Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά ακόμα κι έτσι, οφείλω να το παρουσιάσω με κάθε επισημότητα. Είναι άλλωστε η πιο αναγνωρίσιμη ελληνική ποικιλία στο εξωτερικό και από τις πιο σημαντικές στη Μεσόγειο. Το Ασύρτικο λοιπόν είναι μια λευκή ποικιλία με καταγωγή από το πανέμορφο νησί της Σαντορίνης, όπου το ηφαιστειογενές έδαφος κάνει τα κρασιά μοναδικά, δίνοντάς τους έναν εξαιρετικά έντονο χαρακτήρα ορυκτότητας, που σε συνδυασμό με την υψηλή οξύτητα και τη φοβερή δομή του παράγει κρασιά παγκόσμιας κλάσης. Οπως έχει αναφέρει και η διάσημη οινοκριτικός Master of Wine, Jancis Robinson, «η ποικιλία Ασύρτικο είναι το επόμενο next big thing του παγκόσμιου αμπελώνα». Εκτός νησιού, η ποικιλία είναι λιγότερο ορυκτώδης με πιο έντονο φρούτο και πιο μαλακές οξύτητες. Ανάλογα με τη χρήση ή όχι δρύινων βαρελιών βρίσκουμε από μεσαίου όγκου έως γεμάτα κρασιά.
5 Ασύρτικα που πρέπει να έχουμε στην κάβα μας
Ηδυσμα Δρυός, Ασύρτικο, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα
Το Κτήμα Τέχνη Οίνου είναι γνωστό για τα ποιοτικά κρασιά που παράγει. Το Ηδυσμα Δρυός Ασύρτικο είναι μια τυπική εκδοχή της ποικιλίας όπως τη συναντάμε συνήθως εκτός Σαντορίνης. Αφού ζυμώσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 λίτρων, αναδεύεται με τις λάσπες του, αποκτώντας μεγαλύτερο όγκο και δομή. Ενα κρασί με τονισμένη οξύτητα, αρώματα δρυός, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων που θα απολαύσουμε με ψάρι, όπως μια γλώσσα meunière.
Familia, Ασύρτικο, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Σαντορίνη
Η βασική ετικέτα του οινοποιείου Χατζηδάκη μόνο βασική δεν είναι… Zυμώνει με γηγενείς ζύμες σε ανοξείδωτες δεξαμενές και στη συνέχεια παλαιώνει για 5 μήνες σε αυτές πριν βγει στην αγορά. Εδώ λοιπόν πίνουμε μια εκδοχή της ποικιλίας χωρίς χρήση δρυός με έντονο mineral χαρακτήρα, υψηλές οξύτητες και καταπληκτική δομή στο στόμα. Ιδανικό ταίρι για φρέσκα ή αχνιστά όστρακα.
Νυχτέρι, Ασύρτικο, Οινοποιείο Μικρά Θήρα, Θηρασιά
Το Νυχτέρι έχει δανειστεί το όνομά του από το «νυχτοκάματο» των εργατών που παλιά μάζευαν τα σταφύλια το βράδυ, μια πρακτική που προσέδιδε ιδιαίτερο στυλ σε αυτά τα κρασιά. Για να ονομαστεί ένα κρασί Νυχτέρι πρέπει να έχει το λιγότερο 13,5% αλκοόλ, να έχει παλαιώσει 3 μήνες σε βαρέλια και τουλάχιστον το 85% του χαρμανιού να είναι από την ποικιλία Ασύρτικο. Το Νυχτέρι του οινοποιείου Μικρά Θήρα (είναι το μόνο που έχει εγκαταστάσεις στο νησί της Θηρασιάς) είναι ένα κρασί με αρώματα δρυός, ορυκτώδη χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα. Θα το πιούμε με ένα πληθωρικό ριζότο θαλασσινών.
Pyritis Mega Cuvée, Ασύρτικο, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Σαντορίνη
Ο Pyritis είναι ένα από τα καλύτερα χαρμάνια (Cuvée) που κυκλοφορεί στο νησί. Το σταφύλι προέρχεται από τρεις εξαιρετικούς αμπελώνες ηλικίας άνω των 120 ετών. Ενα κρασί με υψηλή οξύτητα, τρομερή δομή και πολυπλοκότητα, χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με δρυ. Ενα ψητό ψάρι θα του ταιριάξει γάντι.
Vinsanto First Release, Ασύρτικο-Αθήρι-Αηδάνι, Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη
Το Κτήμα Αργυρού έχει πολύ μεγάλη παράδοση –εκτός των ξηρών κρασιών– και στα γλυκά. Το Vinsanto είναι ένα γλυκό κρασί που παράγεται με τη μέθοδο της αποξήρανσης στον ήλιο. Εχει μοναδική πολυπλοκότητα που το κατατάσσει ανάμεσα στα καλύτερα γλυκά κρασιά του κόσμου, αρώματα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Επίσης η τρομερά υψηλή οξύτητα αυτών των κρασιών ισορροπεί τα υψηλά ζάχαρα, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα ανάλαφρο. Μια καρυδόπιτα είναι η ιδανική συντροφιά.