«Τορπίλη» σε πισίνες και σε ταινίες του Χόλιγουντ

«Τορπίλη» σε πισίνες και σε ταινίες του Χόλιγουντ

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από γιος επιστάτη μιας φυτείας ανανά στη Χονολουλού μέχρι την πρωτιά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το Χόλιγουντ και μία καριέρα ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, η απόσταση θεωρείται μεγάλη. Κι ο Μπάστερ Κραμπ τη διέσχισε… κολυμπώντας.

Ο Κλάρενς Λίντεν Κραμπ, γνωστός στη συνέχεια ως Μπάστερ Κραμπ, γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1908, στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας. Ηταν μόλις 18 μηνών όταν η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στα νησιά της Χαβάης, διότι ο πατέρας του βρήκε δουλειά ως επιστάτης σε μία φυτεία με ανανάδες. Από την παιδική ηλικία ο μετέπειτα Ολυμπιονίκης έμαθε να κολυμπάει σα δελφίνι και να κάνει σερφ στις πανέμορφες παραλίες της Χονολουλού. «Χρειαζόταν ιδιαίτερη προσπάθεια για να μεταφέρεις μία σανίδα σερφ μέχρι την παραλία. Δεν υπήρχαν, τότε, τα φάιμπεργλας, και το ξύλο ήταν βαρύ» θα πει, ύστερα από χρόνια, σε συνέντευξή του.

Η ενασχόληση με το κολύμπι και το σερφ τον βοήθησε για να αποκτήσει από την παιδική ηλικία αθλητικό σωματότυπο. Αποφοίτησε από το σχολείο Πούναχου της Χονολουλού, μαθητής του οποίου υπήρξε και ο Μπαράκ Ομπάμα. Εκτός από το κολύμπι, ο Κραμπ έπαιζε μπάσκετ και ποδόσφαιρο στην ομάδα του σχολείου του και κάθε χρόνο βρισκόταν ανάμεσα στους διακριθέντες.

Σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να σπουδάσει δικηγόρος σε πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Εκεί διακρίθηκε σε πολλά αθλήματα, ακόμη και στην πυγμαχία. Βρισκόταν στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου όταν οι επιδόσεις του στο κολύμπι προσείλκυσαν το ενδιαφέρον των προπονητών της ολυμπιακής ομάδας κολύμβησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ετσι, αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία στον νεαρό αθλητή να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αμστερνταμ. Στην ίδια ομάδα συμμετείχε και ο Ολυμπιονίκης και μετέπειτα συμπρωταγωνιστής του στον κινηματογράφο, Τζόνι Βαϊσμίλερ. Από την Ολλανδία, ο εικοσάχρονος κολυμβητής επέστρεψε με ένα χάλκινο μετάλλιο στα 1.500 μ. ελευθέρως και μία τέταρτη θέση στα 400 μ. ελευθέρως.

Η επιστροφή του στις σπουδές συνοδεύτηκε με επιτεύξεις σπουδαίων επιδόσεων σε πανεπιστημιακούς αγώνες. Για να επιβιώσει, όμως, εργαζόταν σε κατάστημα με ενδύματα για οκτώ δολάρια την εβδομάδα. Το 1932, η συμμετοχή του στην ολυμπιακή ομάδα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο ύστερα από τα αποτελέσματα που έφερνε σε διάφορες διοργανώσεις.

Στους Αγώνες του Λος Αντζελες έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ολυμπιακή ιστορία. Πρώτευσε στα 400 μ. ελευθέρως και πλασαρίστηκε στην 5η θέση στα 1.500 μ. ελευθέρως. «Νίκησα τον Γάλλο αντίπαλό μου, στα 400 μ. για μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Εκείνο το ένα δέκατο έμελλε να μου αλλάξει τη ζωή», θα ομολογήσει αργότερα σε συνέντευξή του.

Το χρυσό μετάλλιο σε συνδυασμό με το ωραίο πρόσωπο και το καλογυμνασμένο σώμα προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των κυνηγών ταλέντων της «Paramount Studios», οι οποίοι έψαχναν έναν ηθοποιό για να αποτελέσει «αντίπαλο δέος» στον Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο οποίος υποδυόταν τον Ταρζάν για λογαριασμό της «MGM». Η πρόσκληση από το Χόλιγουντ τοποθέτησε στο… χρονοντούλαπο τα όνειρα που είχε μέχρι τότε ο Ολυμπιονίκης για μία καριέρα στη μαχόμενη δικηγορία.

Η πρώτη του ταινία ολοκληρώθηκε το 1933. Ηταν η «Tarzan Fearless». Η αμοιβή για τη συμμετοχή του ήταν 100 δολάρια την εβδομάδα, ποσό πολλαπλάσιο των οκτώ δολαρίων που κέρδιζε ως πωλητής ρούχων.

Επιχειρήσεις και 7η Τέχνη

To 1933 αποτέλεσε έτος-ορόσημο στη ζωή του Μπάστερ Κραμπ. Ο γιος του επιστάτη είδε τα φώτα του Χόλιγουντ να τον καλούν. Είναι, μόλις, 25 ετών και αποφασίζει να μην ασχοληθεί με τη δικηγορία και να κάνει καριέρα ως ηθοποιός. Την ίδια χρονιά παντρεύεται και τον εφηβικό του έρωτα.

Η ωραία εμφάνιση και η φήμη που έχει ως χρυσός Ολυμπιονίκης αποτελούν τις καλύτερες συστάσεις για τον Κραμπ στο Χόλιγουντ. Η μία ταινία ακολουθεί την άλλη και υπάρχουν χρονιές που παίρνει μέρος σε περισσότερες από μία ταινίες. Ο Ολυμπιονίκης δεν επικεντρώνεται στη λάμψη του Χόλιγουντ. Αποφασίζει να ασχοληθεί και με τις επιχειρήσεις. Δημιουργεί τον δικό του σύλλογο, όπου μαθαίνει τα μυστικά του αγαπημένου του αθλήματος σε μικρά παιδιά και όταν βλέπει ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η παραγωγή ταινιών μειώνεται, αποφασίζει να δημιουργήσει παραστάσεις μέσα σε πισίνες όπου πρωταγωνιστούσαν παλαιοί «αστέρες» του αθλήματος. Ονομαζόταν «The Aqua Parade». Μάλιστα, το 1947 η ομάδα πραγματοποίησε πεντάμηνη περιοδεία στις ΗΠΑ.

Τα χρόνια περνάνε αλλά η «βιομηχανία» του Χόλιγουντ έχει ρόλους για έναν ιδιαίτερα όμορφο Ολυμπιονίκη. Για το ταλέντό του στην υποκριτική οι απόψεις διίσταντο. «Μερικοί λένε ότι η υποκριτική μου ανήλθε στο σημείο ανικανότητας και, στη συνέχεια, σταθεροποιήθηκε», έχει πει σε συνέντευξή του, αυτοσαρκαζόμενος.

Μέσα από τη μεγάλη οθόνη οι θαυμαστές του είχαν την ευκαιρία να τον δουν σε ρόλους που είχαν ιδιαίτερη, για την εποχή, αίγλη. Από Ταρζάν, σε Φλας Γκόρντον, σε Μπίλι Δε Κιντ και σε Μπακ Ρότζερς. Η φήμη που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του βοηθάει για να γεμίσουν οι αίθουσες των κινηματογράφων και για τις δυνατότητές του στην υποκριτική ασχολούνται μόνο οι κριτικοί.

Η καρδιά του Κραμπ άντεξε μόνο 75 χρόνια

Τα επόμενα χρόνια, παρόλο που οι προτάσεις για συμμετοχή σε ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές είναι πολλές, ο Μπάστερ Κραμπ αφιερώνει μεγάλο μέρος από τον χρόνο του σε προσεγμένες κινήσεις. Εγινε χρηματιστής -μέλος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης- και επιχειρηματίας. Εγινε μέτοχος σε εταιρεία κατασκευής πισινών, η οποία τα επόμενα χρόνια πήρε το όνομά του και ακόμα και σήμερα ονομάζεται Μπάστερ Κραμπ.

Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες του αφήνουν και χρόνο για συμμετοχή σε ταινίες. Συνολικά πήρε μέρος σε 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες ήταν γουέστερν. Φυσικά, παρά τις πολλές δραστηριότητες δεν ξέχασε ποτέ το αγαπημένο του άθλημα που τον έβγαλε από την αφάνεια. Το 1971, σε ηλικία 63 ετών πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. ελευθέρως, σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Τα περισσότερα από τα χρόνια της ζωής του τα έζησε κοντά στο Λος Αντζελες, σε ένα ορειβατικό καταφύγιο δίπλα από τη λίμνη Aροουχεντ. Η θάλασσα βρισκόταν πολλά χιλιόμετρα μακριά αλλά ο Μπάστερ Κραμπ δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι δεν θα κολυμπούσε. Η λίμνη μπορεί να ήταν παγωμένη αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κολυμβητή. «Στο πρόγραμμά μου υπήρχε καθημερινό κολύμπι. Ιδιαίτερα τον χειμώνα αποτελούσε κάτι σα δέσμευση στον εαυτό μου», θα αποκαλύψει σε συνέντευξή του.

Η μοίρα όμως παίζει περίεργα παιχνίδια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Μπάστερ Κραμπ πρωταγωνιστούσε σε σαββατιάτικη τηλεοπτική σειρά και κάθε φορά κατάφερνε να βγει ζωντανός ύστερα από περιπέτειες και «φλερτ» με τον θάνατο. Τελικά, όμως, μακριά από την οθόνη δεν τα κατάφερε να αποφύγει το μοιραίο. Στις 23 Απριλίου του 1983, ημέρα Σάββατο, ο Ολυμπιονίκης και διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ υπέστη καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 75 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή