Η Σαντορίνη είναι ένα νησί που επισκέπτομαι συχνά, έχω κάνει πρακτική εκεί, έχω πάει αρκετές φορές για δουλειά αλλά και διακοπές. Εχει μια άγρια ομορφιά, ειδικά τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι δεν πάει πίσω. Eίναι ένα προικισμένο νησί, παράγει υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, όπως η φάβα, τα ντοματίνια και φυσικά τα σταφύλια. Το Ασύρτικο είναι ο βασιλιάς, με το Αηδάνι, το Αθήρι, το Μαυροτράγανο και τη Μανδηλαριά να παίζουν συμπληρωματικό ρόλο.
Ο μοναδικός αμπελώνας του νησιού, με τα προφυλλοξηρικά μεγάλης ηλικίας αμπέλια, αλλοιώνεται χρόνο με τον χρόνο από τον τουρισμό, που ως επακόλουθο έχει τη συνεχή ανεξέλεγκτη δόμηση, χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία αυτού του αριθμού επισκεπτών. Τα τελευταία χρόνια αρκετά οινοποιεία ξεκίνησαν να αναβιώνουν αμπελώνες στο –ευτυχώς– έως τώρα απομονωμένο απέναντι νησί της Θηρασιάς, που έχει το ίδιο terroir με αυτό της Θήρας. Κάθε χρόνο, το κόστος παραγωγής των κρασιών της Σαντορίνης ανεβαίνει, παρασύροντας και τις τιμές πώλησης.
Το ράλι τιμών έχει αρχίσει να τα καθιστά απαγορευτικά για τους καταναλωτές, και πλέον τα κρασιά της Σαντορίνης κατατάσσονται ανάμεσα στα κρασιά από σπουδαίες περιοχές και χωριά της Βουργουνδίας και άλλων περιοχών παγκοσμίως. Θα ήθελα να ελπίζω πως η αλλοίωση του terroir του νησιού τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί και ο αμπελώνας της Σαντορίνης θα μπορέσει να αντέξει στην άναρχη ανάπτυξη του νησιού. Δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να επιλέξω μόνο πέντε κρασιά από τη Σαντορίνη, θα μπορούσα να είχα γράψει σίγουρα 50 αγαπημένες επιλογές… Αυτά που επέλεξα σίγουρα δεν είναι φθηνά (βέβαια, όπως είπα, δεν υπάρχουν φθηνές Σαντορίνες), αλλά πραγματικά αξίζουν το κάθε ευρώ τους!
5 συναρπαστικές Σαντορίνες
Σαντορίνη, Ασύρτικο, Κτήμα Σιγάλα
Το Κτήμα Σιγάλα είναι από τα πιο γνωστά οινοποιεία του νησιού. Πλέον, έχει γυρίσει σελίδα και στο τιμόνι του είναι ο Στέλιος Μπουτάρης. Η Σαντορίνη του είναι τυπική ως προς την κατηγορία της. Εχει ζυμώσει σε ανοξείδωτες δεξαμενές, διαθέτει έντονο mineral χαρακτήρα, αίσθηση αλμύρας και εσπεριδοειδών, υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.
Orycton, Ασύρτικο, Kyanos Wines, Σαντορίνη
Ο Orycton πρόσφατα βραβεύτηκε με 97/100 από το διάσημο περιοδικό Decanter. Πρόκειται για δημιουργία ενός νέου και ιδιαίτερα ικανού οινολόγου, του Μιχάλη Κούλογλου, τον οποίο ίσως γνωρίζετε από τη Γαία οινοποιητική. Ο Μιχάλης έχει φτιάξει ένα fine wine, ένα Ασύρτικο υψηλών προδιαγραφών σε πολύ λίγες φιάλες, με δομή, υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα.
Gramina, Ασύρτικο, Αμπελώνες Vassaltis, Σαντορίνη
Ο Γιάννης Παπαοικονόμου είναι από τους κορυφαίους οινολόγους της νέας γενιάς με εμπειρία από το εξωτερικό. Εχει φτιάξει ένα πληθωρικό Ασύρτικο που δεν ξεχνάς, με εξαιρετική συμπύκνωση φρούτου, ορυκτότητα, αλμύρα, ένταση και χαρακτήρα. Το κρασί ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωριμάζει με τις οινολάσπες του για 12 μήνες και στη συνέχεια ξεκουράζεται επιπλέον 7 μήνες στη φιάλη.
Cuvée Nykteri, Ασύρτικο, Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη
Το Cuvée Nykteri προέρχεται από αμπελώνες 150 έως 200 ετών. Η χρονιά του 2018 παράχθηκε σε μόλις 4.895 φιάλες. Ενα μέρος του κρασιού παλαιώνει σε μεγάλα βαρέλια και ένα άλλο σε μικρότερα για 12 μήνες και επιπλέον 12 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές μαζί με τις φίνες οινολάσπες τους. Ενα από τα κορυφαία Νυχτέρια του νησιού με τεράστιες δυνατότητες παλαίωσης.
Assyrtiko de Louros, Ασύρτικο, Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη
Το κορυφαίο για πολλούς Cuvée των κρασιών της Σαντορίνης είναι το Assyrtiko de Louros του Κτήματος Χατζηδάκη. Την αρχή είχε κάνει ο αείμνηστος Χαρίδημος δημιουργώντας κρασιά με χαρακτήρα, που όποιος τα δοκίμαζε ήξερε ότι είχαν βγει από τα χέρια του. Η συνέχεια ήρθε από την οικογένειά του, που συνέχισε το έργο του με την ίδια ποιότητα και τις ίδιες αξίες. Ενα σπάνιο κρασί που πρέπει σίγουρα να πιεις έστω μία φορά στη ζωή σου.