Ματιές στον κόσμο

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Ανάκτορο Μπλένχαϊμ, το αριστούργημα του αγγλικού μπαρόκ

Από τα πιο προβεβλημένα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της Ευρώπης, το Ανάκτορο Μπλένχαϊμ στο Οξφορντσάιρ είναι υπόδειγμα πολιτιστικής διαχείρισης. Το τεράστιο οικοδόμημα, που θεωρείται αριστούργημα του αγγλικού μπαρόκ, χτίστηκε την περίοδο 1705-1722 ως κατοικία του Δούκα του Μάρλμπορο. Εκεί γεννήθηκε και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Είναι το μόνο οικοδόμημα στο Ηνωμένο Βασίλειο που φέρει επισήμως τον τίτλο «Ανάκτορο» χωρίς να είναι συνδεδεμένο με τη βασιλική οικογένεια. Το Μπλένχαϊμ βρίσκεται σε διαρκή επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για την πλούσια εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες, αλλά για το πολυετές και πολυεπίπεδο πρόγραμμα αποκατάστασης ολόκληρου του συγκροτήματος και των απέραντων κήπων του. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Σώστε την ωραιότερη θέα». Τα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρχουν διαρκώς έργα αποκατάστασης σε διάφορες πτέρυγες συνολικού κόστους 45 εκατ. στερλινών. Το έργο είναι εν πολλοίς αυτοχρηματοδοτούμενο όπως είναι και η λειτουργία του Ανακτόρου και των κήπων. Οσοι επισκέπτες συνεισφέρουν έστω και με μικρό ποσόν υπέρ του μεγάλου σκοπού, κερδίζουν δωρεάν είσοδο σε όλο το κτήμα για ένα χρόνο. Ωστόσο, τα έργα στη λίμνη και στην ιστορική γέφυρα σταμάτησαν λόγω πανδημίας και έχουν τώρα νέα προθεσμία για την περίοδο 2021-22. Ο ευρύτερος στόχος των αποκαταστάσεων, πέραν της συντήρησης, είναι η απόδοση στην τοπική οικονομία τριπλάσιων εσόδων, η ανέγερση 300 οικιών για την ευρύτερη κοινωνία, η εκπαίδευση 100 και πλέον συντηρητών, τεχνιτών και μαστόρων, κερδίζοντας, έτσι, νέα τεχνογνωσία, η αύξηση (στην μετά-COVID εποχή) του αριθμού των επισκεπτών σε επίπεδο άνω των 750.000 ετησίως, η συμβολή στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανάκτηση έργων τέχνης που ανήκουν στο Ανάκτορο αλλά βρίσκονται διασκορπισμένα και η εξασφάλιση ροής χρηματοδότησης. Το Ανάκτορο Μπλένχαϊμ είναι ορόσημο για την Ευρώπη των αρχών του 18ου αιώνα, καθώς ανανέωσε την ιδέα ενός παραδείσου γεμάτο τέχνη, ως ύμνος στην ομορφιά της ζωής και στη διάνοια του ανθρώπου. Η συνύπαρξη της αρχιτεκτονικής και της φύσης βρίσκεται εδώ σε μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της. Το Ανάκτορο Μπλένχαϊμ έχει ενταχθεί στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987. Η διατήρηση αυτού του τιμητικού τίτλου είναι αποτέλεσμα ειδικής ενότητας στη διοίκηση αυτού του μοναδικού μνημείου.

ΝΤΕΒΟΝ
Αγκαθα Κρίστι

Ματιές στον κόσμο-1

Από τις επετείους του μήνα. Στις 15 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση της Αγκαθα Κρίστι στο Τορκί του Ντέβον. Γεννημένη το 1890 σε περιβάλλον μεσοαστικό, με αγάπη για τη μουσική και με καλή φωνή στην όπερα, η Αγκαθα Κρίστι εξελίχθηκε μετά το 1920 στην πιο επιτυχημένη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων του 20ού αιώνα. Τα βιβλία της διαβάζονται ακόμη και στην Ελλάδα κυκλοφορούν σε νέες μεταφράσεις από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ΡΩΜΗ
Στάνλεϊ Γουίτμαν

Ματιές στον κόσμο-2

Στην γκαλερί της Γκαγκόζιαν στη Ρώμη, εγκαινιάστηκε η έκθεση του 74χρονου Αφροαμερικανού εικαστικού Στάνλεϊ Γουίτμαν, γεννημένου στη Φιλαδέλφεια το 1946. Ο Γουίτμαν είναι διάσημος για τα αφηρημένα έργα του με εμφανείς επιρροές από τον Πιέτ Μόντριαν, τη φρι τζαζ και τα αμερικανικά κιλτ, οργανώνοντας ένα δικό του κόσμο με έντονο χρώμα, γεωμετρία, ρυθμό και παράδοξη αρμονία. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή ώς τις 17 Οκτωβρίου.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Λίντα Μακάρτνεϊ

Ματιές στον κόσμο-3

Μια αφήγηση ζωής είναι η έκθεση με επιλογή 250 φωτογραφιών της Αμερικανίδας φωτογράφου Λίντα Μακάρτνεϊ (1941-1998), η οποία παντρεύτηκε τον Πολ Μακάρτνεϊ το 1969. Παρουσιάζεται σε μία από τις φημισμένες πινακοθήκες του Λίβερπουλ, τη Walker Art Gallery, την αποκαλούμενη και Εθνική Πινακοθήκη του Βορρά. Η Λίντα Μακάρτνεϊ κατέγραψε με τις φωτογραφίες της το πνεύμα του ’60 και του ’70 με τρόπο αισθαντικό και απολύτως προσωπικό.

ΒΗΡΥΤΟΣ
Συνεργασία με τη Γαλλία

Ματιές στον κόσμο-4

Το Εθνικό Μουσείο του Λιβάνου στη Βηρυτό υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την πρόσφατη καταστροφική έκρηξη. Οι εργασίες επισκευής έχουν αρχίσει σταδιακά με την αρωγή και τεχνογνωσία του Λούβρου, που έστειλε εξειδικευμένο προσωπικό για την αποκατάσταση των φθορών αλλά και για την εγκατάσταση νέου συστήματος ασφαλείας στο μουσείο. Οι εργασίες, κόστους άνω του 1 εκατ. δολαρίων, γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Λιβάνου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Τίμοθι Σνάιντερ

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. EESTI MALU INSTITUUT SA

Τη δραματική περιπέτεια υγείας που έζησε σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου ύστερα από ιατρικά λάθη και μία εγχείρηση έλαβε πρόωρα εξιτήριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει σοβαρά η ζωή του, αφηγείται στο νέο βιβλίο του ο σπουδαίος ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ. Το βιβλίο με τίτλο «Our Malady: Lessons in Liberty from a Hospital Diary» είναι μια τομή στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, το οποίο ο Τίμοθι Σνάιντερ ευθέως κατηγορεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή