Δύο ταχύτητες στο Τσάμπιονς Λιγκ

Δύο ταχύτητες στο Τσάμπιονς Λιγκ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ έκλεισε χωρίς ηχηρές εκπλήξεις την περασμένη Τετάρτη και επιβεβαίωσε εμφατικά τον διαχωρισμό των ομάδων σε δύο ταχύτητες. Τα ισχυρά και πλούσια κλαμπ της Ευρώπης διατήρησαν τις αποστάσεις και παρέμειναν στη διοργάνωση, χωρίς να νιώσουν ιδιαίτερη πίεση από τις ομάδες δεύτερης ταχύτητας που ξεκίνησαν με τη φιλοδοξία να μπουν σφήνα ανάμεσά τους και να περάσουν στα νοκ άουτ παιχνίδια της φάσης των 16. Από τις 16 ομάδες που πήραν τις πρώτες δύο θέσεις των ομίλων τους και προκρίθηκαν, μόνο μία ήλθε από τα χαμηλότερα στρώματα της κατάταξης. Αν και ήταν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, η Μονακό πήρε την 1η θέση του 5ου ομίλου και συνεχίζει, αλλά κι αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, με την έννοια ότι οι Μονεγάσκοι ανήκουν στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχουν υψηλό μπάτζετ και προέρχονται από ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα. Ολες οι άλλες ομάδες που μπήκαν ως φαβορί από τα πρώτα δύο γκρουπ δυναμικότητας προκρίθηκαν, οι περισσότερες, μάλιστα, πολύ εύκολα, χωρίς καν να περιμένουν τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής.

Η μόνη ομάδα από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας που αποκλείστηκε ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία τερμάτισε 4η στον 5ο όμιλο και δεν συνεχίζει ούτε στο Γιουρόπα Λιγκ. Ούτε αυτό, όμως, μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη. Ανεξάρτητα από την κατάταξή τους στο ranking της ΟΥΕΦΑ, οι ρωσικές ομάδες δεν διακρίνονται για τη σταθερότητά τους και δεν θεωρούνται εύκολα φαβορί όταν έχουν να ανταγωνιστούν στον ίδιο όμιλο ομάδες από την Αγγλία (Τότεναμ), τη Γερμανία (Μπάγερ Λεβερκούζεν) και τη Γαλλία (Μονακό) όπως συνέβη εν προκειμένω με τους Μοσχοβίτες. Η μεγάλη διαφορά ταχύτητας ήταν εξαρχής ολοφάνερη, με κλασικό παράδειγμα τις Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Μπριζ, οι οποίες δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε έναν βαθμό σε έξι παιχνίδια. Οχι, βέβαια, ότι οι τελευταίες των άλλων ομίλων πήγαν πολύ καλύτερα. Η Αϊντχόφεν και η Βασιλεία πήραν μόλις 2 β. με δύο ισοπαλίες, οι Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Σέλτικ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας συγκέντρωσαν όλους κι όλους 3 β. και μόνο η Ντιναμό Κιέβου έκλεισε αξιοπρεπώς την ευρωπαϊκή της παρουσία με 5 β. και το εμφατικό 6-0 επί της Μπεσίκτας.

Από τις οκτώ πρώτες των ομίλων, οι τρεις (Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Λέστερ) προέρχονται από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας, οι τέσσερις (Μπορούσια Ντόρτμουντ, Αρσεναλ, Νάπολι, Ατλέτικο Μαδρίτης) από το 2ο και μόνο η Μονακό έκανε την υπέρβαση προερχόμενη από το 4ο γκρουπ. Από τις άλλες οκτώ που συνεχίζουν έχοντας τερματίσει δεύτερες στους ομίλους τους, οι τέσσερις (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα) είναι από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας και οι άλλες τέσσερις (Πόρτο, Σεβίλλη, Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερ Λεβερκούζεν) από το 2ο. Από τις ομάδες που τερμάτισαν τρίτες και πήραν… μετάθεση για το Γιουρόπα Λιγκ, θεωρητική υπέρβαση έκαναν μόνο οι πέντε. Η Λέγκια Βαρσοβίας, η Κοπεγχάγη, η Λουντογκόρετς, η Μπεσίκτας και η Ροστόφ είχαν ξεκινήσει από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας και έμειναν «ζωντανές», αφήνοντας έξω τις Σέλτικ, Βασιλεία, Μπριζ, Σπόρτιγκ Λισσαβώνας και Αϊντχόφεν από το 3ο γκρουπ.

Η κλήρωση της φάσης των «16» θα γίνει μεθαύριο Δευτέρα στη Νιόν, με τις ομάδες να δημιουργούν δύο γκρουπ και να διασταυρώνονται. Στο ένα περιλαμβάνονται όσες τερμάτισαν πρώτες (Αρσεναλ, Νάπολι, Μπαρτσελόνα. Ατλέτικο Μαδρίτης, Μονακό, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λέστερ, Γιουβέντους) και θα κληρωθούν με μία από τις οκτώ (Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα, Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν Μονάχου, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο, Σεβίλλη) που τερμάτισαν δεύτερες. Υπάρχουν δύο περιορισμοί: σ’ αυτή τη φάση δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους ομάδες από την ίδια χώρα ή τον ίδιο όμιλο. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ, για παράδειγμα, δεν μπορεί να κληρωθεί με τις Μπάγερν και Μπάγερ Λεβερκούζεν ούτε και με τη Ρεάλ. Αρα θα διασταυρωθεί υποχρεωτικά με κάποια από τις Παρί, Μπενφίκα, Μάντσεστερ Σίτι, Πόρτο και Σεβίλλη.

Την ίδια μέρα θα γίνει και η κλήρωση της φάσης των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Οι 12 πρώτες των ομίλων μαζί με τις τέσσερις καλύτερες (ανάλογα με τη βαθμολογία τους στους ομίλους) των ομάδων που προέρχονται από το Τσάμπιονς Λιγκ (Μπεσίκτας, Τότεναμ, Κοπεγχάγη, Λιόν) θα συνθέσουν το γκρουπ των 16 ισχυρών και θα κληρωθούν με μία από τις 12 ομάδες που τερμάτισαν 2ες στους ομίλους συν τις υπόλοιπες τέσσερις (Λουντογκόρετς, Γκλάντμπαχ, Ροστόφ, Λέγκια) από το Τσάμπιονς Λιγκ. Στη φάση αυτή, ισχύει ο ίδιος περιορισμός, δηλαδή δεν κληρώνονται μεταξύ τους ομάδες από την ίδια χώρα ή τον ίδιο όμιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή