Αννα Ντουντουνάκη: «Θέλω να ζήσω το όνειρό μου στο έπακρο»

Αννα Ντουντουνάκη: «Θέλω να ζήσω το όνειρό μου στο έπακρο»

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης μιλά για τη ζωή της η οποία βρίσκεται μεταξύ νερού και σπουδών

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαλτήριο για μία νέα πορεία διακρίσεων σε έναν χώρο όπου έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της αποτελούν για την Αννα Ντουντουνάκη τα μετάλλια που κατέκτησε στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας, στη Ρουμανία. Η «χρυσή πεταλούδα» της ελληνικής κολύμβησης από μικρό παιδί έχει μάθει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. 

Κάποιες φορές όμως η πίεση μετατρέπεται σε κακό… παρτενέρ. Και πώς να μην έχει πίεση όταν τόσα χρόνια πρωταγωνιστεί στον υγρό στίβο, αλλά και στα φοιτητικά έδρανα προκειμένου να πετύχει τα όνειρά της; Τώρα όμως νιώθει έτοιμη για να δουλέψει όσο χρειαστεί για να ζήσει, όπως μας λέει, «το όνειρό της στο έπακρο».

Η Αννα Ντουντουνάκη είναι η κοπέλα που κάθε οικογένεια θα ήθελε να την έχει κόρη. Ευγενική, προγραμματίζει συνεχώς νέους στόχους και τους πετυχαίνει, ενώ παρά τις εντυπωσιακές επιτυχίες της στον υγρό στίβο παραμένει προσγειωμένη. Το ενδιαφέρον της για σπουδές και μάθηση μοιάζει να μη γνωρίζει όρια και είναι πάντα χαμογελαστή, ακόμα κι όταν βουρκώνουν τα μάτια της ύστερα από έναν κοπιαστικό αγώνα και μία θέση που δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές της. Μόνο που τα δάκρυα στη Ρουμανία ήταν δάκρυα χαράς.  

«Αυτές οι επιτυχίες έχουν για εμένα μεγάλη σημασία. Ηρθαν ύστερα από δύο δύσκολα χρόνια με μεγάλη πίεση. Δυσκολευόμουν να τη διαχειριστώ και δεν έβγαινε προς τα έξω η προσπάθεια που κάναμε μαζί με τον προπονητή μου και όλη την ομάδα μας. Οι επιτυχίες ήρθαν ύστερα από αλλαγές και είχα ανάγκη να ξεκινήσει έτσι η ολυμπιακή χρονιά καθώς, όπως φάνηκε, η δουλειά που κάνουμε έχει αρχίσει να αποδίδει», δήλωσε στην «Κ».

Οι αλλαγές που έφεραν τις νέες επιτυχίες

Η λέξη «αλλαγές» από μία αθλήτρια που η τροπαιοθήκη της είναι γεμάτη από αθλητικές διακρίσεις, από επαίνους και πτυχία εντυπωσιάζει. Τι αλλαγές πρέπει να κάνει μία γυναίκα που μοιάζει να τα κάνει όλα τέλεια; 

Στα 29 της έχει κατακτήσει μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 50άρας και 25άρας, έχει έρθει 9η σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Commercial & Corporate Law) από το Πανεπιστήμιο Λονδίνου, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και, παράλληλα, φοιτήτρια στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Για να τα πετύχει όλα αυτά εξαντλούσε τις 24 ώρες της ημέρας. Και κάπως έτσι η λέξη πίεση προστέθηκε στο λεξιλόγιό της. Μία πίεση που έφερε τις αλλαγές.

«Το αποτέλεσμα που είχε βγει στο Παγκόσμιο δεν αντιπροσώπευε τη δουλειά που είχαμε κάνει. Ετσι, ως ομάδα αποφασίσαμε να δούμε τι δεν πήγε όπως θα έπρεπε. Αλλάξαμε τον τρόπο προπόνησης, την άσκηση στο γυμναστήριο, εγώ προσπάθησα και κατάφερα να αλλάξω τη διατροφή μου αλλά και την καθημερινότητά μου. Αρχισα να ξεκουράζομαι περισσότερο και να βγαίνω λιγότερο. Εδώ, θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από όλους τους δικούς μου ανθρώπους που δεν μπορώ να τους αφιερώσω χρόνο. Οι αλλαγές όμως απέδωσαν. Στη Ρουμανία ευχαριστήθηκα κάθε κούρσα των αγώνων. Είχα ξεχάσει πώς ήταν αυτή η αίσθηση».

Και ο τομέας των σπουδών όμως μπήκε μέσα στις αλλαγές που έκανε η Αννα Ντουντουνάκη. Ετσι η πρωταθλήτρια «πάγωσε» για λίγο τις σπουδές της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. 

«Στο διδακτορικό αφιερώνω χρόνο αλλά χωρίς πίεση. Αυτή τη χρονιά προτεραιότητα έχει ο αθλητισμός. Είπαμε με την ομάδα μου ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη και οι επιτυχίες στη Ρουμανία είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς».

Η «πεταλούδα» της Ελλάδας δείχνει να ασπάζεται τη φράση του αρχαίου τραγικού Ευριπίδη «αναζήτησε την τύχη σου μέσα από σκληρές προσπάθειες» (Αρχέλαος). 

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 αυτές οι προσπάθειες της Αννας Ντουντουνάκη όμως έμοιαζαν να μην έχουν… αντίκρισμα. «Ασχολήθηκα με την κολύμβηση επειδή μου αρέσει και με κάνει χαρούμενη. Εκείνη την περίοδο από την πίεση δεν μπορούσα να ευχαριστηθώ ούτε την προπόνηση μου ούτε τη συμμετοχή μου σε αγώνες. Αυτό ήταν πολύ άσχημο».

Οι αλλαγές στη ζωή της τοποθέτησαν την πρωταθλήτριά μας σε νέα τροχιά διακρίσεων. Και, μάλιστα, σε μία χρονική περίοδο που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική χρονιά. Μαζί με τον προπονητή μου θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Η διοργάνωση στο Παρίσι αποτελεί τον μεγάλο μας στόχο και θα δώσουμε το 100%. Τα μετάλλια μου δίνουν κίνητρο αλλά και πίστη για τη δουλειά που κάνω. Θα προσπαθήσω πάρα πολύ για να πετύχω τους στόχους στο Παγκόσμιο της Ντόχα και τους Ολυμπιακούς. Θέλω να κάνω το καλύτερο που μπορώ και να ζήσω το όνειρό μου στο έπακρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή