Νίκος Γκάλης: Τα δάκρυα ενός μύθου

Νίκος Γκάλης: Τα δάκρυα ενός μύθου

Συγκίνηση και αποθέωση από μεγάλους και μικρούς για τον Νίκο Γκάλη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

4 Αυγούστου 2023. Η φανέλα με το Νο 4 ανεβαίνει στον ουρανό του ΟΑΚΑ και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον έναν: τον πρώτο, τον πρωτοπόρο του ελληνικού μπάσκετ. Ο «θεός» Νίκος Γκάλης, όπως ισορροπούσε στον αέρα για να σκοράρει, χθες κατάφερε να ισορροπήσει στον χρόνο ένα ολόκληρο γήπεδο. Μεγάλους και μικρούς. Τους τυχερούς που έζησαν το μεγαλείο του και νέα παιδιά που δεν είχαν γεννηθεί όταν έγραφε ιστορία. Να επαναφέρει θύμησες μοναδικές, να υγράνει τα μάτια, να προκαλέσει την ανατριχίλα. Οσων ήταν στο ΟΑΚΑ αλλά και όσων παρακολούθησαν τη γιορτή που στήθηκε προς τιμήν του από την τηλεόραση.

Και τα δικά του μάτια ήταν υγρά. Αντικρίζοντας τους παλιούς συμπαίκτες του στην Εθνική, βλέποντας τις παλιές στιγμές από τα βίντεο, ακούγοντας τους 13.000 φιλάθλους να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του, νιώθοντας το ζεστό χειροκρότημά τους να τον διαπερνά, «έσπασε». Τα δάκρυα δεν συγκρατήθηκαν, ο «γκάνγκστερ» Νικ δεν είχε άλλα «όπλα» να καταθέσει στο τραπέζι. «Είμαι πολύ συγκινημένος. Είναι μεγάλη στιγμή», ήταν τα μόνα λόγια που κατάφερε να ψελλίσει…

«Κόουτς, θα με βάλεις στο ματς;» είχε ρωτήσει λίγο νωρίτερα τον Δημήτρη Ιτούδη, όταν συναντήθηκαν στους διαδρόμους του ΟΑΚΑ. «Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ευλογία της ζωής μου», απάντησε ο κόουτς της Εθνικής και τον κάλεσε να κάνει το «ζντο» της νίκης με τους διεθνείς, πριν ξεκινήσει το φιλικό με τη Σλοβενία. Τα παιδιά της Εθνικής έμοιαζαν να ζητούν την «ευλογία» του, όλοι ήθελαν μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί του. Το ίδιο και ο σταρ της Σλοβενίας και του ΝΒΑ Λούκας Ντόντσιτς, που κοίταζε με δέος τον άνθρωπο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η «χρυσή» φανέλα του Ευρωμπάσκετ ’87 με το νούμερο 4 σηκώθηκε χθες στον ουρανό του ΟΑΚΑ.

Το χρέος της ΕΟΚ

Η Eλληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), έστω και αργά, έκανε το χρέος της απέναντι στον κορυφαίο αθλητή. Εδειξε τον απαραίτητο σεβασμό που απαιτείται στη μεγάλη αυτή μορφή του ελληνικού μπάσκετ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαγγέλης Λιόλιος, στο γήπεδο που φέρει το όνομα του Νίκου Γκάλη, πήρε την πρωτοβουλία που έπρεπε, με το να αποσύρει τη φανέλα που φορούσε στο Ευρωμπάσκετ του 1987 και να τον βραβεύσει. Στα επίσημα του ΟΑΚΑ ήταν επίσης αρκετοί από τους διεθνείς του «χρυσού» ’87. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Νίκος Φιλίππου, ο Λιβέρης Ανδρίτσος, ο Νίκος Σταυρόπουλος, ο Παναγιώτης Λινάρδος, ο Μιχάλης Ρωμανίδης, αλλά και μεταγενέστεροι, όπως οι Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής και Ρεντζιάς.

Οπως όλος ο κόσμος, έτσι και αυτοί άναψαν τους φακούς και τις κάμερες των κινητών τους για να απαθανατίσουν τις στιγμές, για να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Αλλωστε γνωρίζουν καλά πως το θαύμα που πέτυχαν τότε το οφείλουν κυρίως σε αυτόν. Το γνωρίζουν αυτοί, το γνωρίζουν οι τωρινοί σταρ και σίγουρα θα το μάθουν και οι μελλοντικοί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή