Καζάνι που βράζει η Φενέρμπαχτσε λίγο πριν από τον Ολυμπιακό

Καζάνι που βράζει η Φενέρμπαχτσε λίγο πριν από τον Ολυμπιακό

Η πίεση των οπαδών είναι μεγάλη και η διοίκηση της ομάδας βρίσκεται στο στόχαστρό τους, με την κατηγορία ότι δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να υπερασπιστεί τη Φενέρ από τις ραδιουργίες των αντιπάλων της

καζάνι-που-βράζει-η-φενέρμπαχτσε-λίγο-562967041

Σκεπάζοντας έναν τεράστιο τοίχο σε μια γειτονιά της Πόλης, η εικόνα του Μπράιτ Οσάγι Σάμουελ να γρονθοκοπεί έναν εισβολέα οπαδό της Τράμπζονσπορ κόβει την ανάσα. Αυτό το τόσο ασυνήθιστο και ιδιαίτερο γκράφιτι αποτελεί τις τελευταίες εβδομάδες σημείο αναφοράς στο τουρκικό ποδόσφαιρο και ο πρωταγωνιστής του έχει διχάσει μια ολόκληρη χώρα. Στα μάτια των οπαδών της Φενέρμπαχτσε, ο Νιγηριανός αμυντικός είναι ένας λαϊκός ήρωας, το πρόσωπο – σύμβολο της επανάστασης της ιστορικής ομάδας της Κωνσταντινούπολης ενάντια στο κατεστημένο που χρόνια τώρα της στερεί επιτυχίες και τίτλους. Για τους φίλους άλλων ομάδων, ο πρώην αμυντικός της αγγλικής ΚΠΡ είναι ένα μαύρο πρόβατο, ένας τυχοδιώκτης που, ενώ είχε διέξοδο διαφυγής στην ασφάλεια των αποδυτηρίων, επέλεξε τη συμπλοκή για πουλήσει οπαδιλίκι και να ενισχύσει τη θέση του στην ομάδα.

Αυτό το γκράφιτι έκανε τον γύρο του κόσμου και αποτελεί ουσιαστικά την εικόνα μιας ντροπιαστικής βραδιάς που πλήγωσε βαθιά το τουρκικό ποδόσφαιρο. Η εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια ή στο τέλος ενός ποδοσφαιρικού παιχνιδιού δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο ακόμα και σε πολιτισμένες κοινωνίες, άρα δεν αρκεί από μόνη της για να σοκάρει. Το πικάντικο αλατοπίπερο που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή ήταν οι εικόνες της συμπλοκής κάποιων παικτών της Φενέρμπαχτσε με τους εισβολείς οπαδούς της Τραμπζονσπόρ, με πιο χαρακτηριστικό σκηνικό αυτό του Οσάγι Σάμουελ να σωριάζει έναν απ’ αυτούς και να τον γρονθοκοπεί με μανία.

Η υπόθεση δεν έκλεισε με το σπάσιμο της πολύωρης πολιορκίας των αποδυτηρίων των φιλοξενουμένων από αλλόφρονες οπαδούς της Τραμπζονσπόρ, την ασφαλή αποχώρηση των παικτών της Φενέρ και τη θριαμβευτική υποδοχή που επιφύλαξαν χιλιάδες φίλαθλοι στην αποστολή της ομάδας όταν επέστρεψε στην Πόλη. Τα απόνερα αυτής της ιστορίας κράτησαν την ένταση για δύο εβδομάδες, με φόντο την ετυμηγορία των πειθαρχικών οργάνων της τουρκικής λίγκας και τις «απειλές» της Φενέρμπαχτσε ότι θα αποχωρήσει από το πρωτάθλημα σε περίπτωση βαριάς τιμωρίας των εμπλεκόμενων παικτών της κι ας το πληρώσει με υποβιβασμό στη 2η κατηγορία. Οι αποφάσεις που την αφορούν ήταν ήπιες τελικά, με την τιμωρία για μία αγωνιστική δύο παικτών που είχαν συμμετοχή στα επεισόδια.

Το υπόβαθρο αυτής της ιστορίας είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο από ένα επεισοδιακό σκηνικό μερικών λεπτών, όσο έντονο κι αν ήταν αυτό. Για να αντιληφθεί κανείς τις ιδιαιτερότητες της ιστορίας, πρέπει να δει τη συνολική εικόνα: η Φενέρ, μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Κωνσταντινούπολης, με εκατομμύρια φιλάθλων στο πλευρό της και πολύ βαθιά τσέπη που της επιτρέπει να επιλέγει παίκτες από τα ψηλά ράφια της μεταγραφικής αγοράς, έχει δέκα ολόκληρα χρόνια να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος – πάρα πολλά για μια ομάδα της δικής της εμβέλειας, μαθημένη να τρέφεται διαχρονικά με τίτλους.

Η πίεση των οπαδών είναι μεγάλη και η διοίκηση της ομάδας βρίσκεται στο στόχαστρό τους, με την κατηγορία ότι δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να υπερασπιστεί τη Φενέρ από τις ραδιουργίες των αντιπάλων της, ειδικά της «μισητής» Γαλατασαράι που απέκτησε την πρωτοκαθεδρία αυτά τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα 4 πρωταθλήματα που κέρδισε η άλλη μεγάλη ομάδα της Πόλης τη φέρνουν πρώτη διαχρονικά με 23 τίτλους, 4 παραπάνω από τη Φενέρ που έχει 19 και 7 από την Μπεσίκτας που μετράει 16 πρωταθλήματα, τα δύο πρώτα με αστερίσκους γιατί ήταν πριν καθιερωθεί η Super Lig το 1959.

Πέρα από τη διαιτησία που αποτελεί διαχρονικά ασφαλές άλλοθι σε κάθε λογής αγωνιστική αποτυχία, η Φενέρ επικαλείται διάφορα περιστατικά που δείχνουν κατά την άποψή της τον πόλεμο που δέχεται και την ατιμωρησία των αντιπάλων της. «Από τις αρχές του αιώνα, μια σειρά από παράξενα, άδικα και απαράδεκτα γεγονότα, εντός και εκτός γηπέδου, μας οδήγησαν να επανεξετάσουμε τη θέση μας στο ποδοσφαιρικό περιβάλλον της Τουρκίας» δήλωσε στο The Athletic ο πρόεδρος της Φενέρ, Αλί Κοτς, αναφέροντας μερικά απ’ αυτά. Κυρίαρχο ήταν το επεισοδιακό ντέρμπι με την Τράμπζονσπορ όταν έγινε εισβολή των οπαδών και ο διαιτητής αρνήθηκε να διακόψει το παιχνίδι. Στη διάρκειά του ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, ο Κροάτης τερματοφύλακας της φιλοξενούμενης, είχε γίνει κινούμενος στόχος για τους οπαδούς των γηπεδούχων που του πέταγαν κάθε λογής αντικείμενα, προκαλώντας εμφανή τραύματα και κοψίματα στο κορμί του.

Συμπτωματικά, διαιτητής ήταν ο Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ που είχε γρονθοκοπήσει λίγους μήνες νωρίτερα ο πρόεδρος της Ανκαραγκιουτσού, Φαρούκ Κότσα, εισβάλλοντας σε έξαλλη κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο ύστερα από μια σειρά σφυριγμάτων που ο ίδιος τα χαρακτήρισε σκανδαλώδη. Ο Αλί Κοτς κατηγόρησε τους υπεύθυνους ασφαλείας στο Papara Park, διότι δεν εμπόδισαν τους οπαδούς να εισέλθουν στο γήπεδο, όπως και την Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (TFF) ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από «μια πολύ σύντομη δήλωση για αυτό τον δύσοσμο περιστατικό. Αυτή η αόριστη δήλωση δεν είναι ικανοποιητική, δεδομένης της σοβαρότητας των περιστατικών, ούτε αναφέρει τυχόν ενέργειες που πρέπει να γίνουν».

Στη συνέντευξή του στο The Athletic, ο πρόεδρος της Φενέρ ανέφερε το παιχνίδι εναντίον της Ντενιζλίσπορ στο τέλος της περιόδου 2005-06 που άργησε να ξεκινήσει λόγω του σκηνικού α λα… Ριζούπολη που είχαν στήσει οι οπαδοί των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα το τελικό 1-1 να χαρίσει τον τίτλο στη Γαλατασαράι. Μίλησε για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όπου ο τότε πρόεδρος της Φενέρ συνελήφθη και η ομάδα τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χωρίς να πάρει κανείς πίσω την τιμωρία της όταν στο τέλος της δικαστικής μάχης αθωώθηκε πανηγυρικά..

Ανέφερε, επίσης, το περιστατικό του 2015, όταν το πούλμαν της αποστολής της Φενέρ δέχθηκε πυροβολισμούς κατά την επιστροφή από το παιχνίδι με τη Ρίζεσπορ, με τον οδηγό να τραυματίζεται από σφαίρα και την αποστολή να σώζεται από την τόλμη ενός μέλους της ομάδας ασφαλείας που άρπαξε το τιμόνι και δεν άφησε το πούλμαν να πέσει στον γκρεμό. Οι δράστες δεν εντοπίστηκαν και φυσικά δεν έγινε καμία σύλληψη.

Ο Αλί Κοτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο διαδίκτυο, όπου ένας διαιτητής αντέστρεψε μια απόφαση σε βάρος της Γαλατασαράι λόγω της πίεσης που δέχθηκε από τους παίκτες της, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον του Σκωτσέζου αρχιδιαιτητή, Χιου Ντάλας, ο οποίος είχε διατελέσει ένα φεγγάρι πρόεδρος και της δικής μας ΚΕΔ. Και όπως συνηθίζεται, φυσικά, ο Αλί Κοτς έδωσε στη δημοσιότητα μια κασέτα με όλες τις ύποπτες φάσεις που η Φενέρμπαχτσε θεωρεί ότι αδικήθηκε όλα αυτά τα άνυδρα χρόνια.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, τις αποφάσεις για τις μετέπειτα κινήσεις του συλλόγου που έφταναν μέχρι και του σημείου να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, θα τις έπαιρνε ο πρόεδρος, Αλί Κοτς, μόνο έπειτα από εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Φενέρ. Στα μητρώα της είναι εγγεγραμμένα 45.174 μέλη και έπρεπε να εμφανιστούν τουλάχιστον 22.588 εξ αυτών για να μην αναβληθεί η Γ.Σ. που έγινε στο γήπεδο της ομάδας, στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Τελικά εμφανίστηκαν περισσότεροι από 30 χιλιάδες οπαδοί – μέλη, οι οποίοι σε συνθήκες ρωμαϊκής αρένας αποθέωσαν τον πρόεδρο Αλί Κοτς, τον προπονητή Ισμαήλ Καρτάλ και τους παίκτες, ειδικά τον Μπράιτ Οσάγι Σάμουελ ο οποίος θεωρείται πλέον λαϊκός ήρωας και εμβληματική φυσιογνωμία.

Το γήπεδο κόχλαζε λες και παιζόταν ένας τελικός που έκρινε έναν μεγάλο τίτλο. Ακούστηκαν πολλές φωνές, άλλες ακραίες που ζητούσαν την αποχώρηση όλων των ποδοσφαιρικών τμημάτων του συλλόγου από όλα τα πρωταθλήματα ή και τη μεταφορά της ομάδας σε άλλη χώρα! Αλλες ήταν πιο ήπιες και ζητούσαν μια πιο ψύχραιμη αντίδραση, χωρίς αποφάσεις που θα δημιουργούσαν τετελεσμένες καταστάσεις. Από τους βασικούς ομιλητές ήταν και ο Ατζούν Ιλιτσαλί, ιδιοκτήτης της Χαλ, τηλεοπτικός παραγωγός που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και διαμεσολαβητής για την πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό.

Μέσα σε ένα κλίμα έντασης και πολλών αντίθετων απόψεων, ο Αλί Κοτς πέτυχε τελικά να λάβει την εξουσιοδότηση να χειριστεί ο ίδιος την κατάσταση, χωρίς ακραία στάση αλλά και χωρίς να παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις. Η βασική απόφαση περί αποχώρησης της Φενέρ από τη Super Lig θα παρθεί ύστερα από τρεις μήνες, στο τέλος της χρονιάς και αφού ολοκληρωθεί πρώτα ένας κύκλος επαφών με την UEFA και τη FIFA.

Μέχρι τότε, η αντίδραση θα εκδηλωθεί σε τέσσερις άξονες:

*Να μην αγωνιστεί η Φενέρ την Κυριακή στο τουρκικό Σούπερ Καπ ή να παίξει με την Κ19, εκτός εάν μετατεθεί η διεξαγωγή του αγώνα σε άλλη ημερομηνία και οριστεί ξένος διαιτητής.

*Μη συμμετοχή της ομάδας στο Κύπελλο Τουρκίας για τις επόμενες περιόδους ή εκπροσώπηση με την K19 του συλλόγου.

*Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δόμηση και οργάνωση ποδοσφαιρικής ομάδας σε χώρα του εξωτερικού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις θα παρθούν για το μέλλον της στην Τουρκία.

*Προσφυγή στα συμβούλια της UEFA και της FIFA, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να επιστρέψει το τουρκικό ποδόσφαιρο στην κανονικότητα που έχει διαταραχθεί λόγω παρεμβάσεων κέντρων που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο.

Η αναστάτωση αυτή είχε αντανάκλαση και στον Ολυμπιακό. Η διασταύρωσή του με τη Φενέρ στην προημιτελική φάση του Conference League τον υποχρέωσε να παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις κι ας μην είχε καμία σύνδεση με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το μονοπάτι που θα αποφάσιζε να ακολουθήσει στο τουρκικό πρωτάθλημα η αντίπαλός του. Σε τόσο σημαντικές αναμετρήσεις οι λεπτομέρειες κάνουν συχνά τη διαφορά και σίγουρα όλη αυτή η θυελλώδης ιστορία είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή λεπτομέρεια για τη Φενέρμπαχτσε, η οποία έχασε τον προσανατολισμό της σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τους στόχους της τόσο στην Ευρώπη όσο και στο πρωτάθλημα. Κι αυτή είναι μια συνθήκη που ενδεχομένως να κάνει πιο εύκολη την αποστολή των «ερυθρολεύκων», σε μια διπλή αναμέτρηση χωρίς ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή