ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Να πάει κανείς ή να μην πάει στις αίθουσες τέχνης;

na-paei-kaneis-i-na-min-paei-stis-aithoyses-technis-561087772

Οι δημοσιογράφοι του πολιτιστικού ρεπορτάζ το ξέρουμε πλέον: Αυτό για το οποίο γράφουμε σήμερα –μια έκθεση, μια συναυλία–, μπορεί αύριο να έχει ακυρωθεί. Οι έκτακτες συνθήκες του υγειονομικού πρωτοκόλλου επιβάλλουν συνεχείς αλλαγές στους προγραμματισμούς, κι αυτό είναι εύλογο την παρούσα περίοδο. Δεν εξηγείται όμως η πολυγλωσσία των αποφάσεων και δη στον ιδιαίτερα ευάλωτο χώρο της ελληνικής εικαστικής δημιουργίας.

Ρωτώντας την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ Αννα Ροκοφύλλου σχετικά με την απόφαση του οργανισμού να αναστείλει όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του έως τις 4/10 –μεταξύ αυτών και τις εικαστικές εκθέσεις–, μας είπε: «Θέλουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που είναι μια πολύ βεβαρημένη περιοχή».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο ΟΠΑΝΔΑ μας ενημερώνει για την αναστολή, μια νέα εικαστική έκθεση ξεκινάει στο Μουσείο Μπενάκη – ΝΗ.Μ.Α. –«Οικείο/οικείν» της Κατερίνας Κατσιφαράκη στο Μεταξουργείο– και όσοι θελήσαμε να δούμε από κοντά τα έργα ξεναγηθήκαμε σε ολιγομελείς ομάδες των 9 ατόμων, με μάσκα. Επίσης, το ΕΜΣΤ ανοίγει σήμερα τις πόρτες του σε μια περιοδική έκθεση –«UBUNTU» από τη συλλογή Δαβίδ–, που θα ξεκινήσει χωρίς εγκαίνια, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στα μουσεία.

Παράλληλα, κάποιες γκαλερί εγκαινιάζουν τους νέους χώρους τους –«Gagosian» στην οδό Αναπήρων Πολέμου στο Κολωνάκι (24/9)– και μάλιστα με την προβεβλημένη έκθεση του Αμερικανού καλλιτέχνη Μπράις Μάρντεν. Αλλωστε, οι περισσότερες αίθουσες τέχνης της Αθήνας έχουν ήδη ανακοινώσει το χειμερινό πρόγραμμά τους που τώρα ξεκινάει. 

«Γιατί δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή που ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας των αιθουσών τέχνης;» ρωτάμε τον Αρσέν Καλφαγιάν, συνιδιοκτήτη της ομώνυμης γκαλερί. «Διότι δεν υπάρχει κάποια σχετική οδηγία του ΥΠΠΟ», μας απαντάει διευκρινίζοντας ότι έχουν γίνει προσπάθειες του συλλόγου τους (ΠΣΑΤ) να συνομιλήσει με το υπουργείο και για αυτό το θέμα. 

Πάντως, σε αυτό το θολό τοπίο, σίγουρα χαμένοι είναι οι εικαστικοί καλλιτέχνες που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση, ενώ το κοινό νιώθει όλο και πιο αμήχανο.