Πληρώνει… το μάρμαρο στην κρίση

Πληρώνει… το μάρμαρο στην κρίση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον πρώτο ιδιοκτήτη της περιοχής, Δεινία, στον ρήτορα Λυκούργο και στα Παναθήναια, από τον ρήτορα και σοφιστή Ηρώδη (γιο του Αττικού) στην αφάνεια και την εγκατάλειψη και από τον εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Παναθηναϊκό Στάδιο από τις παρυφές του λόφου Αρδηττού και τις όχθες του Ιλισού «αγκαλιάζει» τον αθλητισμό της χώρας σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή, χάρη στις προσπάθειες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μετατρέπεται σε «αιμοδότη» για τους πρωταθλητές μας και υπηρετεί την αέναη ιστορία του.

Ντυμένο με το ίδιο κατάλευκο πεντελικό μάρμαρο των γλυπτών του Παρθενώνα, το μοναδικό Στάδιο στον κόσμο που έχει φιλοξενήσει τρεις ολυμπιακές διοργανώσεις (1896, Μεσο-Ολυμπιάδα του 1906 και 2004) έχει μετατραπεί σε ένα «ζωντανό» αθλητικό μνημείο και οι επισκέπτες του μπορούν να ταξιδέψουν νοητά από την αθλητική Αθήνα του 3ου π.Χ. αιώνα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Σήμερα θεωρείται από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Ολα άρχισαν στις 15 Απριλίου 2010. Εκείνη την ημέρα, το Καλλιμάρμαρο, ύστερα από μία πρωτοβουλία του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. «Περνούσα απέξω και έβλεπα τους τουρίστες να κρέμονται στα κάγκελα για μία φωτογραφία. Αποφασίσαμε να το αναβαθμίσουμε και να το ανοίξουμε. Οπως στα σύγχρονα μουσεία, υπάρχει ακουστική ξενάγηση σε 10 γλώσσες, μόνιμη έκθεση με δάδες και αφίσες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οθόνες όπου προβάλλονται στιγμιότυπα από το 2004, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στα προγράμματα του Multimedia Touch Screen Table», δήλωσε στην «Κ» ο Σπύρος Καπράλος.

Από τις πρώτες ημέρες, η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση. Διεθνείς τουριστικοί οδηγοί το χαρακτηρίζουν «αρχιτεκτονικό αριστούργημα» και «διαμάντι από μάρμαρο», ενώ αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 3 προορισμό για τους Κινέζους επισκέπτες (μετά την Ακρόπολη και το Μουσείο). Ο επισκέπτης θα το βρει ανοικτό όλες τις ημέρες του χρόνου. Το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ αλλά η τιμή θα αλλάξει (5 ευρώ). Η είσοδος για τα σχολεία και για τα ΑΜΕΑ είναι δωρεάν.

Τα έσοδα τα διαχειρίζεται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ενισχύουν τον αθλητισμό της χώρας. Μέχρι και τις 11 Μαΐου μόνο από τα εισιτήρια είχαν μπει στο ταμείο της 1.103.579 ευρώ. Αυτή τη χρονιά, οι εισπράξεις είναι κατά 40% περισσότερες από πέρυσι. Υπάρχει το ενοίκιο από το κυλικείο και το 15% των εσόδων από το κατάστημα με τα αναμνηστικά. Εντυπωσιακό είναι το «ταμείο» από τις τουαλέτες. Επειδή είναι καθαρές κάποιοι ξεναγοί προτρέπουν τους τουρίστες να τις χρησιμοποιήσουν, να βγάλουν μία φωτογραφία στα κάγκελα και να φύγουν χωρίς να μπουν στο Στάδιο. Ετσι, η ΕΟΕ αποφάσισε να βάλει σε αυτές εισιτήριο 0,50 λεπτά. Μέχρι τώρα έχουν μαζευτεί 57.700 ευρώ (2.528,50 ήταν τα έσοδα μόνο τον Απρίλιο).

Από το μοναδικό μαρμάρινο στάδιο του κόσμου τα τελευταία χρόνια λείπει το σύμβολό του: οι ολυμπιακοί κύκλοι. Το 2011, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Τελετή Εναρξης των Αγώνων Special Olympics κάποιοι, χωρίς την άδεια της ΕΟΕ, τους κατέβασαν, από απροσεξία έσπασαν και ύστερα επωλήθησαν για παλιοσίδερα… «Υπάρχουν τα χρήματα για να αντικατασταθούν αλλά πρέπει να γίνει μία μελέτη», μας λέει ο πρόεδρος της ΕΟΕ.

Μια «όαση» για τα παιδιά

«Σήμερα ήταν η πιο ωραία ημέρα της ζωής μου», γράφει ένας μικρός στο βιβλίο επισκεπτών του Παναθηναϊκού Σταδίου. Και εκεί τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ζήσουν το δικό τους αθλητικό όνειρο, χάρη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγαπώ τον αθλητισμό-Kids’ Athletics». Σε αυτό έχουν πάρει μέρος περισσότεροι από 85.000 μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων της χώρας μας.

«Αυτές οι λεξούλες μας βοηθούν να συνεχίζουμε την προσπάθεια. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με τη στήριξη των ιδρυμάτων “Σταύρος Νιάρχος” και “Παύλος και Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου”. Το υλοποιεί η ΕΟΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΟΠΕ» μας λέει η υπεύθυνη και παλαιά πρωταθλήτρια του τένις, Ντενίζ Παναγοπούλου.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό και, μέσα από το παιχνίδι, να μυηθούν στο «Ευ Αγωνίζεσθαι», τον πολιτισμό και την ιστορία. Το Στάδιο καθημερινά επισκέπτοναι 2-3 σχολεία και κατάλληλα εκπαιδευμένοι γυμναστές αλλά και πρωταθλητές παραλαμβάνουν τα παιδιά. Μέσα από τη φωνή της χρυσής Ολυμπιονίκη, Βούλας Πατουλίδου, μαθαίνουν τη χιλιόχρονη ιστορία του χώρου και, στη συνέχεια, χάρη στο ομαδικό παιχνίδι γίνεται η μύηση στα αγωνίσματα του στίβου, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Στο τέλος, η προσπάθεια αναμείβεται με ένα χάρτινο μετάλλιο – δίπλωμα. «Από του χρόνου σχεδιάζουμε να προσφέρουμε στα παιδιά και ένα ελαφρύ γεύμα» μας λέει ο πρόεδρος της ΕΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή