Αυλαία για δυνατές καρδιές…

Αυλαία για δυνατές καρδιές…

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ομάδες ζουν το μαρτύριο της σταγόνας για να δουν ποια θα ακολουθήσει τον Αρη στον υποβιβασμό, ποια θα δώσει μπαράζ και ποιες θα σώσουν την παρτίδα με την ψυχή στο στόμα. Είχε αρκετά χρόνια να αποκτήσει τέτοιο σασπένς το φινάλε της Σούπερ Λίγκας, με σχεδόν τη… μισή κατηγορία να βράζει στο ζουμί της μέχρι την προτελευταία αγωνιστική. Από τις 7 ομάδες που κινδύνευαν, απαλλάχθηκαν οριστικά την περασμένη Κυριακή ΠΑΣ Γιάννινα και Καλλονή, αφήνοντας σε τεντωμένο σχοινί Πανιώνιο, Πλατανιά, Απόλλωνα, Βέροια και Σκόντα Ξάνθη, να κοιτούν στο κενό τον ήδη πεσμένο Αρη. Η αύξηση των ομάδων από 16 σε 18 κορύφωσε τον ανταγωνισμό, αλλά στην ουσία το κουβάρι το έμπλεξε η εμπλοκή στα σενάρια του υποβιβασμού και τρίτης ομάδας, έστω και αν θα έχει μία ευκαιρία παραμονής μέσω μπαράζ. Αν έλειπε αυτή η «λεπτομέρεια», το τοπίο πριν από την αυριανή 34η και τελευταία αγωνιστική θα ήταν τώρα πολύ πιο καθαρό.

Αναμφίβολα η ομάδα – έκπληξη της πεντάδας είναι η Σκόντα Ξάνθη. Ενώ το περασμένο καλοκαίρι έπαιξε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και μέχρι το τέλος του α΄ γύρου διεκδικούσε θέση στα πλέι οφ, μπλέχτηκε αναπάντεχα στα… δίχτυα της αράχνης. Με πέντε ήττες στα τελευταία έξι παιχνίδια της, παίζει την τύχη της μια ζαριά στο αυριανό ματς με τον Παναθηναϊκό στα Πηγάδια, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να υποβιβαστεί απευθείας ακόμη και αν νικήσει! Το καλό για την Ξάνθη είναι ότι ο Παναθηναϊκός «καίγεται» περισσότερο για τη ρεβάνς της ερχόμενης Τετάρτης με τον ΟΦΗ για το Κύπελλο, παρότι θέλει τη νίκη για να μην έχει χάντικαπ έναντι του ΠΑΟΚ ενόψει πλέι οφ. Το κακό, όμως, είναι ότι και βαθμολογικά αδιάφοροι να είναι οι «πράσινοι», αποδεικνύονται πάντα… αδιάφθοροι! Πέντε φορές έχουν αντιμετωπίσει την τελευταία αγωνιστική ομάδα (Παναχαϊκή, Βέροια, Εθνικό Αστέρα, Κέρκυρα, Αστέρα Τρίπολης) που έπαιζε την παραμονή της και δεν χαρίστηκαν σε καμία! Τις υποβίβασαν όλες, άσχετα αν ο Αστέρας Τρίπολης παρέμεινε τελικά από σπόντα στη Σούπερ Λίγκα λόγω της δικαστικής τιμωρίας του Ηρακλή.

Με την εμπλοκή πέντε ομάδων στη μάχη της παραμονής, τα πιθανά σενάρια είναι πάρα πολλά. Μπορεί να κυλήσουν όλα με βάση τη λογική, μπορεί όμως να συμβούν και μεγάλες εκπλήξεις (π.χ. νίκη του Απόλλωνα στο Καραϊσκάκη στη φιέστα του Ολυμπιακού ή του Αστέρα Τρίπολης στη Βέροια), που να δημιουργήσουν εντελώς διαφορετικά δεδομένα απ’ αυτά που περιμένουν όλοι όσοι κάνουν υπολογισμούς με βάση το όνομα και το «θέλω» των αντιπάλων. Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο 17ος της τελικής βαθμολογίας υποβιβάζεται άμεσα και ο 16ος πηγαίνει στο μπαράζ με την 3η των πλέι οφ της Φούτμπολ Λιγκ. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο. Υπάρχουν ακόμα και σενάρια ισοβαθμίας δύο ή και περισσότερων ομάδων, όπου η τελική θέση θα κριθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων, χωρίς να αποκλείεται η διεξαγωγή αγώνα μπαράζ πριν από το… μπαράζ.

Ακόμα και ο Πλατανιάς, που με μια βολική (και για τον Πανιώνιο) ισοπαλία στη Ν. Σμύρνη σώζεται κατά 95%, καθώς υπερισχύει σε όλες τις τριπλές ισοβαθμίες και (πλην μιας) σε όλες τις διπλές, θα μπλέξει αν έλθουν έτσι τα πράγματα (νίκη Απόλλωνα, Βέροιας, ήττα ή ισοπαλία Σκόντα Ξάνθης) και ισοβαθμήσει μόνο με τη Βέροια στη 16η θέση. Τότε θα χρειαστεί να παίξει μπαράζ με αυτή, για να φανεί ποιος θα πάει στο… μπαράζ με τον 3ο των πλέι οφ της Φούτμπολ Λιγκ, σενάριο που «παίζει» και σε άλλες περιπτώσεις ισοβαθμίας μεταξύ και υπόλοιπων ομάδων της «καυτής πεντάδας». Πρόκειται για ένα αγχωτικό φινάλε, που θαρρεί κανείς ότι μάζεψε σε μία αγωνιστική όσο σασπένς έλειψε από το πρωτάθλημα σχεδόν από την αρχή του.

Oι «μικροί» ετοιμάζουν την άνοδό τους στα «σαλόνια»

Η νίκη του Ολυμπιακού Βόλου στην Κέρκυρα (1-2) στην πρεμιέρα των πλέι οφ της Φούτμπολ Λιγκ ξεμπέρδεψε από πολύ νωρίς τη μία από τις δύο θέσεις που οδηγούν απευθείας στη Σούπερ Λίγκα. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πλέον 9 βαθμούς και ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των άλλων επτά ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα των 14 αγωνιστικών, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τους ήθελαν απόλυτο φαβορί για την άνοδο. Ξεκίνησαν τα πλέι οφ έχοντας «προίκα» (μαζί με την Κέρκυρα) έξι βαθμών από το πρωτάθλημα, όταν η 3η Νίκη Βόλου είχε μόλις δύο και αυτή η εκτός έδρας επικράτηση στο ντέρμπι των δύο πρωτοπόρων τούς έβαλε ξεκάθαρα σε θέση οδηγού. Αν και είναι νωρίς μιας και υπολείπονται 13 αγωνιστικές, τα πλέι οφ δεν παύουν να είναι η συνέχεια του πρωταθλήματος και από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός Β. έκανε «περίπατο» στον 1ο όμιλο της Φούτμπολ Λιγκ, πείθει ότι όχι μόνο θα κρατήσει εύκολα αυτό το +6 από την 3η θέση, αλλά και θα το αυξήσει κιόλας.

Παρά την ήττα της στο ντέρμπι, η Κέρκυρα εξακολουθεί να προβάλλει ως φαβορί για τη 2η προνομιούχο θέση. Διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας 3 β. από την 3η θέση και αναζητεί μια-δυο νίκες στη σειρά για να εδραιώσει ή και να αυξήσει το ισχυρό προβάδισμα που είχε από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η ομάδα, άλλωστε, που έμοιαζε περισσότερο ικανή να την απειλήσει σε σχέση με τις υπόλοιπες, αντί να πάει στην πρεμιέρα των πλέι οφ μερικά βήματα μπροστά, πήγε πολλά πιο πίσω. Η Νίκη Βόλου, 2η στον 2ο όμιλο του Φούτμπολ Λιγκ πίσω από την Κέρκυρα και με 2 β. ενεργητικό στο ξεκίνημα, γνώρισε οδυνηρή εντός έδρας με 2-3 (από 2-0 στο 17΄!) από τον Αιγινιακό και έδειξε ότι θα χρειαστεί να δώσει μεγάλη μάχη για να τερματίσει στην 3η θέση των πλέι οφ ώστε να διεκδικήσει την άνοδο σε μπαράζ με τον 16ο της Σούπερ Λίγκας.

Τον στόχο αυτό τον διεκδικούν πλέον και άλλες ομάδες, που στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είχαν μείνει πίσω βαθμολογικά και δεν έδειχναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Ο Αιγηνιακός, όμως, με τη νίκη του στον Βόλο και ο Ηρακλής Ψαχνών με το 1-0 της νίκης του στα Χανιά μπήκαν δυνατά στα πλέι οφ και έδειξαν ότι δεν πρέπει κανείς να τους υποτιμήσει. Εφτασαν και οι δύο τους 3 β., όσους έχει και ο Ηρακλής μετά τη νίκη του επί του Φωστήρα με 1-0 στη Θεσσαλονίκη, με τη διαφορά ότι οι εκτός έδρας νίκες δίνουν ένα παραπάνω αβαντάζ. Το ότι τα τρία από τα τέσσερα ματς της πρεμιέρας των πλέι οφ έληξαν με νίκες των φιλοξενούμενων δεν ακυρώνει τη δύναμη της έδρας. Παραμένει πάντα πολύ σημαντική υπόθεση στο πρωτάθλημα της πάλαι ποτέ Β΄ Εθνικής και νυν Φούτμπολ Λιγκ, γι’ αυτό και όποιος καταφέρνει να σπάσει την έδρα του αντιπάλου, κερδίζει κάτι περισσότερο από το τρίποντο της νίκης. Περισσότερα, αύριο, στη 2η αγωνιστική των πλεï οφ…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή