Νέες ταινίες: Απρόσμενη στοργή, αστείες συγκρούσεις

Νέες ταινίες: Απρόσμενη στοργή, αστείες συγκρούσεις

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εποχή της βροχής ★★★
ΔΡΑΜΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Αντονι Τσεν
Ερμηνείες: Γιαν Γιαν Γέο, Ζία Λερ Κοχ, Σιγνκ Μπιν Γιανγκ
 
Δύο μοναχικοί άνθρωποι έχουν την πιο απρόσμενη και ευεργετική τελικά συνάντηση, σε ένα χαμηλών τόνων δράμα από τη Σιγκαπούρη που προκρίνει την κινηματογραφική κομψότητα έναντι των φθηνών εντυπωσιασμών. Πρωταγωνίστρια είναι η Λινγκ, μια καθηγήτρια λυκείου, η οποία διδάσκει κινεζικά στους απρόθυμους να ξεφύγουν από τα αγγλικά, που μιλούν στην καθημερινότητά τους, μαθητές της. Ταυτόχρονα η ίδια προσπαθεί να μείνει έγκυος από τον απόμακρο σύζυγό της, ενώ φροντίζει και τον κατάκοιτο πεθερό της. Νιώθοντας πιεσμένη από παντού θα βρει τελικά απρόσμενη παρηγοριά στην τρυφερή σχέση που αναπτύσσει με έναν από τους μαθητές της. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αντονι Τσεν («Ilo, Ilo») τυλίγει τους πρωταγωνιστές του σε ένα πέπλο βροχής, το οποίο μεταφορικά τους χωρίζει και από τον υπόλοιπο κόσμο. Η εξαιρετική Γιαν Γιαν Γέο υποδύεται μια γυναίκα φαινομενικά υποταγμένη στη μοίρα της: ο άνδρας της την απατά και μετά βίας το κρύβει και οι μαθητές –αλλά και οι συνάδελφοί της– περιφρονούν το μάθημα που διδάσκει. Εκείνη ωστόσο κρύβει μέσα της τη σπίθα της ελπίδας, ειδικά στην προσπάθειά της να αποκτήσει παιδί. Ο ερχομός του νεαρού μαθητή στη ζωή της θα γίνει ο καταλύτης, ώστε να αρχίσει να παίρνει τα πράγματα στα χέρια της.

Σε δεύτερο επίπεδο η ταινία λειτουργεί ως καθρέφτισμα μιας χώρας στο μεταίχμιο, ανάμεσα στην πλούσια ασιατική παράδοση και τη σύγχρονη δυτική κουλτούρα –εμφανίζεται με το θέμα της γλώσσας– που έρχεται να την παραμερίσει, φροντίζοντας ίσως έτσι και τις πληγές του παρελθόντος. Οι κοινωνικοί διαχωρισμοί και τα πολλές φορές δυσδιάκριτα (αλλά υπαρκτά) σύνορα μεταξύ των χαρακτήρων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της σύγκρουσης, την οποία το νέο κύμα Κινέζων μεταναστών που φτάνουν τα τελευταία χρόνια στη Σιγκαπούρη εντείνει περισσότερο. 

Πόλεμος στο σπίτι ★★
ΚΩΜΩΔΙΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Τιμ Χιλ
Ερμηνείες: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ούμα Θέρμαν, Ρομπ Ριγκλ
 
Παίρνοντας μέρος σε μια κωμωδία φτιαγμένη για όλη την οικογένεια, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο αναλαμβάνει τον ρόλο του στοργικού παππού, ο οποίος όμως μπορεί να θυμηθεί και τις μέρες του στη… μαφία, όταν θα χρειαστεί να υπερασπιστεί την ηρεμία του. Ο ηλικιωμένος Εντ θρηνεί την απώλεια της συζύγου του, όταν η κόρη του (Ούμα Θέρμαν) τον πείθει να μετακομίσει στη δική της οικογένεια προκειμένου να τον φροντίζει καλύτερα. Η συμβίωση, ωστόσο, θα φέρει και προβλήματα, με πρώτο την «κατάληψη» του δωματίου του 12χρονου εγγονού από τον Εντ, κάτι το οποίο εκείνος δεν θα αφήσει να περάσει έτσι· αντιθέτως θα κηρύξει με κάθε επισημότητα τον πόλεμο στον παππού του, με μία σειρά, φυσικά, από αστεία επακόλουθα. Η αμερικανική κωμωδία επιβεβαιώνει τα περισσότερα από τα κλισέ της, παρόλο που η παρουσία και μόνο του Ντε Νίρο της προσδίδει παραπάνω αίγλη. Ο σπουδαίος ηθοποιός παίζει βέβαια εδώ στον αυτόματο πιλότο, δίχως να κολακεύει τον εαυτό του, όμως και πάλι προσφέρει μερικές πραγματικά διασκεδαστικές στιγμές. Στο πλευρό του σαν φίλο του ετοιμόλογου Εντ, έχει τον Κρίστοφερ Γουόκεν, ο οποίος είναι ικανός να κάνει και το δικό του «κομμάτι» όταν είναι απαραίτητο.

Εμείς…

Από τα πρώτα πλάνα γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μνημόσυνο. Αυτό που συνδέει τους, πενθούντες και συγκινημένους συγκεντρωμένους ανθρώπους φαίνεται ακόμη νωπό. Είναι αδύνατον να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα γεγονός που συνέβη πριν από 23 χρόνια, το 1997. Το 25λεπτο «Otranto», των εικαστικών καλλιτεχνών Σωτήρη Τσίγκανου και Ιώνιαν Μπισάι, που θα προβληθεί στο 26o Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» (τη Δευτέρα 28/09), ασχολείται με το πλοίο «Katër i Radës», το οποίο μετέφερε 120 μετανάστες από την Αλβανία και βυθίστηκε στη Μεσόγειο ύστερα από επίθεση που δέχτηκε από πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Το τραγικό αυτό συμβάν οδήγησε στον θάνατο 81 ανθρώπους. 

…και οι άλλοι

Για δεύτερη φορά θα συνεργαστούν η Πατρίσια Αρκέτ και ο Μπεν Στίλερ για λογαριασμό της Αpple TV. Οι δύο χολιγουντιανοί σταρ είχαν στο παρελθόν δουλέψει μαζί στη βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα μίνι σειρά «Escape at Dannemora», ενώ αυτή τη φορά θα περάσουν στην καθαρή κωμωδία με το «High Desert». Η σειρά ακολουθεί την Πέγκι, μια πρώην εθισμένη στα ναρκωτικά, η οποία αποφασίζει να κάνει στροφή στη ζωή της και να δουλέψει ως ιδιωτική ντετέκτιβ. Ο Μπεν Στίλερ από την πλευρά του, εκτός από συμπρωταγωνιστής, πρόκειται να σκηνοθετήσει και κάποια από τα μισάωρα επεισόδια, που θα προβληθούν κατευθείαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Apple.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή