Γαλλικός «αέρας» στο Ολύμπια

Γαλλικός «αέρας» στο Ολύμπια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Olivier Descotes (Ολιβιέ Ντεκότ) και με… καινούργια μοκέτα, θα επιστρέψει το θέατρο Ολύμπια, κορωνοϊού επιτρέποντος, στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Η σχέση του 44χρονου Γάλλου με την Ελλάδα παραμένει στενή. Ξεκίνησε ως διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, κατόπιν ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη –διαδέχθηκε τον Αγγελο Δεληβορριά–, θέση στην οποία όμως δεν μακροημέρευσε διότι «υπήρχε έλλειψη χημείας», και τέσσερις ημέρες μετά την αποχώρησή του από το Μπενάκη ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η ανάληψη από μέρους του ενός νέου ρόλου, αυτού του ειδικού συμβούλου του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, με στόχο «να προτείνει στρατηγικούς και επιχειρησιακούς άξονες για την εθνική και διεθνή πολιτιστική πολιτική». 

Ο Γάλλος φιλέλληνας είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα του στον ελληνικό καλλιτεχνικό και δημόσιο βίο, καθώς από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα βρίσκεται στο τιμόνι του θεάτρου Ολύμπια και όπως δήλωσε στην «Κ» η Αννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), «επιθυμία του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη και όλων μας είναι η δυναμική επιστροφή του εμβληματικού θεάτρου, με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ναι μεν θα αξιοποιεί στο έπακρο τα εξαιρετικά μουσικά σύνολα και τις ορχήστρες του δήμου, αλλά θα είναι ανοιχτό και σε άλλες πολιτιστικές δράσεις. Το πρόγραμμα θα διαμορφώνει ο Ολιβιέ Ντεκότ μαζί με μια επιτροπή. Στόχος μας, βέβαια, είναι να έχουμε ήδη ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα με την καθιερωμένη εορταστική συναυλία, αλλά αυτό εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας».

Γαλλικός «αέρας» στο Ολύμπια-1Η «Κ» προσπάθησε να μιλήσει με τον Ολιβιέ Ντεκότ προκειμένου να καταγράψει τις πρώτες σκέψεις του για τον προσανατολισμό που σχεδιάζει να δώσει στο θέατρο Ολύμπια, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Είναι γνωστό, πάντως, ότι γνωρίζει πολύ καλά τον ελληνικό πολιτισμό και οι σχέσεις του με την Ελλάδα έχουν οικογενειακές ρίζες. Σε παλαιότερη συνέντευξή του έχει δηλώσει ότι ο παππούς του δίδασκε για κάποια χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο πατέρας του μιλούσε την ελληνική γλώσσα και ο ίδιος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα όταν ήταν εννέα ετών. 

Οσον αφορά το θέατρο τώρα, οι υπεύθυνοι του δήμου αξιοποιούν το διάστημα κατά το οποίο παραμένει κλειστό, δουλεύοντας εντατικά για την ολοκλήρωση κάποιων μικρής κλίμακας εργασιών στο εσωτερικό. Στον ιστορικό χώρο που φιλοξένησε τις παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1944 γίνονται τεχνικές παρεμβάσεις, κυρίως στη σκηνή, αλλάζει η μοκέτα, και όπου κρίνεται απαραίτητο τοποθετείται επιπλέον εξοπλισμός. Υπενθυμίζουμε πως ο Δήμος Αθηναίων αναδείχθηκε το 2018 νέος μισθωτής του χώρου, ο οποίος ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπογράφοντας δεκαετές συμβόλαιο. Η επανεκκίνηση του θεάτρου Ολύμπια θα συμβάλει στην προσπάθεια να ξαναζωντανέψει η περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή