ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Εγκλωβισμένη στον εφιάλτη του πολέμου

Εγκλωβισμένη στον εφιάλτη του πολέμου

Το μυστικό μας ★★½
ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Γιούβαλ Αντλερ
Ερμηνείες: Νούμι Ραπάς,
Τζόελ Κίναμαν, Κρις Μεσίνα

Μια ιστορία εμπνευσμένη από την επαύριον του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις πληγές, σωματικές και ψυχικές, που άφησε σε εκατομμύρια ανθρώπους, αφηγείται το φιλμ που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ερμηνεία της πάντα θετικής Νούμι Ραπάς.

Η Σουηδή ηθοποιός υποδύεται τη Μάγια, μια γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία χτίζει μια καινούργια ζωή με τον σύζυγο και τον μικρό γιο της στα αμερικανικά προάστια της δεκαετίας του 1950. Κάποια μέρα, ωστόσο, συναντά τον Τόμας, ο οποίος της ξυπνάει τρομακτικές μνήμες από τον πόλεμο που έζησε στην Ευρώπη, και πλέον η εκδίκηση της γίνεται έμμονη ιδέα.

Το φιλμ χειρίζεται αρκετά έξυπνα την αμφιβολία του θεατή, την οποία το ίδιο φροντίζει να καλλιεργήσει εξαρχής. Η τραυματισμένη ψυχικά Μάγια βλέπει αποσπασματικούς εφιάλτες με όσα έχουν περάσει εκείνη και η οικογένειά της στον πόλεμο, ωστόσο δεν είναι απόλυτα σίγουρη πως ο αλλαγμένος άνδρας που βλέπει μπροστά της να συστήνεται ως φιλήσυχος Ελβετός είναι στην πραγματικότητα ο βασανιστής της.

Ακόμη περισσότερες αμφιβολίες έχει ο σύζυγός της, ο οποίος μπαίνει επίσης σταδιακά στο παιχνίδι της αναγνώρισης. Οι τρεις τους θα σχηματίσουν έναν σφιχτό πυρήνα, μέσα στον οποίο ξετυλίγονται όλο το δράμα και οι αντίρροπες δυναμικές της υπόθεσης. Στο επίκεντρο φυσικά παραμένει πάντα η Μάγια, ενισχυμένη από τον ιδιαίτερο ερμηνευτικό χαρακτήρα της Ραπάς.

Από εκεί και έπειτα, το φιλμ έχει πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες πάντως δεν εξερευνώνται σε βάθος. Μπορεί ένα έγκλημα να δικαιολογήσει ένα άλλο έγκλημα; Πώς μπορεί κάποιος να πάρει μια απόφαση ζωής ή θανάτου; Αλλάζει θεμελιωδώς ένας άνθρωπος με το πέρασμα των χρόνων; Ολα αυτά τα ερωτήματα περνούν μπροστά από τον φακό καθώς το θρίλερ κορυφώνεται κλιμακωτά προς ένα μάλλον απροσδόκητο φινάλε. Ο παραγωγός της ταινίας, Λορέντσο ντι Μποναβεντούρα, περιγράφει τη ραχοκοκαλιά της ως εξής: «Αυτή είναι μία ιστορία για τον τρόμο εκείνης της εποχής, που δεν γνωρίζουμε απόλυτα σήμερα. Θέτει σημαντικά ερωτήματα και δεν προσπαθεί να τα απαντήσει την ίδια στιγμή.

Αντιθέτως, ενθαρρύνει το κοινό να ρωτήσει τους εαυτούς τους τι θα έκαναν στη θέση των τριών βασικών προσώπων. Πρόκειται για μια κατάσταση που ο φόνος μπορεί να δικαιολογηθεί; Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος; Ο καθένας από τους χαρακτήρες ξεκινά από ένα σημείο και καταλήγει σε ένα εντελώς διαφορετικό από το αρχικό». Οσο για την πρωταγωνίστρια, προσθέτει: «Η Νούμι έχει πάθος σε οτιδήποτε κάνει. Ως ηθοποιός, μπορεί να είναι και ευάλωτη αλλά και άτρωτη. Η συνεισφορά της στον ρόλο είναι μεγαλειώδης».