«Φτωχότερη» είναι εδώ και λίγες ημέρες η ελληνική συγχρονισμένη κολύμβηση ύστερα από την απόφαση της Δέσποινας Σολωμού να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Η αθλήτρια με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις είναι, μόλις, 24 ετών και θα μπορούσε να προσφέρει για, τουλάχιστον, ακόμη τρία χρόνια. Τα οικονομικά προβλήματα όμως την αναγκάζουν να σκεφτεί το επαγγελματικό της μέλλον.
Η Δέσποινα Σολωμού βρέθηκε εντελώς τυχαία στο άθλημα της συγχρονισμένης όταν ήταν έξι ετών. Από τότε μέχρι σήμερα το υπηρέτησε με πάθος και βοήθησε για να διατηρηθεί η ελληνική σημαία μέσα στις 12 κορυφαίες χώρες του κόσμου. «Πέρασαν 18 χρόνια από την πρώτη ημέρα που μπήκα στην πισίνα. Ολα αυτά τα χρόνια, η συγχρονισμένη ήταν η ζωή μου. Σήμερα, εάν έκανα έναν απολογισμό θα σας έλεγα μόνο για τις θετικές στιγμές. Οι αρνητικές, που πάντα υπάρχουν στη ζωή ενός αθλητή, έχουν σβηστεί από τη μνήμη μου», δήλωσε στην «Κ» η «γοργόνα» του αθλήματος.
Η τροπαιοθήκη της πρωταθλήτριας είναι γεμάτη από διακρίσεις. Προερχόμενη από μία χώρα, που δεν έχει παράδοση στο άθλημα, κατάφερε να… συστήσει την Ελλάδα και στο κοινό της συγχρονισμένης κολύμβησης. Συμμετείχε στην καριέρα της σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας την 8η θέση στο ντουέτο, το 2012, στο Λονδίνο, και τη 10η στο Πεκίνο, το 2008. Μετείχε ακόμη σε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα, με πιο πρόσφατη τη διοργάνωση της Βαρκελώνης, το περασμένο καλοκαίρι. Εκεί είχε έρθει έβδομη σε σόλο και σε ντουέτο (ελεύθερο και τεχνικό πρόγραμμα). Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες την πέτυχε ως νεάνιδα. Με παρτενέρ τη Νεκταρία Ραμνιώτη, το 2007, «έσπασαν» την κυριαρχία της Ρωσίας στον «χορό στην πισίνα» και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο ντουέτο. «Η συγχρονισμένη κολύμβηση με έχει βοηθήσει πολύ στη ζωή μου. Μέσα από αυτή διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας μου. Εμείς δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε όσο θα θέλαμε τα μαθήματα στο σχολείο ούτε να ακολουθήσουμε τη ζωή που έκαναν οι συνομήλικές μας. Η ημέρα μας περιελάμβανε πολύωρη προπόνηση και ξεκούραση» μας λέει, ενώ όταν τη ρωτάμε για τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της, δεν διστάζει να τοποθετήσει στις πρώτες θέσεις τις δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες: «Η 8η θέση στο Λονδίνο και η 10η στο Πεκίνο είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Οταν το 2004, στα 14, παρακολουθούσα τους Ολυμπιακούς δεν φανταζόμουν ότι μία ημέρα θα αγωνιζόμουν εκεί. Μετά έρχεται το χρυσό στο ευρωπαϊκό νεανίδων, η 3η θέση στο παγκόσμιο νεανίδων και τα τελευταία τρία παγκόσμια όπου είχα πλασαρίσματα στην έβδομη θέση του σόλο».
Με μια καριέρα γεμάτη τίτλους και με την ηλικία, ακόμη, σύμμαχο, τι μπορεί να ήταν αυτό που οδήγησε τη «γοργόνα» να βάλει τους τίτλους τέλους; «Η απόφαση πάρθηκε με βάση τη λογική. Δεν κουράστηκα για να σταματήσω. Στη χώρα μας τα πράγματα είναι δύσκολα και έπρεπε να δω τι θα κάνω στο μέλλον», τονίζει η πρωταθλήτρια, η οποία την προσεχή Δευτέρα θα δώσει εξετάσεις για το τελευταίο μάθημα ώστε να πάρει το πτυχίο της από την ΑΣΟΕΕ όπου φοιτεί.
Μοναδικό «μελανό» σημείο που βρήκε η αθλήτρια στη συγχρονισμένη ήταν οι κριτές. «Εάν θα μπορούσα να άλλαζα κάτι θα ήταν οι κριτές. Πρέπει να γίνουν αντικειμενικοί. Στις γυναίκες στηρίζουν συγκεκριμένες χώρες. Η πρώτη εξάδα είναι, πάντα, γνωστή με μικρές παραλλαγές. Αυτό είναι άδικο γιατί οι αθλήτριες από όλες τις χώρες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, κουράζονται και προσπαθούν. Εμείς, τότε, με το μετάλλιο στις νεάνιδες πιστέψαμε κάτι θα άλλαζε. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Οσο και να προσπαθούσα δεν θα έφτανα κάτω από την έβδομη θέση», μας λέει.
«Χωρίς προνόμια πώς θα ζήσω;»
Η κατάργηση των προνομίων στους αθλητές έχει το δικό της… μερίδιο ευθύνης στην απόφαση της Δέσποινας Σολωμού. Παλαιότερα, με μία θέση στην οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων ο αθλητής είχε κάποια επαγγελματική εξασφάλιση.
«Τώρα δεν υπάρχουν προνόμια. Οταν έχεις μία απασχόληση, ας πούμε, σίγουρη τότε μπορείς να αφιερώσεις και άλλα χρόνια στον πρωταθλητισμό. Δυστυχώς εγώ δεν είχα κάτι τέτοιο και έπρεπε να κοιτάξω το μέλλον μου», μας είπε.
Το μέλλον της Δέσποινας Σολωμού, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι μακριά από τις πισίνες. Ηδη, δουλεύει σε ιδιωτικό σχολείο ως προπονήτρια συγχρονισμένης ενώ, παράλληλα, έχει αρχίσει τον σχεδιασμό επαγγελματικών μαγιό: «Πάντα ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο. Ως αθλήτρια γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται ένας αθλητής. Ετσι, σχεδιάζω μαγιό για συγχρονισμένη κολύμβηση, για πόλο, για κολύμβηση κ.λπ.».
Η Δέσποινα Σολωμού είναι αισιόδοξη για το «αύριο» του αγαπημένου της αθλήματος στην Ελλάδα. Τι θα συμβούλευε τις νεαρές αθλήτριες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος; «Στην εθνική έχει μείνει η ομάδα από το παγκόσμιο της Βαρκελώνης. Πρόκειται για νέα κορίτσια που έχουν τον χρόνο σύμμαχο. Μακάρι να υπάρχουν οι συνθήκες που θα τα βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Αν αγαπάει κάποιος αυτό που κάνει, στο τέλος, τα καταφέρνει. Δεν φοβάται τις πολύωρες προπονήσεις γιατί ασχολείται με αυτό που έχει επιλέξει. Μέσα από τη σκληρή δουλειά έρχεται πάντα το αποτέλεσμα».