Το (απίθανο) σενάριο μιας έξτρα ευρωπαϊκής θέσης

Το (απίθανο) σενάριο μιας έξτρα ευρωπαϊκής θέσης

Πώς μπορεί η Ελλάδα να βγάλει ακόμη μία ομάδα στα Κύπελλα της Γηραιάς Ηπείρου τη νέα σεζόν

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλή παρουσία του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού αλλά και η συμπαθητική (σε σχέση με άλλες χρονιές) της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού φέτος στην Ευρώπη, ίσως εξαργυρωθούν με μια καλύτερη θέση της Ελλάδας στην αφετηρία της μεθεπόμενης αγωνιστικής χρονιάς, δηλαδή την περίοδο 2025-2026.

Σ’ αυτήν που θα ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι (2024-25), η χώρα μας θα χάσει μία θέση, σε σχέση μ’ αυτές που είχε στο ξεκίνημα της χρονιάς που διανύουμε, εκτός κι αν προκύψει ένας πολύ δύσκολος συνδυασμός που μας δώσει ως μπόνους μια έξτρα θέση, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή της φετινής ποδοσφαιρικής σεζόν.

Η παραπανίσια αυτή θέση δεν εξαρτάται μόνο από το εάν κάποια από τις δύο ομάδες μας που συνεχίζουν στο Conference League το κατακτήσει, αλλά και από την τελική κατάταξή τους στο πρωτάθλημα σε συνδυασμό με το αν θα πάρει το Κύπελλο ο Αρης ή ο Παναθηναϊκός. Το να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός το ευρωπαϊκό τρόπαιο είναι μεν απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο, θα πρέπει όμως να συντρέξουν κι άλλες προϋποθέσεις, που θεωρητικά τουλάχιστον δεν είναι εύκολο να προκύψουν.

Εν ολίγοις, η έξτρα πριμοδότηση απ’ αυτή τη χρονιά εξαρτάται από έναν συνδυασμό πολλών καταστάσεων και όχι από έναν παράγοντα και μόνο.

Στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου, το ελληνικό ποδόσφαιρο εκπροσωπήθηκε από 5 ομάδες στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και ο δευτεραθλητής Παναθηναϊκός συμμετείχαν στην προκριματική φάση του Champions League, έφθασαν μέχρι τα πλέι οφ της διοργάνωσης και κατέληξαν στους ομίλους του Europa League, όπου συνάντησαν τον 3ο στη βαθμολογία Ολυμπιακό. ΠΑΟΚ και Αρης συμμετείχαν στην προκριματική φάση του Conference League, μόνο ο πρώτος όμως συνέχισε στη φάση των ομίλων. Ετσι και παρά τον πρόωρο αποκλεισμό του Αρη, είχαμε 4 ομάδες στη φάση των ομίλων, συνθήκη που δεν την είχαμε ξαναζήσει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αν και ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ ξεκίνησαν θεαματικά στο Europa League, σκάλωσαν στη συνέχεια και ύστερα από 4 συνεχόμενες ήττες τερμάτισαν στην τελευταία θέση του ομίλου τους και αποκλείστηκαν. Αντίθετα, ενώ ο Ολυμπιακός ξεκίνησε αναιμικά, κατάφερε να πάρει (έστω) την 3η θέση στον όμιλό του και συνέχισε στο Conference League, όπου στην προημιτελική του φάση θα αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε. Δεν έχουμε δει ποτέ δύο ελληνικές ομάδες ταυτόχρονα στον προημιτελικό γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έστω και της πιο «ταπεινής», γεγονός που συνιστά σίγουρα πολύ σημαντική επιτυχία.

Η βαθμοθηρία των ομάδων μας δεν ήταν τόσο μεγάλη φέτος ώστε να καλυφθεί ήδη η μεγάλη απόσταση από τη 15η θέση στο ranking της UEFA και να εξασφαλίσουμε από τώρα μια παραπάνω θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2025-26. Αυτό το θέμα παραμένει ανοικτό μιας και έχουμε δύο ομάδες μας «ζωντανές» στο Conference League. Για να κερδίσουμε όμως κάτι ουσιαστικό στον τελικό λογαριασμό, θα πρέπει να ξεπεράσουμε το Ισραήλ και τη Δανία, για να καταλάβουμε την 15η θέση στο ranking της UEFA ώστε να βγάλουμε και 5η ομάδα τη μεθεπόμενη χρονιά. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να καλυφθούν σχεδόν 2.000 βαθμοί, κάτι που δεν προϋποθέτει απλές προκρίσεις αλλά προκρίσεις με νίκες, εντός και εκτός έδρας από τώρα μέχρι και τον τελικό.

Η πολύ κακή πορεία των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περυσινής περιόδου 2022-23 περιόρισε τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της Ελλάδας από 5 σε 4 για τη σεζόν 2024-25. Ολοι θα ξεκινήσουν από τα προκριματικά: ο πρωταθλητής στο Champions League, ο Κυπελλούχος στο Europa League και ο 3ος με τον 4ο στο Conference League, εκτός κι αν το Κύπελλο το κατακτήσει μια ομάδα εκτός πρώτης τετράδας (ο Αρης λογικά). Οπότε, στο σενάριο αυτό, ο 4ος της Σούπερ Λίγκας θα μείνει εκτός Ευρώπης.

Αν ο πρωταθλητής κατακτήσει και το Κύπελλο, κάνοντας το νταμπλ, ο Παναθηναϊκός εν προκειμένω, δεν ευνοείται σε κάτι ο φιναλίστ. Για να βγει ο Αρης στην Ευρώπη πρέπει ή να πάρει το Κύπελλο ή να τερματίσει 3ος στο πρωτάθλημα ή τουλάχιστον 4ος και να μην μείνει 5ος ο Παναθηναϊκός. Αυτές οι προϋποθέσεις θα ήταν ήδη «κλειδωμένες» εάν δεν υπήρχαν ελληνικές ομάδες να συνεχίζουν στην Ευρώπη. Τώρα που υπάρχουν, παραμένει ανοικτή μια μικρή χαραμάδα (ούτε καν μικρό παραθυράκι) για να πριμοδοτηθούμε με μια 5η ελληνική συμμετοχή στην Ευρώπη από την ερχόμενη περίοδο, 2024-25.

Για να συμβεί αυτό, είναι κατ’ αρχάς απαραίτητο να κατακτήσει το Conference League ένας από τους Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση, δεν ανοίγει καν παράθυρο για 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο από την ερχόμενη περίοδο. Ακόμα κι έτσι, αυτή η επιτυχία από μόνη της δεν αρκεί για την έξτρα πριμοδότηση, ακόμα και εάν το σενάριο γίνει πολύ πιο «πικάντικο», όπως πρόκριση και των δύο ομάδων μας στον τελικό. Η παραπάνω θέση εξαρτάται και από το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα και ποιος το Κύπελλο. Εάν δεν προκύψει ο κατάλληλος συνδυασμός, 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο δεν θα υπάρξει.

Το μόνο ευνοϊκό σενάριο είναι όποιος από τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ κατακτήσει το Conference League, να τερματίσει 4ος στο πρωτάθλημα και ταυτόχρονα ο Αρης να αναδειχθεί Κυπελλούχος! Για να μη βάζουμε στη συζήτηση ακραία σενάρια όπως να προλάβει ο Αρης να τερματίσει 3ος ή ο ΠΑΟΚ να βγει 5ος στη Σούπερ Λιγκ. Με πιο απλά λόγια ο μόνος συνδυασμός που προσφέρει από τώρα πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο είναι η ελληνική ομάδα που θα κατακτήσει το Conference League να μην έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή θέση μέσα από πρωτάθλημα. Κι αυτό προκύπτει λογικά μόνο εάν ο Αρης πάρει το Κύπελλο και ο Ολυμπιακός τερματίσει 4ος, δηλαδή εκτός Ευρώπης. Μόνο τότε θα μπει από το… παράθυρο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ως κάτοχος ευρωπαϊκού τροπαίου και μάλιστα θα συμμετάσχει απ’ ευθείας στους ομίλους του Europa League, χωρίς προκριματικά.

Υπάρχει κι άλλο ένα σενάριο που δεν δίνει παραπανίσιο εισιτήριο αλλά δημιουργεί άλλες καταστάσεις στη μοιρασιά: εάν ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός κερδίσουν το Conference League και παράλληλα κατακτήσουν και το πρωτάθλημα, έχουν να επιλέξουν δύο δρόμους. Ή θα ρισκάρουν ξεκινώντας από τα προκριματικά του Champions League και θα κυνηγήσουν 3 προκρίσεις για να μπουν στους ομίλους ή θα επιλέξουν την ασφάλεια της απ’ ευθείας συμμετοχής τους στους ομίλους του Europa League. Εάν επιλέξουν το δεύτερο σενάριο της ασφάλειας, η θέση της Ελλάδας στα προκριματικά του Champions League θα μείνει ορφανή και δεν θα δοθεί στον 2ο της Σούπερ Λίγκας.

Φυσικά και δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα, επιτυχία που δεν την έχουμε γευτεί ποτέ στο παρελθόν σε συλλογικό επίπεδο, παρά μόνο σε εθνικό, στο Euro 2004. Οσο όμως παραμένει στον χορό μία ομάδα μας, πόσο μάλλον τώρα που συνεχίζουν δύο, πάντα θα υπάρχει ελπίδα για το καλύτερο κι ας μοιάζει με ένα μεγάλο θαύμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή