Ευρωλίγκα: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και τα σενάρια «εμφυλίου»

Ευρωλίγκα: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και τα σενάρια «εμφυλίου»

Δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της regular season, η μάχη για το τελικό πλασάρισμα κορυφώνεται

ευρωλίγκα-παναθηναϊκός-ολυμπιακός-κ-562959433

Δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της regular season της Ευρωλίγκας, η μάχη για το τελικό πλασάρισμα κορυφώνεται. Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές τόσο για την είσοδο στην πρώτη τετράδα όσο και στο κατώφλι της δεκάδας.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει ίδιο συντελεστή με τη Μονακό και την Μπαρτσελόνα (21-11), όμως το +156 στους πόντους του (στους 32 αγώνες) τον διατηρεί με ασφάλεια στη 2η θέση και στο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Αν η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ολοκληρώσει την κανονική περίοδο εκεί, θα περιμένει τις μάχες των θέσεων 7-10 για να μάθει τον αντίπαλό του, ο οποίος θα είναι και αυτός που θα κατακτήσει την 7η θέση.

Σύμφωνα με το νέο συγκεκριμένο format, ο 7ος θα αντιμετωπίσει τον 8ο σε έναν αγώνα νοκ άουτ. Ο νικητής θα «κλείσει» θέση στα πλέι οφ, όπου θα συναντήσει τον 2ο της κανονικής περιόδου. Την ίδια μονομαχία θα έχουν, ο 9ος και ο 10ος της κατάταξης, με τον ηττημένο να μένει οριστικά εκτός συνέχειας και τον νικητή να αντιμετωπίζει τρεις ημέρες αργότερα τον ηττημένο του ζευγαριού 7-8 με «έπαθλο» το τελευταίο «εισιτήριο» για τους «8».

Αυτά με την είσοδο στην τελική 8άδα. Τι γίνεται όμως με τους δύο «αιωνίους»; Ο Παναθηναϊκός AKTOR, μετά τον θρίαμβο στην Μπολόνια, έχει την… μπάλα στα χέρια του, καθώς έδιωξε από πάνω του το τελευταίο πιο δύσκολο ματς της κανονικής περιόδου. Θεωρητικά πάντα.

Οι «πράσινοι» με 2 στα 2 φτάνουν τις 23 νίκες και εξασφαλίζουν –χωρίς να περιμένουν τα άλλα αποτελέσματα– τη 2η θέση. Τι θα συμβεί, όμως, αν εμφανίσουν τάσεις… αυτοχειρίας;

Ο Παναθηναϊκός με μία ήττα ακόμη στα τελευταία 2 ματς (Μπάγερν εκτός, Αλμπα εντός), παίρνει το πλεονέκτημα έδρας, αν προκύψει 2/2 της Φενέρ και 1/2 της Μονακό, ακόμη κι αν η Μπαρτσελόνα κάνει το 2/2.

Τότε θα έχουμε ΠΑΟ 22-12, όσους η Φενέρ αλλά και η Μονακό, με την Μπαρτσελόνα να ανεβαίνει στη 2η θέση και οι «πράσινοι» να κατεβαίνουν στην 3η. Την 4η θέση θα καταλάβει η ελληνική ομάδα με το σενάριο του 2/2 της Φενέρ και 1/2 της Μπαρτσελόνα, με τη Μονακό να κάνει 2/2 και τους Καταλανούς να μένουν 5οι (εδώ έχουμε ζευγάρι ΠΑΟ – Μπαρτσελόνα με «πράσινο» πλεονέκτημα).

Με μία ήττα στα δύο ματς, ο Παναθηναϊκός παίρνει το πλεονέκτημα, αν κάνει 2/2 ο Ολυμπιακός (θα έχει δηλαδή νικήσει και τη Φενέρ) και 1/2 η Μονακό. Με την Μπαρτσελόνα να κάνει το 2/2 (23-11), έχουμε τον Ολυμπιακό 3ο στο 22-12, τους «πράσινους» 4ους και τη Μονακό 5η (πλέι οφ με ΠΑΟ-Μονακό και Ολυμπιακό-Φενέρ).

Στην τετραπλή ισοβαθμία στο 22-12 του Παναθηναϊκού (με 1/2) με Μονακό (1/2), Μπαρτσελόνα (1/2) και Ολυμπιακό (2/2), οι «πράσινοι» λόγω πόντων κατακτούν την 2η θέση, με τους «ερυθρόλευκους» να χάνουν το πλεονέκτημα έδρας και να πέφτουν πάνω στην Μπαρτσελόνα.

Οι πιθανότητες «εμφυλίου»

Σενάριο 1: Ο Παναθηναϊκός AKTOR κάνει 1 νίκη στα τελευταία 2 παιχνίδια του και ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός κάνει το 2/2 κόντρα σε Ερυθρό Αστέρα και Φενέρ. Ετσι, ο Ολυμπιακός θα τερματίσει 4ος, με τον Παναθηναϊκό 5ο με το πλεονέκτημα έδρας στους «ερυθρόλευκους».

Σενάριο 2: Ο Παναθηναϊκός AKTOR κάνει το 2/2 και ο Ολυμπιακός 2 ήττες, αλλά ταυτόχρονα η Μακάμπι κάνει το 2/2 απέναντι σε Μπαρτσελόνα (εκτός) και Αρμάνι (εντός έδρας). Ετσι, το «τριφύλλι» που παραμένει 2ο, συναντά τους «ερυθρόλευκους» που καταλήγουν 7οι (και κερδίζουν και το play in σε νοκ άουτ παιχνίδι στο ΣΕΦ).

Σενάριο 3: Στην πενταπλή ισοβαθμία (ΠΑΟ, Μονακό, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακού, Φενέρ) τα πράγματα περιπλέκονται: Αν Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα, Μονακό κάνουν 2 ήττες και ο Ολυμπιακός επικρατήσει του Αστέρα και χάσει από τη Φενέρ, τότε οι Τούρκοι βγαίνουν 2οι με τον Παναθηναϊκό στην 3η θέση, τη Μονακό στην 4η, την Μπαρτσελόνα στην 5η και τον Ολυμπιακό στην 6η και προκύπτει «εμφύλιος».

Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει τη Φενέρ, αλλά ηττηθεί από τον Αστέρα και η Φενέρ νικήσει την Εφές, τότε προκύπτει ξανά πενταπλή ισοβαθμία με την Μπαρτσελόνα 2η, τον Παναθηναϊκό 3ο, τη Φενέρμπαχτσε 4η, τη Μονακό 5η και τον Ολυμπιακό 6ο, αν επικρατήσει μέχρι τρεις πόντους. Από τρεις πόντους και πάνω, η ομάδα του Μπαρτζώκα θα καταλήξει 5η και θα πέσει πάνω στη Μπαρτσελόνα.

Σενάριο 4: Ο Ολυμπιακός παίρνει το πλεονέκτημα με 2/2 την ώρα που Παναθηναϊκός και Μπαρτσελόνα θα κάνουν μία ήττα. Σε αυτήν την περίπτωση, προκύπτει ξανά «εμφύλιος» (και με τη Μονακό να κάνει το 2/2), η Μπαρτσελόνα τερματίζει 3η, με τον Ολυμπιακό 4ο και τον Παναθηναϊκό 5ο να πηγαίνει στο ΣΕΦ με μειονέκτημα έδρας.

Ο Ολυμπιακός παίρνει το πλεονέκτημα αν κάνει το 2/2 και ο Παναθηναϊκός με τη Μονακό κάνουν το 1/2. Με την Μπαρτσελόνα να κάνει το 2/2, ο Ολυμπιακός θα ανεβεί 3ος, ο Παναθηναϊκός 4ος και οι Μονεγάσκοι 5οι.

Σενάριο 5: Στο ακραίο σενάριο του 0/2 των Μπαρτσελόνα, Μονακό και Παναθηναϊκού (21-13), ο Ολυμπιακός παίρνει το πλεονέκτημα, ακόμη κι αν προκύψει τετραπλή ισοβαθμία με Φενέρμπαχτσε, Παναθηναϊκό και Μονακό. Αν ο Ολυμπικαός νικήσει τη Φενέρ (και την αφήσει στις 21 νίκες), τότε καταλήγει 3ος και παίζει με τη Μονακό, την ώρα που ο Παναθηναϊκός ως 5ος παίζει με τους Τούρκους. Αν προκύψει νίκη της Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ, τότε έχουμε «εμφύλιο» με τον Ολυμπιακό ως 4ο να έχει το πλεονέκτημα, αν ο Παναθηναϊκός και η Μονακό κάνουν 0/2 και η Φενέρ ή ο Ολυμπιακός κερδίσει μόνο το μεταξύ τους παιχνίδι.

Η βαθμολογία δύο αγώνες πριν από το φινάλε της regular season

Ευρωλίγκα: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και τα σενάρια «εμφυλίου»-1

Το πρόγραμμα

33η αγωνιστική

4/4

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός
Μονακό – Ζαλγκίρις
Μπαρτσελόνα – Μακάμπι
Αλμπα – Παρτιζάν
Βαλένθια – Βιλερμπάν

5/4

Φενέρ – Εφές
Ρεάλ – Μπασκόνια
Μπάγερν – Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR
Αρμάνι – Βίρτους

Τελευταία αγωνιστική

11/4

Ζαλγκίρις – Ρεάλ
Μονακό – Μπάγερν
Εφές – Ερυθρός Αστέρας
Μακάμπι – Αρμάνι
Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR – Αλμπα

12/4

Ολυμπιακός – Φενέρ
Παρτιζάν – Βαλένθια
Βίρτους – Μπασκόνια
Βιλερμπάν – Μπαρτσελόνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή