Εκτακτος οικονομικός έλεγχος

Εκτακτος οικονομικός έλεγχος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους. Παραιτήσεις, καταγγελίες, αντικαταστάσεις, αντεγκλήσεις και διοικήσεις που αλλάζουν σχεδόν μία φορά τον χρόνο, συνοδευόμενες συχνά από ανακοινώσεις που παραπέμπουν σε μια πολεμική ατμόσφαιρα.

Νέο επεισόδιο σε αυτό το «σίριαλ» είναι ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος που ξεκινάει στο ΕΚΚ για την οικονομική διαχείριση των ετών 2016-2019. Ο έλεγχος ζητήθηκε από το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και συγκεκριμένα με επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού τον Νοέμβριο του 2019. Η απόφαση για τη διενέργεια του ελέγχου από την Ernst & Young υπεγράφη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια.

Πηγές στη διοίκηση του ΕΚΚ μεταφέρουν στην «Κ» ότι το νέο Δ.Σ. δεν έχει διαπιστώσει κάτι ανησυχητικό, αλλά επισημαίνουν ότι δεν είχε γίνει διαχειριστικός έλεγχος τα προηγούμενα χρόνια και το γεγονός ότι παλαιότεροι έλεγχοι έχουν ανακαλύψει αρκετά ευρήματα. «Θέλουμε να ξέρουμε τι αναλαμβάνουμε», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. 

Παράλληλα, όμως, με το αίτημα του διαχειριστικού ελέγχου, η νέα διοίκηση έχει κάνει κι άλλες κινήσεις που αγγίζουν το παρελθόν του Κέντρου. Τα ευρήματα και οι εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ορκωτών λογιστών της περιόδου 2012- 2014 έχουν παραπεμφθεί σε δύο δικηγορικές εταιρείες προκειμένου να εξετάσουν εάν προκύπτουν αστικές και ποινικές ευθύνες και να εισηγηθούν αναλόγως στο διοικητικό συμβούλιο.

Ανεξάρτητα από το ζήτημα του ελέγχου ένας εξωτερικός παρατηρητής θα έλεγε ότι η ισχύς του Κέντρου είναι και η αδυναμία του. Με άλλα λόγια, ένας φορέας του οποίου η δουλειά είναι η οικονομική ενίσχυση ιδιωτικών πρωτοβουλιών δεν μπορεί παρά να αποτελεί μήλον της Εριδος. Ενας παρατηρητής με γνώση των εσωτερικών διαδικασιών μπορεί να ομαδοποιούσε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα.

Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει μια νέα νομοθετική ρύθμιση για τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική παραγωγή που θα διέπει και τη λειτουργία του ΕΚΚ, στην οποία μάλιστα αναφέρθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση 100 επιπλέον σεναρίων μέσω του ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας εξαιτίας του κορωνοϊού. «Οι παθογένειες που έχουν παρατηρηθεί επί σειράν ετών πρέπει να εξαλειφθούν άπαξ και διά παντός. Στην προσπάθεια αυτή, είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση του συνόλου της κινηματογραφικής κοινότητας, πέρα από οποιεσδήποτε εσωτερικές αντιθέσεις», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός.

Τον περασμένο Αύγουστο συστάθηκε η ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, η οποία θα πρέπει να παραδώσει τα αποτελέσματα της εργασίας της μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Πηγές με γνώση των παθογενειών κάνουν λόγο για την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης του Κέντρου αλλά και για νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΚΚ με «ριζικές αλλαγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή