Την τρίτη και τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, το κρέας απαγορεύεται. Τώρα βγαίνουν στο τραπέζι τυριά, ζυμαρικά, πίτες, αυγά… Αλλο που δεν θέλαμε! Με ποια κρασιά θα συνοδεύσουμε τέτοια εκλεκτά εδέσματα;
ΠΛΑΤΟ ΤΥΡΙΩΝ
Παραδοσιακά, στα ελληνικά τσιμπούσια βγάζουμε τυριά πριν από το φαγητό, σαν ορεκτικό, αν και σύμφωνα με τα αυστηρά γαστρονομικά ήθη τα τυριά θα πρέπει να ακολουθούν το κυρίως πιάτο και να προηγούνται του επιδορπίου. Με τη λέξη τυριά δε, τσουβαλιάζουμε συνήθως ένα σωρό τυριά με διαφορετικά στιλ: φρέσκα, παλαιωμένα, από πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Επειδή η γκάμα είναι μεγάλη, χρειαζόμαστε ένα κρασί με χαρακτήρα και ένταση ώστε να αντέξει δίπλα σε ένα τόσο ετερόκλητο πλήθος. Τι επιλέγω;
Cuvée Vouno, Σαββατιανό, Μικροοινοποιία Μυλωνά, Αττική
Την τελευταία δεκαετία, ο Σταμάτης Μυλωνάς από το οικογενειακό οινοποιείο Μυλωνά, έχει ανεβάσει ποιοτικά τα στάνταρ της ποικιλίας Σαββατιανό. Το Cuvée Vouno είναι ένα παλαιωμένο Σαββατιανό που ωριμάζει με τις φίνες οινολάσπες του και προέρχεται από αμπελώνες ηλικίας 60 ετών. Εχει ένα χαρακτήρα mineral, βγάζει μια αίσθηση αλμύρας, αρώματα βρεγμένης πέτρας και εσπεριδοειδών, με ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ
Από την πιο απλή μορφή τους (σπαγγέτι με τριμμένο τυρί) μέχρι τις πιο πληθωρικές εκδοχές με πλούσια λευκή τυρένια σάλτσα, τα μακαρόνια με τυρί είναι μια αμαρτία μικρών και μεγάλων. Εδώ ψάχνουμε ένα κρασί με λιπαρότητα, δομή και όγκο για να σταθεί δίπλα στο πιάτο. Η οξύτητα δεν είναι απαραίτητη γιατί η λιπαρότητα του πιάτου προέρχεται από γαλακτοκομικό στοιχείο.
Viognier, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή
Αυτή η ποικιλία κατάγεται από τον Ροδανό της Γαλλίας και παράγει φρουτώδη κρασιά, πιο ελαφριά όταν δεν περνούν από βαρέλι και πιο γεμάτα και πληθωρικά όταν έρχονται σε επαφή με δρυ. Το Κτήμα Γεροβασιλείου παράγει ένα λευκό κρασί με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα ώριμων πυρηνόκαρπων και άγουρων τροπικών φρούτων, αρώματα δρυός και βουτύρου, με ισορροπημένη οξύτητα και γεμάτο σώμα.
ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ
Οι παραδοσιακές τυρόπιτες τις Ελλάδος, ανάλογα με το μέρος, μπορούν να διαφέρουν σημαντικά. Αλλες στριφτές, άλλες με μυζήθρα, άλλες με ζύμη κουρού, άλλες με παραδοσιακό φύλλο και άλλες «ψευτόπιτες», χωρίς φύλλο δηλαδή. Τι κοινό έχουν; Αγαπούν τα παραδοσιακά τυριά και τα αναδεικνύουν.
Κυδωνίτσα, Οινοποιείο Τσιμπίδη, Λακωνία
Η Κυδωνίτσα είναι μια ανερχόμενη ποικιλία που κάνει δυναμική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια σε ενδιαφέρουσες εμφιαλώσεις. Τη συναντάμε κυρίως στην περιοχή της Πελοποννήσου, με το οινοποιείο Τσιμπίδη να είναι το πρώτο που ασχολήθηκε με την ανάδειξή της. Δίπλα σε μια τυρόπιτα θα ήθελα να πιω ένα κρασί με φρουτώδη χαρακτήρα, λιπαρή υφή για να ισορροπήσει το τυρί και μέτριο σώμα, όπως η Κυδωνίτσα του Τσιμπίδη.
ΣΑΓΑΝΑΚΙΑ
Το σαγανάκι είναι ένα ορεκτικό που συναντάμε σε αμέτρητες ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι με φέτα, με γραβιέρα, με κεφαλοτύρι, με φορμαέλα ή και με χαλούμι. Είναι ένας τηγανητός μεζές, που σε συνδυασμό με τη λιπαρότητα του ίδιου του τυριού, κάνει πιο βαρύ το όλον. Θα χρειαστεί κάτι να εξισορροπήσει αυτή τη λιπαρότητα.
Apriori, Μοσχοφίλερο, Novus Winery, Μαντινεία
Ο Λεωνίδας Νασιάκος είναι ο μετρ του Μοσχοφίλερου. Το νέο του οινοποιείο λέγεται Novus κι εδώ η βασική του Μαντινεία είναι το Apriori, ένα τραγανό Μοσχοφίλερο με αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων με υψηλή οξύτητα που θα ταιριάξει με την τραγανή υφή από το σαγανάκι.
ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΕΣ
Ακόμα μια συνταγή που μπορεί να τη συναντήσουμε σε πολλές παραλλαγές ανάλογα με τον τόπο που είμαστε. Ενα κοινό όλων τους είναι η ελαφριά, συνήθως γλυκιά αίσθηση, και η λιπαρότητα.
Vin Doux, Μοσχάτο Ασπρο, Ε.Ο.Σ. Σάμου
Ενα γλυκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Ασπρο από το νησί της Σάμου και τον συνεταιρισμό του νησιού, με έντονα αρώματα γλυκών ανθέων, εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων. Θα ταιριάξει με τα γλυκά αρώματα της γαλατόπιτας.