Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως τα λευκά κρασιά καταναλώνονται το καλοκαίρι και τα ερυθρά τον χειμώνα. Σωστό ή λάθος; Η αλήθεια είναι πως όλα τα κρασιά μπορείς να τα πιεις σε όλες τις εποχές, αλλά πάντα στις σωστές θερμοκρασίες. Οπως ένα κόκκινο κρασί πρέπει το καλοκαίρι να το δροσίσεις, έτσι και ένα λευκό κρασί τον χειμώνα δεν πρέπει να το πιεις στους 2 βαθμούς Κελσίου. Αλλωστε, υπάρχουν λευκά κρασιά που είναι πιο πληθωρικά, λιπαρά και γεμάτα από άλλα. Ε, αυτά είναι μάλλον εκείνα που μπορούμε να καταναλώσουμε πιο ευχάριστα μια κρύα νύχτα του χειμώνα, σε θερμοκρασίες ελαφρώς πιο υψηλές από αυτές που έχουμε συνηθίσει να πίνουμε τα λευκά κρασιά. Ετσι θα καταλάβουμε καλύτερα τα αρώματά τους, την υφή και τη δομή τους, όπως επίσης και την πολυπλοκότητά τους. Κάποια τέτοια παραδείγματα είναι οι πέντε επιλογές που θα διαβάσετε παρακάτω.
5 λευκά κρασιά που πίνονται ευχάριστα τώρα
Nomade, Chardonnay, Κτήμα Οινοτρόπαι, Μεσσηνία
Το Κτήμα Οινοτρόπαι βρίσκεται στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας και ο αμπελώνας του έχει έκταση 65 στρέμματα. Ο Βασίλης Καπόπουλος το 2010 αποφάσισε να δημιουργήσει το οινοποιείο και να φυτεύσει ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Το Nomade είναι ένα βαρελάτο Chardonnay με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, βανίλιας, βουτύρου, ξηρών καρπών και δρυός. Η οξύτητα είναι ισορροπημένη, το σώμα γεμάτο και η επίγευση μακρά. Συνδυάστε το με ένα ψευτοσουφλέ ζυμαρικών ή και με ένα κανονικό σουφλέ.
Blanc des Côteaux Amphora, Μαλαγουζιά-Ασύρτικο-Βιδιανό-Αηδάνι, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Μακεδονία
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι γνωστός για τα εξαιρετικά ερυθρά του από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Αυτή τη φορά όμως θα σας μιλήσω για ένα άλλο κρασί, που είναι αληθινή έκπληξη. Ενα λευκό κρασί αξιώσεων, χαρμάνι από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Βιδιανό και Αηδάνι. Αρκετά έντονο, με χρυσαφί χρώμα, πληθωρικά αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών φρούτων, ξηρών καρπών, βανίλιας, κηρήθρας, λευκών ανθέων και βοτάνων. Η οξύτητα είναι μέτρια και το σώμα γεμάτο. Συνδυάστε το με ριζότο.
Thapsana, Μονεμβασιά, Κτήμα Μωραΐτη, Πάρος
Από το Κτήμα Μωραΐτη στη Νάουσα της Πάρου προέρχεται το επόμενο κρασί της λίστας μου. Το Θαψανά είναι ένα κρασί μικρής παραγωγής από αυτόριζους αμπελώνες ηλικίας 90 ετών, σε υψόμετρο 400 μέτρων. Αρωματικά κυριαρχεί ο φρουτώδης χαρακτήρας των ώριμων πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών φρούτων, αλλά διακρίνουμε επίσης νότες μελιού, μπαχαρικών και ένα mineral χαρακτήρα. Η οξύτητα είναι τραγανή και το σώμα πλούσιο. Απολαύστε το δίπλα σε ένα ζουμερό ψητό ψάρι, π.χ. φαγκρί ψητό.
Rarus K, Κυδωνίτσα, Κτήμα Μπαΐρακτάρη, Πελοπόννησος
Η Κυδωνίτσα είναι μια ανερχόμενη ποικιλία που παρακολουθώ στενά. Το Rarus K προέρχεται απόν ένα αμπελώνα στην ορεινή Κορινθία, στα 600 μέτρα υψόμετρο, ηλικίας 20 ετών. Αρκετά έντονο αρωματικά, με αρώματα ώριμων φρούτων όπως λωτός, κυδώνι και ροδάκινο, αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών και ορυκτό χαρακτήρα. Η οξύτητα είναι μέτρια, η υφή λιπαρή και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Απολαύστε το μαζί με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με λωτό και εσπεριδοειδή.
Σπάνιες Γαίες Βίδια, Chardonnay, Κτήμα Στροφιλιά, Πελοπόννησος
Οι Σπάνιες Γαίες είναι η premium σειρά της Στροφιλιάς. Το Βίδια είναι ένα Chardonnay από την περιοχή του Ασπρόκαμπου και, πιο συγκεκριμένα, από το οροπέδιο της Στυμφαλίας. Εχει έντονα αρώματα πράσινου μήλου, ώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, αποξηραμένων ανθέων και ορυκτών στοιχείων. Η οξύτητα είναι τονισμένη και το σώμα γεμάτο. Συνδυάστε το με χοιρινό φρικασέ.