Blanc de Blancs Brut, Βιδιανό, Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα
Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη πρωτοπορεί δημιουργώντας τον πρώτο αφρώδη οίνο από την περιοχή της Δράμας, από την ποικιλία Βιδιανό, με την παραδοσιακή μέθοδο. Τα σταφύλια προέρχονται από τον αμπελώνα «Γέννηση Αυγής», που βρίσκεται στο ορεινό Κατάφυτο, σε υψόμετρο 830 μέτρων. Θα αντιληφθείτε αρώματα λεμονιού και πράσινου μήλου, mineral χαρακτήρα και αρώματα ζύμης. Η οξύτητά του είναι ισορροπημένη, το σώμα μέτριο προς γεμάτο και η υφή του κρεμώδης. Ταιριάζει με πολλά διαφορετικά πιάτα, αλλά απογειώνεται με όστρακα ή χαβιάρι.
Cuvée Prestige, Ασύρτικο-Ξινόμαυρο, Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο
Το Κτήμα Καρανίκα είναι γνωστό για τα αφρώδη κρασιά του με την παραδοσιακή μέθοδο. Από τους ψυχρούς, παλαιούς αυτόριζους αμπελώνες που χαρακτηρίζουν το terroir του Αμυνταίου προκύπτει αυτό το περιπετειώδες κρασί, το οποίο μένει σε επαφή για 48 μήνες με τις λάσπες του και αποκτά έντονα ορυκτά και mineral αρώματα, νότες ζύμης, λουλουδιών και ξύσμα εσπεριδοειδών. Η οξύτητα είναι υψηλή, το σώμα γεμάτο και η επίγευση μακρά. Με τι να το συνδυάσετε; Ταιριάζει τέλεια με λιπαρά πουλερικά, όπως μια ψητή πάπια.
Amalia Brut, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τσέλεπου, Μαντινεία
Σίγουρα το πιο γνωστό ελληνικό αφρώδες κρασί! Το Μοσχοφίλερο προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος με το εξαιρετικό όνομα «Περπατιάρα», ο οποίος βρίσκεται στα 720 μέτρα υψόμετρο. H Amalia Brut γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής και μένει με τις λάσπες τουλάχιστον 9 μήνες. Εχει έντονα αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών, ζυμών και mineral στοιχείων, με τονισμένη οξύτητα, κρεμώδη υφή και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Απολαύστε την δίπλα σε ένα ριζότο θαλασσινών, δίπλα σε πιάτα με γαρίδες αλλά και με συνταγές που κουβαλούν εξωτικά και έντονα αρωματικά στοιχεία, όπως γάλα καρύδας.
PetNat, Ροδίτης, Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα
Ενα ανατρεπτικό αφρώδες κρασί από το οινοποιείο Τετράμυθου και την ερυθρωπή ποικιλία Ροδίτης. Η μέθοδος παραγωγής του (Petillant Naturel) δίνει μια ημιαφρώδη αίσθηση των φυσαλίδων, το χρώμα του είναι θολό, με έντονα αρώματα ώριμου κουμκουάτ, ροδάκινου και ανανά, αρώματα ξηρών καρπών, ανθέων και ψωμιού. Η οξύτητα είναι τονισμένη και το σώμα γεμάτο. Απολαύστε το δίπλα σε γεμιστή γαλοπούλα.
Βιδιανό Sparkling, Κτήμα Δουλουφάκη, Κρήτη
Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά παραγωγής τού αφρώδους του Κτήματος Δουλουφάκη με την παραδοσιακή μέθοδο. Το Βιδιανό Sparkling μένει για 24 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες πριν εμφιαλωθεί. Αρκετά πολύπλοκο κρασί, με αρώματα ζύμης, μπριός, αλμύρας και mineral στοιχείων που τα συμπληρώνουν τα ώριμα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδών. H οξύτητα είναι μέτρια και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Απολαύστε το δίπλα σε χοιρινό με κυδώνια.