Ποδόσφαιρο: Η διαιτησία χρειάζεται τόλμη

Ποδόσφαιρο: Η διαιτησία χρειάζεται τόλμη

Δεν τη θέλει επαγγελματική η ΕΠΟ – Ωρα αποφάσεων για την κυβέρνηση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας χρόνος πέρασε από τότε που μια από τις πιο βασικές καινοτομίες της ολιστικής μελέτης που συνέταξαν οι FIFA / UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η επαγγελματική διαιτησία, έγινε νόμος του κράτους με τροπολογία που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Χθες, με ανακοίνωσή της, η ΕΠΟ έσπευσε να υπενθυμίσει πως είναι αυτή που θα έχει το απόλυτο… κουμάντο για τη λειτουργία της, τονίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμπίπτει στην εποπτεία ή στον έλεγχο άλλων φορέων, όπως οι λίγκες ή οι κυβερνήσεις», επικαλούμενη το καταστατικό και τους κανονισμούς των δύο διεθνών υπερκείμενων αρχών.

Φυσικά, για να γίνει αυτό, βασική προϋπόθεση είναι κάποτε ο νόμος να εφαρμοστεί, αφού η ομοσπονδία μοιάζει να θυμάται την επαγγελματική διαιτησία μόνο όταν έρχεται η ώρα να συζητηθεί το θέμα.

Ενα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της αντιπαράθεσής της με τη Σούπερ Λιγκ 1, η οποία εδώ και μήνες έχει ιδρύσει εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό ο θεσμός να περάσει ολοκληρωτικά στην αρμοδιότητά της. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιό της –στα πρότυπα της Πρέμιερ Λιγκ– είναι έτοιμο, καθώς και οι διαιτητές που θέλουν να συμμετάσχουν, υπογράφοντας τα επαγγελματικά τους συμβόλαια.

ΕΠΟ και ΣΛ1 έχουν στείλει το… μήνυμα και, μοιραία, ένα από τα πρώτα «καυτά» ζητήματα που θα προσπαθήσει να επιλύσει άμεσα ο νέος υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Οικονόμου είναι αυτό, επιδιώκοντας να βρει τη «φόρμουλα» μέσω της οποίας θα λειτουργήσει η επαγγελματική διαιτησία.

Παράγοντες του ποδοσφαίρου, άριστοι γνώστες της κατάστασης, θεωρούν αδύνατο με τις τωρινές συνθήκες το εγχείρημα να προλάβει να υλοποιηθεί από τη σεζόν 2023-24, ακόμη και αν η κυβέρνηση λάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες. Το να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι δύο πλευρές και να συμφωνήσουν ακόμη και σε βασικά πράγματα θα πάρει πολύ χρόνο. Μια έκδοση υπουργικής απόφασης θα επέσπευδε τις εξελίξεις, ωστόσο παράλληλα θα ξέθαβε το «τσεκούρι του πολέμου» από την ΕΠΟ που, με προμετωπίδα το αυτοδιοίκητο, θα επανέφερε τον μπαμπούλα του Grexit από FIFA / UEFA. Ενδεχομένως μια πρώτη απευθείας επαφή του νέου προϊσταμένου των σπορ με τις διεθνείς συνομοσπονδίες να έδινε την κατευθυντήρια γραμμή για τις λύσεις σε ένα χρόνιο «αγκάθι» (διαιτησία) που συνεχίζει να «ματώνει» το ελληνικό ποδόσφαιρο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή