Τα Χριστούγεννα λατρεύουμε να περνάμε χρόνο με ανθρώπους που αγαπάμε και να προσπαθούμε να τους προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε. Το ερώτημα που μας βασανίζει πάντα είναι τι θα μαγειρέψουμε και γι’ αυτό τρέχουμε να προμηθευτούμε τα απαραίτητα υλικά (που δεν είναι και λίγα…). Μετά από ώρες προετοιμασίας και μαγειρικής σχεδόν όλα είναι έτοιμα, αλλά δεν ξέρουμε με τι κρασί να συνοδεύσουμε αυτά τα εξαίσια πιάτα. Ακολουθεί το δικό μου λυσάρι, μια επιλογή κρασιών ανάλογα με το κυρίως πιάτο που θα επιλέξουμε.
Γαλοπούλα, χοιρινό ή αρνί; Ο,τι και να μαγειρέψουμε, αυτό είναι το κρασί που του ταιριάζει
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Κλέφτες, Σαββατιανό, Κτήμα Μάρκου, Αττική
Το οινοποιείο Μάρκου είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με ιδιόκτητους αμπελώνες 100 στρεμμάτων και άλλους τόσους συνεργαζόμενους. Το Σαββατιανό είναι η βασική ποικιλία που οινοποιούν, ενώ οι Κλέφτες είναι η πρώτη προσπάθεια του οινοποιείου να φτιάξει κρασί χωρίς προσθήκη θειώδους. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με μέτριο λεμονί χρώμα, οξειδωτικό αρωματικό χαρακτήρα, αρώματα αχλαδιού, κόκκινου μήλου, κυδωνιού και φλούδας εσπεριδοειδών, με μέτρια οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Ιδανικό κρασί αν επιλέξουμε γεμιστή γαλοπούλα ως το κυρίως πιάτο των Χριστουγέννων.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ Ή ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Viognier Barrel Fermented, Κτήμα Παλυβού, Πελοπόννησος
Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινάει το 1995. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση στα Μαμούσια Αχαΐας, που μέσα στα χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο γνωστά και ποιοτικά οινοποιεία της Νεμέας. Το Viognier είναι μια γαλλική ποικιλία που έχει ταιριάξει στο κλίμα της χώρας μας, όπως και στον αμπελώνα του Κτήματος Παλυβού. Αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινο και βερίκοκο, αρώματα ανθέων, δρυός, βανίλιας και βουτύρου. Η οξύτητα είναι μέτρια, η υφή λιπαρή και το σώμα γεμάτο, θα ταιριάξει όμορφα δίπλα στη γλύκα του χοιρινού με τα κυδώνια ή τα δαμάσκηνα.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ
Vino di Sasso, Ρομπόλα, Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά
Vino di Sasso σημαίνει «Το κρασί της Πέτρας» και είναι μια Ρομπόλα από το Κτήμα Σκλάβου, από αμπελώνες ηλικίας 30 ετών που καλλιεργούνται σε υψόμετρο 650-700 μέτρων στην κοιλάδα των Ομαλών. Ενα κρασί με έντονα αρώματα αλμύρας, εσπεριδοειδών και ανθέων, με ορυκτό χαρακτήρα και mineral στοιχεία. Η οξύτητα είναι υψηλή, το σώμα μέτριο προς γεμάτο και η επίγευση μακρά. Ιδανικό δίπλα σε ένα λιπαρό και φυτικό πιάτο όπως το χοιρινό με πράσα.
ΑΡΝΙ
Horis, Ξινόμαυρο, Οινοποιείο Αργατία, Νάουσα
Η Αργατία είναι το οινοποιείο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου και του Παναγιώτη Γεωργιάδη, το οποίο τώρα έχει αναλάβει η νέα γενιά. Το Horis είναι μια νέα ετικέτα τους με όνομα που παραπέμπει σε κρασί ήπιας παρέμβασης. Πρωταγωνιστεί το Ξινόμαυρο. Εχει αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, βοτάνων, φυτικών στοιχείων και μπαχαρικών, η οξύτητα είναι υψηλή, οι τανίνες στυφές και το σώμα μέτριο. Τι δεν θα έδινε να είχε δίπλα του ένα αρνάκι!
ΚΟΚΟΡΑΣ, ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΠΕΣΙΑΛ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Old Vines, Αγιωργίτικο, Κτήμα Μητραβέλα, Νεμέα
Το οινοποιείο Μητραβέλα έχει μεγάλη ιστορία που πάει πίσω στο 1913, με την οικογένεια αυτή τη στιγμή να διαχειρίζεται 100 ιδιόκτητα αμπέλια σε διάφορες περιοχές της Νεμέας. Το Old Vines προέρχεται από έναν αμπελώνα ηλικίας 45-50 ετών στην περιοχή Μαλανδρένι και είναι η κορυφαία Νεμέα του Κτήματος. Εντονο βαθύ χρώμα με αρώματα μαύρων φρούτων, αρώματα τσαγιού, βοτάνων, γλυκών μπαχαρικών και βανίλιας. Η οξύτητα είναι μέτρια, οι τανίνες υψηλές αλλά βελούδινες και το σώμα γεμάτο. Απολαύστε το με κόκορα, κότα, πουλάδα, φραγκόκοτες και γενικά με ό,τι πουλερικό επιλέξετε να φτιάξετε.