Μπόμπι Τσάρλτον: «Οσο παίζεται ποδόσφαιρο, δεν θα ξεχαστεί ποτέ»

Μπόμπι Τσάρλτον: «Οσο παίζεται ποδόσφαιρο, δεν θα ξεχαστεί ποτέ»

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο ποδοσφαιρικός κόσμος ετοιμάζονται να αποχαιρετίσουν τον θρυλικό Μπόμπι Τσάρλτον

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν κάποια τραγική απώλεια, δεν ήταν κάποιο δυστύχημα. Δεν ήταν κάποιος νέος, στο άνθος της ηλικίας του ή στην επαγγελματική του ακμή. Ωστόσο ο θάνατος του σερ Μπόμπι Τσάρλτον ξεριζώνει κάτι από το συλλογικό θυμικό του φίλαθλου και μη κοινού στην Αγγλία. Εφυγε στα 86 του χρόνια το Σάββατο σαν ένας στενός συγγενής για τους περισσότερους.

Ηδη, από την Κυριακή απειράριθμοι φίλαθλοι, τόσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και άλλων ομάδων, σπεύδουν στο Ολντ Τράφορντ για να εναποθέσουν στο άγαλμά του (στη λεγόμενη τριάδα με τους Τζορτζ Μπεστ και Ντένις Λόου) έξω από το γήπεδο ένα λουλούδι, ένα κασκόλ ή ένα μήνυμα. Σε ένα από τα μηνύματα αυτά, κάποιος σύνδεσμος οπαδών της Γιουνάιτεντ έγραψε: «Αυτά που χάρισες στον μεγάλο μας σύλλογο είναι ιστορία, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα. Η υπόσχεσή μας σε σένα είναι να βεβαιωθούμε ότι αυτά θα παραμείνουν».

Κοσμοσυρροή

Στην κηδεία του, που δεν έχει οριστεί ακόμη, αναμένεται πραγματική κοσμοσυρροή. Ηταν άλλωστε ο άνθρωπος που μαζί με τον αδελφό του, Τζάκι, οδήγησε την Εθνική Αγγλίας στον μοναδικό της τίτλο, την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966 στο Γουέμπλεϊ. Ο μικρότερος αδελφός του, Τόμι, ηλικίας 77 ετών, δήλωσε ότι τουλάχιστον τώρα ο Τζάκι θα έχει τον αδελφό του παρέα εκεί ψηλά, αν και οι δύο τους είχαν εντάσεις μεταξύ τους. Ο Τζάκι Τσάρλτον πέθανε το 2020.

Και η Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι απέτισε και αυτή φόρο τιμή στον σερ Μπόμπι και υποσχέθηκε να αποκλείσει διά βίου τους οπαδούς της που φαίνονται σε βίντεο ναι τραγουδούν εμετικό σύνθημα για τον παίκτη-θρύλο της Γιουνάιτεντ που είχε μόλις πεθάνει.

Δεν επρόκειτο για άλλον έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, το 1966. Επρόκειτο για τον παίκτη-σημαία τόσο της Εθνικής Αγγλίας όσο και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γύρω του χτίστηκε η νέα Γιουνάιτεντ αφού είχε ξεκληριστεί από το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου το 1958 – εκείνος είχε επιβιώσει, ενώ άλλοι 21 σκοτώθηκαν. Δέκα χρόνια μετά, οδηγούσε τους «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ως ποδοσφαιριστής ήταν ένας πολυσύνθετος μέσος, που έπαιζε εξίσου καλά ως επιθετικό χαφ, εξτρέμ και σέντερ χαφ, και θεωρείται και σήμερα από τους εκτός Αγγλίας ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών. Το 1966, μάλιστα, κατέκτησε και τη Χρυσή Μπάλα. Ο θάνατός του αφήνει μοναδικό επιζώντα του αγγλικού έπους εκείνης της χρονιάς τον Τζεφ Χερστ.

Σκόραρε 249 τέρματα με τη Γιουνάιτεντ και ήταν για πάνω από τέσσερις δεκαετίες ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, ώσπου τον ξεπέρασε ο Γουέιν Ρούνι. Πέτυχε ακόμη 49 γκολ με την Εθνική Αγγλίας και είναι ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία των Τριών Λιονταριών, ενώ αγωνίστηκε και στην Πρέστον, στην οποία εργάστηκε και ως προπονητής. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο Αγγλίας, καθώς και δύο σούπερ καπ.

Τιμή

Στον αποψινό αγώνα της Γιουνάιτεντ με την Κοπεγχάγη, ο πολυνίκης σύλλογος του αγγλικού πρωταθλήματος αναμένεται να τιμήσει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο τη μνήμη του μεγάλου της τέκνου, που λάτρεψε όλη η Αγγλία. «Οσο παίζεται ποδόσφαιρο, ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον δεν θα ξεχαστεί ποτέ», δήλωσε η Γιουνάιτεντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή