.

*Βρίσκεται σε πολύχρονη σχέση και ζει έναν μεγάλο έρωτα με την Ντέμη Φιλιππάκου, γυμνάστρια και φυσικοθεραπεύτρια, με την οποία σχεδιάζουν να κάνουν οικογένεια με πολλά παιδιά, όπως η δική του που αριθμεί πέντε αγόρια.

*Όπως και τα μεγαλύτερα αδέλφια του, ποτέ δεν ξεχνά τις μέρες της φτώχιας που έζησε η οικογένειά του μέχρι να περάσει ο Γιάννης το κατώφλι του ΝΒΑ: «Ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Έπρεπε να πουλάμε διάφορα πράγματα στους δρόμους, δεν γνωρίζαμε καν πότε θα ήταν το επόμενο γεύμα μας. Ήμασταν όμως ευτυχισμένοι γιατί ήμασταν όλοι πολύ δεμένοι μεταξύ μας. Πάντα βοηθάμε ο ένας τον άλλον».

*Τι του έχει μείνει αξέχαστο από τα παιδικά του χρόνια; Ότι σαν μικρά και πολύ ψηλά παιδιά, έσπαγαν τα κρεβάτια τους προσπαθώντας να μιμηθούν τις κινήσεις των παλαιστών του wrestling που θαύμαζαν από την τηλεόραση.

*Το αγαπημένο του χόμπι είναι να βλέπει ταινίες, το αγαπημένο του τραγούδι είναι το «Non Stop» του (φανατικού υποστηρικτή των Τορόντο Ράπτορς) Drake και η αγαπημένη του συνήθεια να τραγουδά Μάικλ Τζάκσον όταν κάνει μπάνιο!

*Το αγαπημένο του νούμερο είναι το 37 και το επιλέγει σε όλες τις ομάδες του. Κι ο λόγος που είναι το προτιμάει, έχει να κάνει με τους γονείς του, τον πατέρα του Τσαρλς που έφυγε από τη ζωή πριν 6 χρόνια και τη μητέρα του Βερόνικα.

*Πάντα η οικογένειά του είχε έντονη σχέση με τον αθλητισμό. Ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής στην Sunshine Stars Νιγηρίας που εδρεύει στο Ondo State, ενώ η μητέρα του ήταν αθλήτρια του στίβου. Ποδοσφαιριστής ήταν και ο μεγάλος αδελφός της οικογένειας, Φράνσις, ο οποίος είχε περάσει (χωρίς επιτυχία) και από τη Σπάρτη.  

*Το όνειρό του είναι να παίξει στην ίδια ομάδα με τον Γιάννη, τον Θανάση και τον Άλεξ. Και επειδή ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει απίθανο να γίνει σε κάποιο σύλλογο, η μόνη ομάδα που μπορεί να ρεαλιστικά να προσφέρει μια τέτοια ευκαιρία, είναι μόνο η Εθνική μας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή