Ποιος πίνει γλυκά κρασιά πια; Εσείς θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που καταναλώσατε ένα γλυκό κρασί; Παρότι οι επαγγελματίες και οι οινόφιλοι τα στηρίζουν, οι πωλήσεις τους έχουν πτωτική πορεία και το πλατύ κοινό μοιάζει να αντιστέκεται στη γοητεία τους, είτε γιατί θέλει να αποφύγει τις αυξημένες θερμίδες είτε γιατί θεωρεί ότι μεθάει ευκολότερα πίνοντας τα κρασιά αυτά. Και δικαιολογημένα έχει αυτή την άποψη, αφού συνήθως τα πίνουμε στο τέλος ενός δείπνου, έχοντας πιει πριν από αυτά αρκετό αλκοόλ…
Προσωπικά, αγαπώ τα γλυκά κρασιά. Θέλουν χρόνο για να παραχθούν και να παλαιώσουν, είναι πολύπλοκα αρωματικά και προσφέρουν γευστικές και γαστρονομικές συγκινήσεις που σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παλαίωσής τους τα κατατάσσουν σε κορυφαίο επίπεδο.
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Αν δεν είστε φίλοι των γλυκών κρασιών, αυτές οι 5 ετικέτες θα σας αλλάξουν γνώμη
Μονεμβασιά-Malvasia, Μονεμβασιά-Κυδωνίτσα-Ασύρτικο-Ασπρούδες, Οινοποιητική Μονεμβασιάς, Λακωνία
Αυτό το γλυκό κρασί από το οικογενειακό οινοποιείο Τσιμπίδη στη Λακωνία παράγεται με λιάσιμο υπερώριμων σταφυλιών και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια. Εχει χρυσαφί χρώμα με αρώματα αποξηραμένων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, φλούδες εσπεριδοειδών, μπαχαρικά και νότες καραμέλας, με μέτρια οξύτητα και γεμάτο σώμα.
Μαλαγουζιά από υπερώριμα σταφύλια, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή
Ολοι μας έχουμε πιει και γνωρίζουμε την ξηρή εκδοχή της Μαλαγουζιάς Γεροβασιλείου, αλλά υπάρχει και η γλυκιά από υπερώριμα σταφύλια που ωριμάζουν πάνω στα κλήματα και στη συνέχεια παλαιώνουν για 3 χρόνια σε δρύινα βαρέλια πριν φτάσουν στο ποτήρι μας. Ενα κρασί με έντονη φρεσκάδα, αρώματα ζουμερών πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, αποξηραμένα άνθη εσπεριδοειδών, αρώματα μελιού και κερήθρας, με την οξύτητα να είναι μέτρια και το σώμα μέτριο προς γεμάτο.
Muscat of Kefalonia, Κτήμα Πετρακόπουλου, Κεφαλονιά
Το Κτήμα Πετρακόπουλου είναι ένα μπουτίκ οινοποιείο που παράγει κρασιά σε πολύ, μα πολύ, μικρές ποσότητες. Ενα από αυτά είναι το Μοσχάτο, που παράγεται σε 1.730 φιάλες και καλλιεργείται σε έναν ημιορεινό αμπελώνα στην περιοχή Αγκώνα, όπου η θαλάσσια αύρα επιδρά και γευστικά στο τελικό προϊόν. Ενα κρασί με έντονα αρώματα γλυκών ανθέων, εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, με μέτρια οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.
Belvedere, Malvasia Aromatica, Κτήμα Μερκούρη, Ηλεία
Ενα από τα πιο όμορφα οινοποιεία της χώρας, το Κτήμα Μερκούρη, παράγει εξαιρετικά κρασιά. Αν και είναι γνωστό για τα ξηρά κρασιά του, ειδικά από τις ποικιλίες Refosco και Μαυροδάφνη, παράγει και κορυφαία γλυκά, όπως το Belvedere από την ποικιλία Malvasia Aromatica. Ενα λιαστό κρασί σε μόλις 1.200 φιάλες, με φρέσκα αρώματα πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, λευκά άνθη, αρώματα μελιού και κερήθρας, με την οξύτητα να είναι μέτρια και το στόμα μέτριο προς γεμάτο.
Τιτάνας, Μαυρόστυφο, Κτήμα Σκούρα, Πελοπόννησος
Το Κτήμα Σκούρα, έπειτα από πολλά χρόνια ιστορίας, πρόσθεσε ένα γλυκό κρασί στη συλλογή του από την σπάνια ποικιλία Μαυρόστυφο. Και το όνομα αυτού Τιτάνας. Τα σταφύλια λιάζονται για 8 ημέρες και έπειτα μένουν για άλλες 38 ημέρες να ξεραθούν υπό σκιά. Η παλαίωση είναι πολυετής (5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια). Εχει βαθύ πορφυρό χρώμα, πυκνά και πολύπλοκα αρώματα μαύρων, κόκκινων και αποξηραμένων φρούτων, μαύρης σοκολάτας, κασίς, γλυκόριζας και καφέ. Ενα κρασί με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.