ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γιορτή ιστιοπλοΐας με πρωταγωνιστές τη νέα γενιά

Γιορτή ιστιοπλοΐας με πρωταγωνιστές τη νέα γενιά

Η νέα γενιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας ήταν η πρωταγωνίστρια στον «2ο Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο». Οι ιστιοπλόοι, που τα επόμενα χρόνια θα κληθούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα σε διοργανώσεις ενηλίκων έδειξαν ότι θα είναι άξιοι συνεχιστές των ινδαλμάτων τους, με τα οποία είχαν την ευκαιρία χθες να βρεθούν στην ίδια γραμμή εκκίνησης και να «τρέξουν» σε μία διοργάνωση – γιορτή του αθλήματος. Χαρακτηριστικό της ναυτοσύνης των νέων αθλητών μας είναι ότι  στη γενική κατάταξη και στις τρεις θέσεις του βάθρου ανέβηκαν παιδιά έως 18 ετών.

Γιορτή ιστιοπλοΐας με πρωταγωνιστές τη νέα γενιά-1

Με τις καιρικές συνθήκες ως σύμμαχο στήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Μικρολίμανου ο στίβος των 12 ν.μ., μία απόσταση ιδιαιτέρως μεγάλη για σκάφη τύπου dinghy. Στη γραμμή της εκκίνησης βρέθηκαν μαζί ιστιοπλόοι από εννέα έως 79 ετών. Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης βρέθηκαν μαζί με τα νέα παιδιά, τους ανταγωνίστηκαν, τους έδωσαν συμβουλές και όλοι μαζί στο τέλος γιόρτασαν στις απονομές, έτσι όπως μόνο οι ιστιοπλόοι ξέρουν.

Το «Sailing Marathon» διοργανώθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, ανάμεσα στους ιστιοπλόους που έτρεξαν βρέθηκαν και μέλη από το ΔΣ του Ομίλου ενώ στον στίβο βρέθηκαν όλοι όσοι αγαπούν το άθλημα. Τη διοργάνωση στήριξαν όλοι οι κορυφαίοι αθλητές της χώρας. «Πρόκειται για ένα event που προβάλει το άθλημά μας. Ήταν ωραίο που βρεθήκαμε και πάλι όλοι μαζί και είδαμε και τη νέα γενιά», δήλωσε η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του 2004 (470) Αιμιλία Τσουλφά. Δίπλα από τα παιδιά των Όπτιμιστ βρέθηκαν και οι «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. «Ήταν μία ιστιοπλοϊκή γιορτή. Οι καιρικές συνθήκες πολύ καλές και η θάλασσα γέμισε πανιά. Για τα νέα παιδιά ήταν πολύ όμορφο να μπορούν να βλέπουν σε αγωνιστικές συνθήκες ανθρώπους που έχουν γράψει ιστορία στον χώρο, όπως ο Τάσος Μπουντούρης», υπογράμμισε ο Παύλος Καγιαλής.

Γιορτή ιστιοπλοΐας με πρωταγωνιστές τη νέα γενιά-2

Με ένα κλασικό σκάφος (Tofinou), τον «Αετό» βάνοιξε πανιά στα νερά που έκανε τόσες φορές προπόνηση ως παιδί ο Δημήτρης Δεληγιάννης. Μαζί με τον γιατρό – ιστιοπλόο Νίκο Σινούρη, το «ιστιοπλοϊκό παιδί» του, τον Σίμο Καμπουρίδη και τους Γιώργο Τσιγκούλη και τον Αλέκο Σαχτούρη έκαναν ιστιοπλοΐα, διασκέδασαν και έκοψαν πρώτοι το… νήμα του τερματισμού.

«Αγώνες διεξάγονται πολλοί όμως το «Sailing Marathon» είναι μία γιορτή. Μας άρεσε που αγωνιστήκαμε σε αυτό, που είδαμε παλαιούς φίλους και που βρεθήκαμε ανάμεσα στα παιδιά που θα συνεχίσουν την ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας», δήλωσε ο Ολυμπιονίκης του 1984.

Στον «Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιος» ως μικτό πλήρωμα «έτρεξαν» η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης του 2008 Σοφία Παπαδοπούλου και ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Δημήτρης Μούγιος. Τη δική του… παράσταση σε έναν στίβο που τον ξέρει καλύτερα και από το… σπίτι του έδωσε η θρυλική μορφή του αθλήματος Τάσος Μπουντούρης (χάλκινος Ολυμπιονίκης στα Soling το 1980). Τους αγώνες παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης και η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης του 2008 Βιργινία Κραβαριώτη. Την εκκίνηση έδωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Γιορτή ιστιοπλοΐας με πρωταγωνιστές τη νέα γενιά-3

Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη κατέκτησαν οι Αριάδνη Σπανάκη (ΙΟΠ) – Δημήτριος Τάσσιος (ΝΟΤΚ) (420), τη δεύτερη οι Οδυσσέας Σπανάκης – Ελένη Γιαννούλη (ΙΟΠ) (420) και την τρίτη οι Μελίνα Παππά – Βησσαρίων Παππάς (ΙΟΠ).

Νικητής στο Line Honours ήταν το «Αετός» (Tofinou) με κυβερνήτη τον Νίκο Σινούρη (ΝΟΕ) και πλήρωμα τους Δημήτρη Δεληγιάννη, Σίμο Καμπουρίδη, Γιώργο Τσιγκούλη και Αλέκο Σαχτούρη.

Γιορτή ιστιοπλοΐας με πρωταγωνιστές τη νέα γενιά-4

Οι νικητές στις κατηγορίες: 2,4: Σταμάτης Καλιγέρης (Sailability Hellas), Optimist: Θεόφιλος Στυλίδης (ΝΟΕ), Laser 4,7: Γιώργος Παπαδάκος (ΝΟΕΦ), Laser Radial: Αιμίλιος Μόνος (ΣΕΑΝΑΤΚ), Laser Standard: Λεωνίδας Αλυγιζάκης (ΙΟΠ), Finn: Γιάννης Μιτάκης (ΝΟΕ), 420: Αριάδνη Σπανάκη – Δημήτρης Τάσσιος, 470: Βασίλης Γουριώτης – Μυρτώ Παπαδοπούλου (ΙΟΠ), Lightning: Άγγελος Βασιλάς (ΙΟΠ) – Γιώργος Βασιλάς (ΝΟΕ) – Βαγγέλης Καφετζιδάκης (ΙΟΠ), Yngling: Γιάννης Τσουμπανάς (ΟΣΦΠ) – Χρύσανθος Παπαμιχαήλ – Νίκος Μάζος (ΝΟΕ), Dragon: Αλέξανδρος Αθανασίου (ΝΟΠΦ) – Νάσος Ασημακόπουλος – Γιάννης Κρητικός, Platu 25: Κυβερνήτης Γιώργος Μάνθος (ΝΟΠΦ) με πλήρωμα Δημήτρης Οικονόμου (ΝΟΠΦ), Νέλλυ Ξενέλη, Φοίβος Λαλαγιάννης και Ντίνος Καραβαγγέλης, 5,5 Ιnt: Παναγιώτης Καμπουρίδης (ΝΟΕ), Στέλιος Νούτσος (ΝΟΤΚ), Διονύσης Κλαυδιανός, Bolero: Τάνια Σοφικίτου (ΝΟΕ) – Τάσος Μηλιώνης (ΝΟΕ) – Σταύρος Αργυρός (ΙΟΠ) – Γιώργος Καραδήμας (ΙΟΠ).