Ο δεκάλογος του Ρίο

7' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσωπα και γεγονότα που κάνουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Λατινικής Αμερικής εξαιρετικά ενδιαφέροντες.

1. Ολυμπισμός με στυλ

Αν προσέξετε τις σόλες των παπουτσιών στις επίσημες στολές των Κουβανών αθλητών, θα δείτε ότι είναι κόκκινες, σήμα κατατεθέν του Κριστιάν Λουμπουτέν που ανέλαβε το σχεδιασμό τους (μαζί με τον Ανρί Τάι). Ο διάσημος σχεδιαστής, για χρόνια επισκέπτης στο νησί της Κούβας, σχολίασε ότι ένιωσε σαν να «έντυνε υπερήρωες», ενώ αναγκάστηκε να φτιάξει το μεγαλύτερο παπούτσι της καριέρας του, μεγέθους 51,5, για το πόδι του παλαιστή Λόπες Νούνιες. Οι στολές των Κουβανών έκλεψαν την παράσταση, αλλά δεν είναι οι μόνες που φέρουν διάσημη υπογραφή. Ο Ραλφ Λόρεν σχεδίασε τα ρούχα των Αμερικανών, οι DSquared2 έντυσαν τους Καναδούς, η Lacoste ανέλαβε τις στολές των Γάλλων, η H&M των Σουηδών, η Στέλα Μακάρνεϊ των Βρετανών κ.ά.

2. Η εκδίκηση του Νεϊμάρ

Στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 κόντρα στη Γερμανία, ο Νεϊμάρ δεν είχε αγωνιστεί. Είχε χτυπήσει λίγες μέρες νωρίτερα και όλο το γήπεδο, ως ένδειξη συμπαράστασης, φορούσε χάρτινες μάσκες με τη φωτογραφία του προσώπου του. Στο τέλος του αγώνα, βέβαια, το μόνο που είχε μείνει ήταν η αίσθηση του εξευτελισμού: τα επτά γκολ των Γερμανών είναι κάτι που οι Βραζιλιάνοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Ούτε ο Νεϊμάρ θα τα ξεχάσει. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πιστεύει ότι, αν ήταν παρών, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. «Θα κάνουμε τα πάντα να φέρουμε ξανά τη χαρά στους Βραζιλιάνους, στις οικογένειές μας», είχε δηλώσει τότε. Φέτος επέλεξε να μη συμμετάσχει στο Κόπα Αμέρικα παρέα με τους υπόλοιπους Λατινοαμερικανούς σταρ, προτιμώντας να ενισχύσει την Ολυμπιακή ομάδα στο υποβαθμισμένο ποδοσφαιρικό τουρνουά του Ρίο, να βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος, εντός έδρας, μπροστά στους πληγωμένους συμπατριώτες του, να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο, να πάρει την εκδίκησή του από τη μοίρα, να φέρει ξανά τη χαρά στους Βραζιλιάνους.

3. Πατρίδα τους η Ολυμπιακή σημαία

Τον περασμένο Αύγουστο, μια μικρή βάρκα υπερφορτωμένη με 18 Σύριους επιβάτες απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια. Οταν χάλασε η μηχανή, τέσσερα άτομα βούτηξαν στη θάλασσα και την έσυραν κολυμπώντας για τρεις ώρες, μέχρι που έφτασαν στη Λέσβο. Ανάμεσά τους ήταν μια 17χρονη κολυμβήτρια, η Γιούσρα Μαρντίνι, η οποία στην πορεία κατάφερε να φτάσει μέχρι τη Γερμανία και να φτιάξει τη ζωή της εκεί. Φέτος τον Αύγουστο θα διαγωνιστεί στα 200 μέτρα ελεύθερο στο Ρίο. Με τα χρώματα ποιας χώρας; Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να συγκροτήσει (και να χρηματοδοτήσει με 2 εκατ. δολάρια) την πρώτη Ομάδα Προσφύγων. Δέκα αθλητές (από τη Συρία, το Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Δημοκρατία του Κονγκό), «πρωταγωνιστές» της προσφυγικής κρίσης, χωρίς πατρίδα, θα αγωνιστούν υπό την Ολυμπιακή σημαία. Ενας άλλος από τη δεκάδα, ο αθλητής του τζούντο Ποπόλε Μισένγκα (φωτογραφία), μίλησε στους δημοσιογράφους όταν έφτασε στο Ρίο και αφηγήθηκε την ιστορία της χαμένης του οικογένειας: «Αν με βλέπετε στην τηλεόραση τώρα», κατέληξε δακρυσμένος, «μπορείτε να δείτε ότι ο αδερφός σας είναι εδώ στη Βραζιλία, ζωντανός και υγιής».

4. Dream Team: 10 χρόνια αήττητη

Για τις ομάδες που συμμετέχουν στο μπασκετικό τουρνουά, το ασημένιο μετάλλιο ισοδυναμεί με το χρυσό, καθώς η πρώτη θέση είναι μάλλον απίθανο να μην καταλήξει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ομάδα του μεγάλου σοφού του αμερικανικού μπάσκετ, Μάικ Σιζέφσκι, αναμένεται και φέτος πανίσχυρη, παρά τις χτυπητές απουσίες των Λεμπρόν Τζέιμς και Στεφ Κάρι. Θα χάσουν έστω και ένα παιχνίδι; Αυτό είναι το στοίχημα για όλους τους ουδετέρους. Πιθανότατα όχι. Οι σύγχρονες εκδόσεις της dream team δεν διαθέτουν μόνο σπουδαίους αθλητές, αλλά και τη σωστή νοοτροπία που τους επιτρέπει να αποφεύγουν τις παγίδες. Οι σούπερ σταρ του ΝΒΑ εμφανίζονται απόλυτα συγκεντρωμένοι και προσγειωμένοι, μετρώντας, πλέον, δέκα χρόνια αήττητοι. Πότε έχασαν τελευταία φορά; Ενα πρωινό του 2006, 1η Σεπτεμβρίου, στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, στο πιο αξέχαστο ματς στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

5. Ρώσοι: ήξεις αφήξεις

Δεν έχουμε κανένα λόγο (και καμία γνώση ώστε) να αμφισβητήσουμε ότι υπάρχει όντως ένα κύκλωμα ντοπαρίσματος αθλητών στη Ρωσία. Προφανώς είναι απαράδεκτη η μη συμμόρφωση των αρμόδιων ρωσικών φορέων στους διεθνείς κανονισμούς και πιθανόν να ήταν απόλυτα δικαιολογημένος ο συνολικός αποκλεισμός της ρωσικής αποστολής από τους Αγώνες του Ρίο. Αυτή, όμως, η βασανιστική αναποφασιστικότητα της Διεθνούς Επιτροπής Anti-Doping και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μέχρι τις παραμονές των Αγώνων, ήταν μια κωμικοτραγική επίδειξη προχειρότητας: εκατοντάδες επαγγελματίες αθλητές, χωρίς απαραιτήτως να φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη, αθλητές που ετοιμάζονταν για ένα στόχο ζωής, βρέθηκαν με τις βαλίτσες έτοιμες αλλά χωρίς να ξέρουν αν θα ταξιδέψουν ή όχι. Μέχρι τελευταία στιγμή ορισμένοι έπαιρναν την έγκριση και άλλοι όχι. Περίπου το ένα τρίτο της ρωσικής αποστολής αποκλείστηκε από τους Αγώνες, συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής Γελένα Ισινμπάγιεβα, τα δάκρυα της οποίας λειτούργησαν αντί άλλου επιλόγου για την τεράστια καριέρα της.

6. Η Κομανέτσι του 21ου αιώνα

Επιδεικνύοντας την ευλυγισία της και την αρτιότητα των κινήσεών της στον αέρα, η Σιμόν Μπάιλς, η 19χρονη γυμνάστρια από το Οχάιο, ύψους 145 εκατοστών, πόζαρε στο τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού Time. Ηδη τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, η Μπάιλς θα εμφανιστεί πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η εμφανής υπεροχή της την καθιστά ως ένα από τα πρόσωπα των ημερών στο Ρίο. Αλλά και κάτι παραπάνω. Για τον κόσμο που παρακολουθεί από κοντά την ενόργανη γυμναστική, η νεαρή Αμερικανίδα είναι μια αθλήτρια που εμφανίζεται μία φορά σε κάθε γενιά, η Νάντια Κομανέτσι της εποχής μας. Αλλοι καιροί τότε, βέβαια, άλλες μέθοδοι προπόνησης, άλλο σύστημα βαθμολόγησης. Στη θέση της χορευτικής φινέτσας της Ρουμάνας γυμνάστριας η μυώδης Μπάιλς παρουσιάζει την εκδοχή του άριστου στον 21ο αιώνα, με μια φυσική ορμή που, όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο του Time, «διευρύνει τα όρια του αγωνίσματός της».

7. Το αντίο των μεγάλων

Ο ταχύτερος άνθρωπος που εμφανίστηκε ποτέ, ο Ουσέιν Μπολτ, θα αγωνιστεί κανονικά (παρά τις φήμες για το αντίθετο) στο Ρίο, ελπίζοντας να γιγαντώσει το μύθο του με τρία ακόμα χρυσά μετάλλια. Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, αυτή θα είναι η τελευταία του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ δεν είναι ο μόνος «μεγάλος» τον οποίο θα χρειαστεί να αποχαιρετήσουμε φέτος το καλοκαίρι. Ο Μάικλ Φελπς, κάτοχος 22 Ολυμπιακών μεταλλίων, των περισσότερων από οποιονδήποτε άλλο αθλητή στην ιστορία, ετοιμάζεται και αυτός για τις τελευταίες του εμφανίσεις. Θα τις πραγματοποιήσει με τον αέρα του σημαντικότερου κολυμβητή όλων των εποχών. Τίτλοι τέλους και για τις τενίστριες Βένους και Σερένα Γουίλιαμς, τον κορυφαίο αθλητή του μπάντμιντον Λιν Νταν, τον Βρετανό ποδηλάτη Σερ Μπράντλεϊ Γουίγκινς, αλλά και τους Ισπανούς μπασκετμπολίστες Πάου Γκασόλ και Κάρλος Ναβάρο ή τους Αργεντίνους Μανού Τζινόμπιλι και Λουίς Σκόλα.

8. Ο Ζίκα και τα χρήματα

«Αν και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον Ζίκα είναι ελαχιστοποιημένοι και έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, η σύζυγός μου Τζέσικα είναι έγκυος και δεν θέλω να διακινδυνεύσω να κολλήσω κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα», δήλωσε ο Αμερικανός ποδηλάτης Τεχάι φαν Γκάρντερεν, ένας από τους πολλούς αθλητές που θα απέχουν από τους αγώνες εξαιτίας του ιού. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, πάντως, ο Ζίκα φάνηκε να αποτελεί το τέλειο άλλοθι για όσους δεν ήθελαν να ταξιδέψουν στη Βραζιλία. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων, Κάρλος Νούζμαν, αναφερόμενος συγκεκριμένα στους πολλούς γκολφέρ που δεν θα εμφανιστούν, σχολίασε ότι «κατηγορούν τον Ζίκα, αλλά δεν έρχονται επειδή δεν υπάρχουν χρηματικά έπαθλα». Το Ολυμπιακό ιδεώδες σε κρίση;

9. Βλέπουμε ράγκμπι;

Το γκολφ επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από 112 χρόνια, αλλά η μαζική αποχή των πιο γνωστών παικτών του έχει αυτόματα χαμηλώσει τον πήχη του ενδιαφέροντος – «το γκολφ βγήκε από τους Αγώνες πριν προλάβει να μπει», σχολίασε το BBC. Δεν ισχύει το ίδιο για το άλλο «καινούργιο» άθλημα που θα παρακολουθήσουμε, το ράγκμπι σέβενς, μια παραλλαγή του γνωστού ράγκμπι, με μόλις επτά παίκτες ανά ομάδα, σε έναν αγώνα δύο επτάλεπτων ημιχρόνων. Ακόμα και στους μη έχοντες οποιαδήποτε εξοικείωση με το άθλημα, αυτή η εκδοχή του ενδείκνυται για μια πρώτη γνωριμία. Χάρη στον μικρό αριθμό παικτών και τη σύντομη διάρκεια του αγώνα, ο ρυθμός είναι καταιγιστικός. Μερικά λεπτά γεμάτα ένταση. Εκ των φαβορί για το χρυσό μετάλλιο είναι τα Φίτζι, τα οποία στο σύμπαν του ράγκμπι σέβενς θεωρούνται υπερδύναμη. Το καλύτερο όμως είναι ότι απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους και ονειρεύονται το πρώτο Ολυμπιακό τους μετάλλιο. Την αποστολή της ομάδας δεν την ανακοίνωσε ο προπονητής ή κάποιο μέλος της ομοσπονδίας, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας.

10. Το κρουαζιερόπλοιο των επισήμων

Ενώ το κύρος του Ολυμπιακού Χωριού πλήττεται από μια σειρά σοβαρών καταγγελιών για την καταλληλότητά του να φιλοξενήσει αθλητές, κάποιοι άλλοι θα απολαμβάνουν τις ανέσεις του αχανούς κρουαζιερόπλοιου «Norwegian Geraway», το οποίο έχει αγκυροβολήσει σε μαρίνα της πόλης. Στις καμπίνες του θα φιλοξενηθούν τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής του Ρίο, απεσταλμένοι των χορηγών των αγώνων αλλά και διάφοροι υψηλοί καλεσμένοι. Το εν λόγω πλοίο, μια παραμυθένια πλωτή πολιτεία εντυπωσιακής πολυτέλειας, δημιουργεί, ατυχώς, μια άσχημη αντίθεση με τις εικόνες από τους χώρους φιλοξενίας των αθλητών. Σε δικό τους κρουαζιερόπλοιο, πάντως, επέλεξαν να μένουν και οι αθλητές της αμερικανικής αποστολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή