Η άποψή μου είναι πως το κρασί δεν πρέπει να έχει «ταμπέλες», η έκφραση γυναικείο ή αντρικό κρασί μάς πάει πολλά χρόνια πίσω στην οινική κουλτούρα, και όχι μόνο. Δεν σημαίνει πως μια κυρία πρέπει να πίνει ευκολόπιοτα κρασιά που γλυκίζουν, ενώ ένας κύριος πλούσια, στυφά κρασιά. Αν πρέπει να υπάρξει κάποιος διαχωρισμός, αυτός πρέπει να βασίζεται στο στιλ των κρασιών και όχι το ανάποδο. Υπάρχουν κρασιά πιο ελαφριά ως προς το σώμα τους, με μέτρια οξύτητα και έντονα αρώματα, ενώ άλλα έχουν υψηλότερη οξύτητα. Κρασιά με πιο mineral χαρακτήρα και λιγότερο φρουτώδη αρώματα, κρασιά γεμάτα και πληθωρικά, και άλλα που είναι πιο κομψά και φινετσάτα. Ανάλογα με το στιλ των κρασιών που αρέσουν στον καθένα, μπορεί να αποφασίσει τι είναι αυτό που του ταιριάζει, ανεξαρτήτως φύλου και άλλων παραγόντων που ουδεμία σχέση έχουν με το οινικό γούστο.
Αν έχω παρατηρήσει κάτι βάσει της εμπειρίας μου, πάντως, είναι ότι τις περισσότερες φορές οι νέοι οινόφιλοι επιλέγουν τα πιο αρωματικά και ελαφριά κρασιά, ενώ όσο εξελίσσουν τη γεύση τους αρχίζουν να προτιμούν λιγότερο αρωματικά και πιο mineral, με πιο υψηλές οξύτητες και έντονες τανίνες.
Αν έπρεπε να επιλέξω πάντως κάποια κρασιά που θεωρώ ότι καλύπτουν οριζοντίως πολλές διαφορετικές προτιμήσεις, αυτά είναι τα παρακάτω:
5 gender-free κρασιά που θα απολαύσουν όλοι
ΜέραΝύχτα, Κυδωνίτσα, Κτήμα Γκόφα, Πελοπόννησος
Η ΜέραΝύχτα είναι ένα χαρμάνι από δύο διαφορετικούς αμπελώνες της ποικιλίας Κυδωνίτσα, που ο ένας με τον άλλον διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Αυτό που προκύπτει είναι ένα κρασί ελαφρύ, με λιπαρή υφή, με μπόλικο πυρηνόκαρπο και τροπικό φρούτο και οξύτητα μέτρια με μέτριο σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα με εσπεριδοειδή.
Mountcloud, Grenache, Navitas Winery, Λιτόχωρο
Ενα σχετικά νέο οινοποιείο από το Λιτόχωρο, το Navitas (η λέξη σημαίνει ενέργεια, γέννηση, ζήλος και δημιουργία), είναι σαφώς επηρεασμένο από τον Ολυμπο τόσο στις ετικέτες του όσο και στο θέμα του terroir. Το Mountcloud είναι ένα γαστρονομικό ροζέ κρασί από την ποικιλία Grenache, ελαφρύ, με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων και βοτάνων. Απολαύστε το δίπλα σε γαρίδες tempura.
Hoof & Lur, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τρουπή, Μαντινεία
To Κτήμα Τρουπή βρίσκεται στη Μαντινεία και παράγει κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές του Μοσχοφίλερου. Το Hoof & Lur είναι ίσως το πιο αντισυμβατικό Μοσχοφίλερο, σε μια ροζέ εκδοχή με αρκετά αρώματα αποξηραμένων ανθέων, φρέσκων άγουρων κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και ρόδι, και με βοτανικό χαρακτήρα, τραγανή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Απολαύστε το με φιλέτο τόνου.
Rossiu di Munte Γίνιετς, Cabernet Sauvignon, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Στην τοπική βλάχικη διάλεκτο το Rossiu di Munte σημαίνει «κόκκινο του βουνού». Ο αμπελώνας Γινιέτς είναι από τους πιο ιστορικούς στην Ελλάδα, γιατί εκεί φυτεύτηκαν τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στη χώρα μας το μακρινό 1958-59. Εντονα αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων με υψηλή οξύτητα και πολλές τανίνες χαρακτηρίζουν το κρασί. Συνδυάστε το με μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ μελιτζάνας.
Κτήμα Δρυόπη Reserve, Αγιωργίτικο, Κτήμα Δρυόπη, Νεμέα
Το Κτήμα Δρυόπη είναι ένα project του Κτήματος Τσέλεπου στην περιοχή της Νεμέας. Το οινοποιείο βρίσκεται στο ορεινό Κούτσι, όπου και παράγει κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο. Το Δρυόπη Reserve είναι ένα κρασί με βαθύ ρουμπινί χρώμα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και δρυός, με μέτρια οξύτητα, μαλακές τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε μοσχάρι κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι.