Ενα μήνα χωρίς ελέγχους ντόπινγκ

Ενα μήνα χωρίς ελέγχους ντόπινγκ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένας έλεγχος για χρήσεις απαγορευμένων ουσιών δεν πραγματοποιείται για περισσότερο από ένα μήνα στον ελληνικό αθλητισμό. Οι δειγματολήπτες δεν βρίσκονται στη διάθεση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), διότι οι διοργανώτριες αρχές των αγώνων τους χρωστάνε πολλά χρήματα από δειγματοληψίες. Αυτό αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, ενώ από τη στιγμή που οι «παραβάτες» γνωρίζουν ότι δεν διεξάγονται έλεγχοι μπορούν να προβούν σε ανεξέλεγκτη χρήση με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η… σιωπηρή αποχή των δειγματοληπτών έχει ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Ολο αυτό το διάστημα δεν έχει διεξαχθεί έλεγχος σε κανένα πρωτάθλημα. Το ποδόσφαιρο (Φουτμπόλ Λιγκ, Φουτμπόλ Λιγκ 2) και το βόλεϊ φέρονται ως οι μεγαλύτεροι οφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν οφειλές ακόμα και έξι ετών. Φυσικά, δεν διεξάγονται έλεγχοι ούτε στα υπόλοιπα αθλήματα. «Τίθεται πλέον το ερώτημα της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων, καθώς οι αθλητές γνωρίζουν ότι δεν γίνονται έλεγχοι, και συνεπώς δεν υπάρχει κανείς αποτρεπτικός παράγων για οποιαδήποτε παράνομη χρήση ουσιών» μας είπε πηγή από το Εργαστήριο Αναλυτικού Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ.

Το θέμα έχει απασχολήσει την ηγεσία του ΕΣΚΑΝ και έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Αθλητισμού αλλά προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κάποια λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο του ποδοσφαίρου έχουν παρεισφρήσει έμποροι ουσιών και επωφελούμενοι από την απουσία ελέγχων παίζουν με την υγεία των αθλητών, χορηγώντας σκευάσματα που δεν έχουν καμιά νομιμότητα.

Οταν η διοργανώτρια αρχή κάποιου αγώνα καλέσει τους δειγματολήπτες για ελέγχους γνωρίζει ότι θα χρειαστεί να πληρώσει, περίπου, 450 ευρώ. Από εκεί και πέρα τα δείγματα θα μεταφερθούν στο Εργαστήριο του ΟΑΚΑ και για να ελεγχθεί ένα δείγμα απαιτούνται άλλα 140 ευρώ. Οταν σε ένα πρωτάθλημα δεν διεξάγονται έλεγχοι για χρήση απαγορευμένων ουσιών τότε, π.χ., ένα ρεκόρ δεν αναγνωρίζεται. Εγκυροι θεωρούνται μόνο οι αγώνες όπου υπάρχει ντόπινγκ κοντρόλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή