Νέες ταινίες: Σύγχρονο λαϊκό παραμύθι

Νέες ταινίες: Σύγχρονο λαϊκό παραμύθι

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλυτη ★★★
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2019)
Σκηνοθεσία: Μίνως Νικολακάκης
Ερμηνείες: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μάνος Βακούσης

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μίνωα Νικολακάκη είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, το οποίο παντρεύει τον ρεαλισμό με τη λαϊκή παράδοση. Ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος υποδύεται έναν γιατρό, ο οποίος φτάνει σε κάποιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την καχυποψία των κατοίκων, καθώς εκείνος προσπαθεί να βοηθήσει μια νεαρή κοπέλα που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια. Αποφασισμένος να τη θεραπεύσει, την ακολουθεί στο σπίτι της στην καρδιά του δάσους, όπου θα καταλάβει πως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Ο Νικολακάκης αντλεί έμπνευση από τους μύθους της υπαίθρου, στήνοντας μια φαινομενικά απλή αλλά ταυτόχρονα γοητευτική ιστορία. Ο ήρωάς του, ένας άνδρας διψασμένος για ανθρώπινη επαφή και στοργή βρίσκει τη γαλήνη –και τον έρωτα– μέσα στην παρθένα φύση. Εκεί όλη η επιστημοσύνη και η γνώση του για τον «πραγματικό» κόσμο μοιάζουν περιττά βάρη, από τα οποία είναι πρόθυμος να απαλλαγεί. Θα φτάσει μάλιστα και σε πράξεις που δεν πίστευε πως ήταν ικανός να κάνει για να το πετύχει.

Αισθητικά, το φιλμ καταφέρνει να μας βάλει στην ατμόσφαιρα των ιστοριών που θα ακούσει κανείς από τις γιαγιάδες στα χωριά, με το μεταφυσικό στοιχείο να έρχεται αβίαστα. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο επίτευγμα μιας ιστορίας, η οποία θέλει να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, δίχως όμως να μείνει μόνο στην ειδυλλιακή πλευρά της. Οι θρύλοι που ξεπήδησαν μέσα στους αιώνες από τέτοια μέρη έχουν να κάνουν με μια άλλη σχέση, κρυπτική και σκοτεινή, αυτή που δημιουργεί η φαντασία και που ο σύγχρονος άνθρωπος των πόλεων τείνει να λησμονήσει οριστικά.

Οσο για τις ερμηνείες, αυτές υπαγορεύονται εν πολλοίς από μια ελαφρώς weird, αποστασιοποιημένη χροιά, που είναι φανερή και στο σενάριο. Ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος τα καταφέρνει καλά στον δικό του βασικό ρόλο, ενώ ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση της Αναστασίας-Ραφαέλας Κονίδη –την είχαμε δει και στο «Holly Boom» της Μαρίας Λάφη– στον ρόλο της κοπέλας «που μιλά όπως στα βιβλία».

Μια σφαίρα στην καρδιά ★★½
Σκηνοθεσία: Ζαν-Ντανιέλ Πολέ
Ερμηνείες: Σάμι Φρέι, Τζένη Καρέζη, Φρανσουάζ Αρντί
Αρωμα Ελλάδας

Μια σπάνια ταινία με Γάλλους δημιουργούς, αλλά έντονο άρωμα Ελλάδας και την Τζένη Καρέζη σε έναν εκ των πρωταγωνιστικών ρόλων, έρχεται αυτή την εβδομάδα σε επανέκδοση στις αίθουσες. Ο Φραντσέσκο Μοντελέπρε (Σάμι Φρέι), ένας ξεπεσμένος μαρκήσιος από τη Σικελία, χάνει την περιουσία του η οποία πέφτει στα χέρια ενός αδίστακτου μαφιόζου. Για να μη χάσει και τη ζωή του και να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του, καταφεύγει στην Ελλάδα, όπου γνωρίζει μια όμορφη τραγουδίστρια (Τζένη Καρέζη) σε κάποιο καμπαρέ της Τρούμπας. Ο γκάνγκστερ ωστόσο τον ακολουθεί και εκεί, στέλνοντας ανθρώπους για τον βρουν και να τον δολοφονήσουν. Ο Ζαν-Ντανιέλ Πολέ, ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της νουβέλ βαγκ, στήνει ένα θρίλερ με νουάρ στοιχεία, το οποίο διατηρεί πάντως έναν χαρακτηριστικά «γαλλικό» ρομαντισμό. Η αγάπη του για την Ελλάδα –την οποία όντως λάτρευε– και ιδιαίτερα για το μη ωραιοποιημένο προφίλ της είναι έκδηλη. Στην ταινία, πλην της Καρέζη, συμμετέχει ακόμη πλήθος Ελλήνων ηθοποιών, ενώ τα τραγούδια και η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη.

Μουλάν
Σκηνοθεσία: Νίκι Κάρο
Ερμηνείες: Γουίφι Λιου, Ντόνι Γεν, Τζέισον Σκοτ Λι
Διάσημη πολεμίστρια

Η Ντίσνεϊ συνεχίζει στο κερδοφόρο μονοπάτι των τελευταίων ετών, με τις μεταφορές όλων των κλασικών ταινιών της κινουμένων σχεδίων σε live-action. Αυτή τη φορά σειρά παίρνει η «Μουλάν» του 1998, μεταφέροντας στην οθόνη τον θρύλο της εμβληματικής πολεμίστριας, που είναι εμπνευσμένος από ένα αρχαίο κινεζικό ποίημα. Η Κίνα δέχεται επίθεση από εισβολείς και ο αυτοκράτορας εκδίδει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο κάθε οικογένεια θα πρέπει να επιστρατεύσει τουλάχιστον έναν άνδρα για τον πόλεμο. Τότε η Χούα Μουλάν, κόρη ενός σπουδαίου στρατιώτη, αποφασίζει να πάρει τη θέση του άρρωστου πατέρα της και μεταμφιέζεται σε άνδρα. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσει είναι δύσκολη και οι προκλήσεις πολλές, ωστόσο εκείνη είναι αποφασισμένη να χαράξει το δικό της μονοπάτι, που θα τη μεταμορφώσει σε διάσημη πολεμίστρια, άξια του σεβασμού και της ευγνωμοσύνης ενός ολόκληρου έθνους. Η Ντίσνεϊ στοχεύει ξεκάθαρα την ασιατική αγορά, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα και βασιζόμενη σε δημοφιλείς Κινέζους ηθοποιούς, όπως η πρωταγωνίστρια Γουίφι Λιου, που αποτελούν όμως φρέσκα πρόσωπα για τον δυτικό θεατή.

Ο προδότης ★★★
Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο
Ερμηνείες: Πιερφρανσέσκο Φαβίνο, Μαρία Φερνάντα Καντίντο
Μαφιόζικο δράμα

Η αληθινή ιστορία του πιο σημαντικού πληροφοριοδότη ενάντια στην ιταλική μαφία του Παλέρμο μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τον Μάρκο Μπελόκιο («Vincere»). Πρωταγωνιστής είναι ο Τομάζο Μπουσέτα, αφεντικό της Κόζα Νόστρα από το Παλέρμο, ο οποίος καταφεύγει στη Βραζιλία για να γλιτώσει τη σύλληψη. Εκεί φτιάχνει ξανά τη ζωή του, αφού παντρεύεται μια νέα γυναίκα και αποκτά παιδιά, ωστόσο οι βραζιλιάνικες αρχές τελικά τον συλλαμβάνουν και τον εκδίδουν στην Ιταλία. Ταυτόχρονα, οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του εκτελούνται μαζί με δεκάδες άλλους στον βωμό του μαφιόζικου πολέμου. Αηδιασμένος πια, ο Μπουσέτα αποφασίζει να μιλήσει στον δικαστή Φαλκόνε και μαζί να στείλουν στο εδώλιο τα μεγάλα κεφάλια της παράνομης οργάνωσης. Ο Μπελόκιο στήνει ένα μαφιόζικο δράμα, επηρεασμένο από κλασικά πρότυπα όπως ο «Νονός» ή και πιο πρόσφατα σαν το τηλεοπτικό «Narcos», το οποίο ωστόσο βρίσκει τις καλύτερες στιγμές του μακριά από την καθαρή δράση· αυτές έχουν να κάνουν περισσότερο με την εσωτερική πάλη και τις πολλών ειδών τύψεις του ήρωα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή