Εθνική σκητ: Το κρυφό όπλο της ελληνικής σκοποβολής

Εθνική σκητ: Το κρυφό όπλο της ελληνικής σκοποβολής

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Σαλαβαντάκης μιλάει στο kathimerini.gr

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθόρυβα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η εθνική ομάδα σκοποβολής του σκητ (πήλινος στόχος) έχει αναδειχθεί, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, σε συλλέκτη διακρίσεων και μία από τις δύο καλύτερες ομάδες στον κόσμο. 

Μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μετάλλια σε παγκόσμια κύπελλα, τρεις ολυμπιακές προκρίσεις και δεύτερη, στο ομαδικό, στον κόσμο: επιτυχίες που, πριν από λίγα χρόνια, θα μπορούσαν να θεωρηθούν… όνειρα θερινής νυχτός. 

Στο «τιμόνι» των σκοπευτών μας βρίσκεται ο παλαιός πρωταθλητής Γιώργος Σαλαβαντάκης, ο οποίος, όπως δήλωσε στο kathimerini.gr, έχει καταφέρει «η καρδιά του προπονητή να ξεπεράσει την καρδιά του αθλητή».

Εθνική σκητ: Το κρυφό όπλο της ελληνικής σκοποβολής-1

Πριν από λίγους μήνες, ο Ευθύμης Μίτας είχε έρθει πρώτος στο παγκόσμιο κύπελλο, λίγες εβδομάδες αργότερα ανέβηκε στην υψηλότερη θέση του παγκόσμιου βάθρου και κατέκτησε ολυμπιακή πρόκριση. Μαζί με τους Νίκο Μαυρομάτη και Μπάμπη Χαλκιαδάκη ήρθαν δεύτεροι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, πίσω από τους σκοπευτές της Αμερικής. Η Εμμανουέλα Κατζουράκη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο και, μαζί με αυτό, ολυμπιακή πρόκριση και, πριν από λίγες ημέρες, ο Μπάμπης Χαλκιαδάκης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και θα ταξιδέψει -και αυτός- στο Παρίσι.

«Τους τελευταίους εννέα μήνες έχουμε κατακτήσει δέκα μετάλλια σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Αυτές οι επιτυχίες οφείλονται στη σημαντική δουλειά που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια και θα ήθελα να τονίσω ότι είναι ομαδική δουλειά. Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος στις επιτυχίες το έχουν τα παιδιά και ακολουθούν το προπονητικό τιμ και ο αθλητικός ψυχολόγος Νεκτάριος Σταύρου. Τίποτα όμως δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν είχαμε τη στήριξη της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

«Απωθημένο το ολυμπιακό μετάλλιο»

Ο Γιώργος Σαλαβαντάκης αποκαλεί τους αθλητές του «παιδιά» και τους νιώθει σαν παιδιά του, παρόλο που υπήρξαν και συναθλητές του. Ο ίδιος έχει πάρει μέρος σε δύο ολυμπιακές διοργανώσεις, έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο κύπελλο και έχει φτάσει μέχρι και τους τελικούς ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Το 2016 «κρέμασε» το αγωνιστικό όπλο του και το 2017 βρέθηκε στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή. Συνήθως ένας πρωταθλητής δύσκολα γίνεται πολύ καλός προπονητής. Ο Σαλαβαντάκης όμως τα κατάφερε.

«Η καρδιά του προπονητή ξεπέρασε την καρδιά του αθλητή. Θέλω με τα παιδιά να πετύχουμε αυτό που δεν κατάφερα να πετύχω εγώ ως αθλητής και αυτό δεν είναι άλλο από την κατάκτηση ολυμπιακών μεταλλίων. Μας λείπει το ολυμπιακό μετάλλιο. Θυμάμαι ότι τον Μίτα τον γνώρισα όταν ήταν 13 ετών. Από τότε κάναμε πολλά ταξίδια ως συναθλητές. Τώρα που είμαι προπονητής του μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί έχω μία ομάδα με τόσο καλά παιδιά», υπογράμμισε ο προπονητής.  

Η πρώτη επαφή του Γιώργου Σαλαβαντάκη με τη σκοποβολή έγινε το 1994. Στο Παρίσι θα κλείσει τα 30 χρόνια ενασχόλησης με το άθλημα. «Βρέθηκα στον χώρο από τον ξάδελφό μου, τον Στέλιο Καραμπινάκη (σ.σ. παλαιός πρωταθλητής). Αυτός με έπεισε να ασχοληθώ. Γράφτηκα στον σκοπευτικό σύλλογο Βάρδας Χανίων και δεν το μετάνιωσα ούτε ένα λεπτό που ασχολήθηκα με αυτό το άθλημα», μας είπε.

Ενα μέρος του φίλαθλου κοινού δεν συγκαταλέγει τη σκοποβολή στα αθλήματα διότι πιστεύει ότι είναι εύκολο. Οταν μεταφέραμε αυτήν την άποψη στον προπονητή, ο Σαλαβαντάκης έβαλε τα γέλια: «Το λένε όσοι δεν ξέρουν. Πρόκειται για απαιτητικό άθλημα. Οι αγώνες σκητ διεξάγονται σε εξωτερικό χώρο και επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες. Ακόμα και όταν βρέχει δεν σταματάμε. Τα σκοπευτικά γυαλιά γεμίζουν βροχή αλλά συνεχίζουμε. Όταν υπάρχει δυνατός άνεμος η ταχύτητα του δίσκου είναι πιο γρήγορη. Σε περίοδο προετοιμασίας ο αθλητής προπονείται έξι φορές την εβδομάδα από τις 9.30 μέχρι τις 14.00. Το απόγευμα θα πρέπει να πάει στο γυμναστήριο. Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις για τη σκοποβολή. Κάποιος που δεν είναι γυμνασμένος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Το όπλο ασκεί μεγάλη πίεση στο σώμα. Η πίεση στο μυαλό είναι τεράστια. Οταν αρχίζει ένας αγώνας οι παλμοί των σκοπευτών είναι από 110 έως 120. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, δεν προβάλλεται το άθλημα ώστε να γνωρίζει το κοινό αυτές τις λεπτομέρειες».

«Πρέπει να το θέλει ο αθλητής»

Η εθνική σκοποβολής όμως δεν έχει καλούς αθλητές μόνο στους άνδρες. Πίσω υπάρχει μία δυνατή ομάδα εφήβων. Πριν από λίγες ημέρες, ο Παναγιώτης Γεροχρήστος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στους έφηβους. «Εκτός από τον Παναγιώτη έχουμε και τον Νίκο Φραντζεσκάκη και τον Εφραίμ Νικολαντωνάκη. Είναι εκπληκτικοί σκοπευτές. Για να έρθουν επιτυχίες δεν υπάρχει κανένα… μαγικό ραβδάκι. Πρέπει να το θέλει ο αθλητής. Η ομάδα μας ανέβηκε γιατί υπάρχει πείσμα και όρεξη για δουλειά».  

Οι ολυμπιακές προκρίσεις σηματοδότησαν την αντίστροφη μέτρηση για το Παρίσι αλλά και αλλαγές στα προπονητικά προγράμματα. «Τον Νοέμβριο θα πάρουμε μέρος στους τελικούς του παγκοσμίου κυπέλλου, στους οποίους αγωνίζονται μόνο οι καλύτεροι σκοπευτές του κόσμου. 

Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, θα έχει τρεις αθλητές στο σκητ (Μίτας, Χαλκιαδάκης, Κατζουράκη). Στη συνέχεια, θα ξεκουραστούμε και θα πάρουμε μέρος σε επιλεγμένες διοργανώσεις. Θέλουμε να είμαστε φορμαρισμένοι στα τέλη Ιουλίου. Στο Παρίσι εύχομαι να βοηθήσει και ο Θεός και να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα. Το όνειρο δεν είναι άλλο από το ολυμπιακό μετάλλιο», υπογράμμισε.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή