Στροφή σε μπάλα και πίστες για την Goldman Sachs

Στροφή σε μπάλα και πίστες για την Goldman Sachs

Οι μετοχές των αθλητικών franchise ανεβαίνουν και ο αμερικανικός οίκος δημιούργησε το δικό του ξεχωριστό τμήμα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γκρεκ Κάρεϊ θεωρείται εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια ένα από τα πιο πολύτιμα στελέχη της Goldman Sachs, κατέχοντας τον τίτλο του προέδρου της ομάδας δημόσιου τομέα και υποδομών, με εξειδίκευση στη χρηματοδότηση σταδίων και αθλητικών έργων. Απόφοιτος του Χάρβαρντ και προηγουμένως με 20ετή θητεία στην Citigroup, το τελευταίο διάστημα ασχολείται ολοένα και περισσότερο με ποδόσφαιρο, μπάσκετ, φόρμουλα 1, ράγκμπι, μπέιζμπολ και ποδηλασία.
Διόλου τυχαίο αφού η αμερικανική τράπεζα-κολοσσός συνηθίζει να του αναθέτει την ανάδειξη καινοτόμων επενδύσεων, στις οποίες προσβλέπει κέρδη και υπεραξίες.

Μια εξ αυτών είναι και τα αθλητικά franchise, για τα οποία το ενδιαφέρον πλούσιων και δεκάδων hedge funds από όλο τον κόσμο μεγαλώνει συνεχώς. Εδώ και λίγες ημέρες, μαζί με τον Ντέιν Κέις, ένα ακόμη στέλεχος της Goldman, επικεφαλής στους τομείς της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών, είναι οι υπεύθυνοι για το νέο αθλητικό συμβουλευτικό τμήμα της τράπεζας που έχει την ονομασία «Sports Franchise in Investment Banking».

Η συγκεκριμένη μονάδα θα προωθεί πελάτες για επενδύσεις σε ομάδες, γήπεδα και πρωταθλήματα, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις αθλητικές συγχωνεύσεις. Τα αθλητικά ΜΜΕ, η ψυχαγωγία και οι τεχνολογικές ιδιότητες θα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρό τους, καθώς εκτιμάται πως ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, ευνοώντας απεριόριστα την αποδοτικότητα κεφαλαίων.

Τα deal που έκαναν την αρχή

Η ιδέα πήρε σάρκα και οστά, ύστερα από δύο εξαιρετικά πετυχημένα deal στα οποία το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έπαιξε σημαντικό ρόλο. Το πρώτο αφορούσε την πώληση της Τσέλσι στην κοινοπραξία του Αμερικανού μεγιστάνα και ιδιοκτήτη των Λος Aντζελες Ντότζερς (Μπέιζμπολ) Τοντ Μπόλι, που διαδέχτηκε τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Το δεύτερο είχε να κάνει με την πολυετή συνεργασία που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι με τη McLaren Racing και την εμπλοκή της και στους αγώνες Formula 1.

Η επωνυμία «Goldman Sachs» μεταφέρεται σε εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο μέσω των μονοθέσιων της McLaren, με την αρχή να γίνεται στο βρετανικό Grand Prix του 2022 και η συμφωνία σε πρώτη φάση να ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Παρακολουθεί και τους Σαουδάραβες

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» η οποία πρωτη αποκάλυψε την είδηση, η Goldman θα επεκτείνει τη δράση της και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, παρακολουθώντας την τάση που υπάρχει για εξαγορές ομάδων, που προέρχονται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα όπως αναφέρεται, ένα άλλο στέλεχος του οργανισμού, ο Ελις Τζόουνς, θα επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις του τμήματος στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ο Μάικ Κένγουορθ θα αναλάβει τη διαχείριση του τομέα στην Αμερική, ενώ η Στέισι Σόνενμπεργκ θα συνεχίσει να ηγείται της πλευράς χρηματοδότησης. Και οι τρεις θα πρέπει να αναφέρουν στον Κάρεϊ και τον Κεις για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Τα αθλητικά franchises γίνονται ένας από τους πιο δημοφιλεις στόχους για τους επενδυτές, με τον μεγιστάνα Τζος Χάρις να ηγείται ενός ομίλου που αγόρασε τον περασμένο Ιούλιο τους Commanders της National Football League (NFL) στην Ουάσιγκτον, με το ποσό ρεκόρ των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ΝΒΑ επίσης έχει ανοίξει ακόμη πιο πολύ τις πόρτες του σε ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ τελευταίο μεγάλο ντιλ είναι αυτό της Εβερτον που εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων «777 Partners», της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακόμη τις Τζένοα, Βάσκο ντα Γκάμα και Χέρτα Βερολίνου.

Το ενδιαφέρον του χρηματοοικονομικού κόσμου για τον αθλητισμό είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Για παράδειγμα η CVC Capital επένδυσε στην ισπανική La Liga και στο ράγκμπι. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να δούμε την Goldman Sachs ή κάποια άλλη μεγάλη τράπεζα να αποκτησει επίσημα δική της ομάδα δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή