Δεν σφυρίζουν οι διαιτητές λόγω απειλών

Δεν σφυρίζουν οι διαιτητές λόγω απειλών

Την Τετάρτη η κρίσιμη συνάντηση ΕΠΟ - ΚΕΔ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει την έρευνά τους για τα φαινόμενα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στο Πανθεσσαλικό στάδιο καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών.

Οι καταγγελίες του διαιτητή του αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός, Τάσου Παπαπέτρου, σύμφωνα με τις οποίες δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του και της οικογένειάς του, είχαν ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των Ελλήνων διαιτητών που σαν πρώτο μέτρο αντίδρασης, αποφάσισαν την αποχή τους από τα παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ 1, αρχής γενομένης από τα ματς του Σαββατοκύριακου.
Θυμίζουμε πως λίγες μέρες πριν, είχε προηγηθεί η εμπρηστική επίθεση στο μαγαζί του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη στο Περιστέρι, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει αυτός και η οικογένειά του καθώς το σπίτι της είναι ακριβώς από πάνω.

Η απόφαση για επ′ αόριστον αποχή ελήφθη ομόφωνα και κοινοποιήθηκε στον επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA Ρομπέρτο Ροσέτι ενώ σε επιστολή που απεστάλη στον αρχιδιαιτητή Πίτερ Φρόιντφελντ, αιτούνται συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Προστασίας του πολίτη, τον υφυπουργό Αθλητισμού και τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Παράλληλα ζητούν να τιμωρούνται οι επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων ομάδων κατά τη δημοσίευση των ορισμών, πριν και μετά τους αγώνες και την εξιχνίαση των υποθέσεων βίας εναντίον τους. «Ως συνέπεια των ανωτέρω, το σώμα διαιτητών και βοηθών διαιτητών 1ης κατηγορίας έχει λάβει την απόφαση να μην ασκήσει τα καθήκοντά του σε κανένα αγώνα ξεκινώντας από τη 14η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ 1 και μέχρι οι συνθήκες να καταστούν ομαλές για τη σωματική ακεραιότητά μας» τονίζουν μεταξύ άλλων.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη ομάδα που τάχθηκε στο πλευρό των Ελλήνων διαιτητών, ζητώντας τους μάλιστα να ενεργοποιηθούν περαιτέρω, βοηθώντας την προσπάθεια που κάνει ο Αρειος Πάγος για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Προκειμένου η απόφασή τους να αποτελέσει έναυσμα για ουσιαστική κάθαρση στο ποδόσφαιρο, καλούμε όλους τους διαιτητές που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα οποιασδήποτε μορφής βία ή πίεση σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων τους από οιαδήποτε ομάδα ή παράγοντα, να καταθέσουν άμεσα τα σχετικά γεγονότα στην έρευνα που διεξάγεται από τον αξιότιμο κ. αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αν σιωπήσουν και μείνουν για άλλη μια φορά ατιμώρητοι οι δράστες των απειλών και της βίας εις βάρος τους, είναι απολύτως βέβαιο ότι τέτοια περιστατικά θα συνεχιστούν αμείωτα και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα παραμείνει όμηρο της ανομίας και της διαφθοράς» τονίζει η «πράσινη» ΠΑΕ.

Tο πρωί της Τετάρτης (11.00), στα γραφεία της ΕΠΟ θα γίνει συνάντηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Τάκη Μπαλτάκου και του εκτελεστικού διευθυντή Ιάκωβου Φιλιππούση με την ηγεσία της ΚΕΔ και αντιπροσωπεία των διαιτητών. «Τα μέλη της ΚΕΔ γίνονται βορά πολύ συχνά από ανακοινώσεις αξιωματούχων ομάδων, δημοσιογράφων κ.ο.κ., χωρίς να μπορούν να επιτελέσουν με προσήλωση το έργο τους. Υπάρχει έντονη ανασφάλεια καθώς στοχοποιούνται συχνά ενώ και συναντούν περίεργες συνθήκες εργασίας» τονίζει η ΚΕΔ σε επιστολή που απέστειλε στην ΕΠΟ.
Ο ΠΑΟΚ χαρακτήρισε την αντίδραση των διαιτητών ως ένα θετικό βήμα, ωστόσο, όπως τόνισε «θα πρέπει να καταθέσουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο». Οπως συμπλήρωσε ο «δικέφαλος του Βορρά», «η απόφαση για αποχή δεν λύνει το πρόβλημα και μεμονωμένα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ως μια ήπια αντίδραση που σύντομα θα ξεχαστεί, όπως η αντίστοιχη μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του κ. Τζήλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή