Απούσα η μεγάλη Ρουμανία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γίνεται παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ χωρίς να έχει προκριθεί η ανδρική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής; Δεν γίνεται! Παρόμοια θα ήταν η απάντηση και στην ερώτηση για το εάν θα αγωνιστεί η εθνική ομάδα γυναικών της ρουμανικής ενόργανης σε Ολυμπιακούς. Και όμως, έφτασε η ημέρα που η χώρα των Νάντιας Κομανέτσι, Εκατερίνα Σάμπο, Αντρέα Ραντουκάν και τόσων άλλων λιλιπούτειων Ολυμπιονικών δεν θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο στο ομαδικό στο Ρίο, διότι δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση. Σίγουρα αυτό αποτελεί τεράστιο πλήγμα για το άθλημα.

Οι φίλοι της ενόργανης γυμναστικής, σε κάθε συζήτηση, θα αναφερθούν στη μεγάλη ρουμανική σχολή που έχει δώσει τόσες αθλήτριες και έχει ανεβάσει το επίπεδο του αθλήματος. Από το 1976 μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), η ρουμανική σημαία υπήρχε πάντα στον ολυμπιακό ιστό, στο ομαδικό γυναικών. Το 2016 η γυναικεία ομάδα της χώρας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ούτε την πρόκριση. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Γλασκώβη, οι Ρουμάνες δεν βρέθηκαν ανάμεσα στις ομάδες που κατέκτησαν την απευθείας πρόκριση για τη διοργάνωση της Βραζιλίας. Ετσι έπρεπε να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν το «εισιτήριο» στο προ-Ολυμπιακό τεστ του Ρίο. Εκεί αντί να τερματίσουν στην προνομιούχο τετράδα, πλασαρίστηκαν στην έβδομη θέση, ενώ συμμετείχαν οκτώ ομάδες.

«Αποτέλεσε έκπληξη για τον κόσμο της ενόργανης. Θυμάμαι στο προ-Ολυμπιακό του Ρίο είχαν μεγάλη αγωνία γιατί ήξεραν ότι η πρόκριση ήταν οριακή. Παλαιότερα δεν έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία. Για εμάς τους προπονητές ήταν πρωτόγνωρο να βλέπουμε τέτοιο άγχος στις εκπροσώπους αυτής της ομάδας», δήλωσε στην «Κ» ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Χατζηζήσης.

Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2015, η… κατάρα των τραυματισμών «χτύπησε» την ομάδα. Η Καταλίνα Πόνορ υπεβλήθη σε επέμβαση και έμεινε εκτός εθνικής, σε μια προπόνηση πριν από τους αγώνες η Αννα Μαρία Oκολισάν τραυματίστηκε στον αστράγαλο, η «σταρ» της ομάδας Λαρίσα Ιορντάκε έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό, ενώ το κακό κλίμα επηρέασε και τις υπόλοιπες. «Δεν είναι καλή χρονιά για τη ρουμανική γυμναστική. Κάποια από τα κορίτσια της ομάδας δεν ήταν ηλικιακά έτοιμα για τους Ολυμπιακούς ενώ είχαν και πολλά ατυχήματα», είπε μετά τους αγώνες η Ολυμπιονίκης Νάντια Κομανέτσι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η χώρα της δεν προκρίθηκε στο Ρίο, η παλιά δόξα του ρουμανικού αθλητισμού ξέσπασε σε κλάματα.

«Για να δημιουργηθεί μια ομάδα, χρειάζεται τουλάχιστον μία δεκαετία. Εάν συμβεί κάτι που ανακόψει τη «ροή», δεν μπορείς εύκολα να το διορθώσεις. Μακάρι να βρουν τον δρόμο τους γιατί χρειαζόμαστε ομάδες σε αυτό το επίπεδο, κάνουν το άθλημα πιο όμορφο», τόνισε ο κ. Χατζηζήσης. Aπό το 1952 που μπήκε η ενόργανη γυναικών στο ολυμπιακό πρόγραμμα, η Ρουμανία έχει κατακτήσει 24 χρυσά, 16 ασημένια και 22 χάλκινα μετάλλια. Στο Ρίο, τις τρεις πρώτες θέσεις αναμένεται να διεκδικήσουν οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή