Η «γλυκιά» Μαυροδάφνη είναι μια ερυθρή ποικιλία παρεξηγημένη από την πλειονότητα του κόσμου, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι παράγει μόνο γλυκά κρασιά. Ομως, όπως όλες οι ποικιλίες του κόσμου, έτσι και αυτή μπορεί να παραγάγει από γλυκές μέχρι ξηρές εκδοχές. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, βλέπουμε μια αναγέννηση στην παραγωγή ξηρών εκδοχών της ποικιλίας.
Τα κρασιά από Μαυροδάφνη έχουν χαρακτηριστικό βαθύ χρώμα, πολύπλοκα αρώματα, υψηλές τανίνες και γεμάτο σώμα. Κύρια terroir παραγωγής της είναι η Πάτρα και η Κεφαλονιά, αλλά μπορούμε να τη βρούμε και σε άλλες περιοχές όπως η Μακεδονία ή η Ορεινή Αιγιαλεία. Οι ξηρές εκδοχές της ποικιλίας δυστυχώς ακόμα δεν έχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, αλλά σίγουρα είναι θέμα χρόνου.
Αν θέλετε να δείτε όλο το εύρος της ποικιλίας, αυτά είναι τα τέσσερα κρασιά που πρέπει να πιείτε:
Monambeles, Μαυροδάφνη, Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά
Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος ήταν πρωτοπόρος στην παραγωγή ξηρού στυλ Μαυροδάφνης. Ο Οργίων και ο Οργίων Bio (που τώρα πια ονομάζεται Monambeles) είναι οι ξηρές εκφράσεις της ποικιλίας αυτής, κρασιών με βαθύ χρώμα, αρώματα ζουμερών μαύρων φρούτων, γήινα στοιχεία, ισορροπημένη οξύτητα, μέτριες προς υψηλές τανίνες και γεμάτο σώμα.
Laurier Noir Natur, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα
Ο Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος και τα αδέλφια Σπανού φύτεψαν την ποικιλία στις ορεινές πλαγιές της Αιγιαλείας. Το κρασί τους έχει φοβερή ένταση φρέσκου μαύρου φρούτου, συμπύκνωση αρωμάτων αλλά και φρεσκάδα, πολλές αλλά μαλακές τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα.
Daphne, Μαυροδάφνη, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Μακεδονία
Το 2005 το Κτήμα Κυρ-Γιάννη φύτεψε ένα μικρό αμπελοτόπι στη Νάουσα με την ποικιλία Μαυροδάφνη. Η πρώτη χρονιά που βγήκε προς πώληση είναι το 2017, όταν τα αμπέλια ήταν πια 12 ετών. Το κρασί παρέμενε σε μεγάλα βαρέλια για 12 μήνες και το αποτέλεσμα; Αρώματα φρέσκων μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, καπνού και δρυός, με μέτρια οξύτητα, πλούσιες τανίνες και γεμάτο σώμα.
Τσιγκέλω, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Ρούβαλη, Αίγιο
Η δεύτερη γενιά του οινοποιείου Ρούβαλη, η Θεοδώρα και ο άντρας της Αντώνης, έχουν αναλάβει τα ηνία, δίνοντας έναν αέρα αλλαγής. Η Τσιγκέλω είναι ο καλύτερος κλώνος της ποικιλίας Μαυροδάφνη, ένα κρασί με κόκκινο και μαύρο φρούτο, μπαχαρικά και βοτανικά στοιχεία, με δροσερή οξύτητα, μέτριες τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα.
Μαυροδάφνη Πατρών Réserve, Μαυροδάφνη – Μαύρη Κορινθιακή σταφίδα,
Οινοποιία Παρπαρούση, Πάτρα
Η γλυκιά εκδοχή της ποικιλίας όπως την έχουμε συνηθίσει είναι ένα ενισχυμένο κρασί με αλκοόλ που αγγίζει το 19%. Στο χαρμάνι του έχει και ένα μικρότερο ποσοστό από Μαύρη Κορινθιακή σταφίδα. Παλαιώνει για 18 χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για να προκύψει ένα κρασί με κεραμιδί χρώμα, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών και δρυός, με μέτρια οξύτητα, υψηλές τανίνες και πλούσιο σώμα.